Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Kwota wolna od podatku od dochodów kapitałowych WHEN należy podać dodatkowe dochody?)

Napisany przez Martin79HN
Cześć wszystkim,

mamy następującą sytuację:

- zamężna/y w małżeństwie ustawowym z 3 dziećmi
- Klasy podatkowe 3 i 5
- Jeden z małżonków jest jedynym żywicielem rodziny, zatrudniony, zapłacił/a podatek dochodowy około 3500€
- Limit zwolnienia podatkowego od dochodów kapitałowych w pełni wykorzystany: 1.602€
- powyżej tej kwoty zapłacone zostało około 900€ podatku kapitałowego (około 25%)
- Całkowity dochód z odsetek: 10.000€

Wszystkie banki korzystały albo z limitu zwolnienia podatkowego, albo pobrały podatek kapitałowy. Całkowity limit zwolnienia w wysokości 1.602€ został zachowany. Niektóre banki na przykład nie miały ustalonego zlecenia zwolnienia, ponieważ było ono już wyczerpane.

Czy jestem zobowiązany/a zgłosić dochody z kapitału w zeznaniu podatkowym? Mój podatek wynosi około 14%!!!!

Dochody z odsetek były takie wysokie ze względu na akcje, a podatek kapitałowy został już pobrany. Wierzę, że otrzymam wyższy zwrot, jeśli nie zgłoszę dochodów z kapitałów (ponieważ zostały już opodatkowane podatkiem kapitałowym).

Czy powinienem/powinnam po prostu pominąć dochody kapitałowe w programie podatkowym? Czy popełniam błąd, jeśli ich nie zgłoszę?

Mam nadzieję, że pytanie zostało zrozumiane.

Pozdrowienia,
Martin

Re: Kwota wolna od podatku od dochodów kapitałowych WHEN należy podać dodatkowe dochody?)

Napisany przez brainy
Jeśli podatek został odprowadzony poprawnie, można zrezygnować z jego zgłaszania w deklaracji, ponieważ ma to skutek wyrównawczy. Właściwy organ podatkowy ma zresztą kwotę dochodów z kapitału zwolnionych z podatku w swojej bazie danych.

Czy to jest zatem przykład obliczeń?

Można podać przychody z kapitału w wysokości 10 000 EUR. W ten sposób otrzymuję z powrotem z podatku 900 EUR, który zapłaciliśmy ponad dochodami z kapitału/próg wolny od podatku (tylko różnicę między 25% podatkiem od dochodów kapitałowych a stawką podatku 14% w naszym przypadku, następujące obliczenia: 900/25x14 = 504 EUR podatku dochodowego do zapłaty. Płatne 900 EUR - 504 EUR = około 396 EUR zwrotu!)

Ale przy 5 osobach i dochodach 40 000 EUR (3 dzieci)
żona studiowała, koszty opieki nad rodzicami.
Myślę, że lepiej nie podawać 10 000 € ogólnych dochodów z kapitału. (ponieważ 14% stawka podatku od 10 000 € wynosi już 1400 €). Podatek od dochodów kapitałowych został już odliczony.
Całkowity przychód brutto wynosi 40 000 EUR.
Zapłacono około 3 500 EUR podatku dochodowego.
3 x ulga na dzieci.
Żona ma odliczalne koszty w wysokości 3 000 EUR rocznie.
Koszty opieki nad rodzicami w wysokości 5 000 EUR rocznie.
Łączna oszczędność z Riester 3 500 EUR.
Operacja dentystyczna 1 000 EUR kosztuje własnej kieszeni.

Wasza ogólna ocena?

Dzięki

Pozdrawiam

Martin

Napisany przez Suxxess
Brainy ma rację, nie możesz wybrać, czy wolisz płacić podatek dochodowy czy podatek od zysków kapitałowych.

Czy to zatem jest przykładem obliczeń?

Nie.

Dzięki temu otrzymuję zwrot podatku od 900€, który zapłaciliśmy od zysków kapitałowych/powyżej kwoty wolnej od podatku. (Różnica między 25% a stawką podatku 14% w naszym przypadku)

Moim zdaniem jesteś na błędnym tropie. Informacje o dochodach z zysków kapitałowych w zeznaniu podatkowym należałoby podać na przykład, gdybyś miał zagraniczne dochody, które nie są automatycznie zgłaszane/wypłacane. Albo gdy zwolnienie nie zostało w pełni wykorzystane.

Ponieważ sądzę, że otrzymam wyższy zwrot bez podawania dochodów z zysków kapitałowych. (a przecież zostały one już opłacone podatkiem od zysków kapitałowych!)

Skąd się wziął ten pomysł?

Wszelkie dochody kapitałowe, od których został już zapłacony podatek od zysków kapitałowych lub które mieszczą się w granicach kwoty wolnej od podatku, nie byłabym już deklarować. (Przecież i tak są one już znane organom skarbowym)

Zgodnie z Twoimi informacjami, dotyczy to wszystkich Twoich dochodów kapitałowych, więc sugerowałabym pominięcie załącznika KAP i zaoszczędzenie pracy fiskusowi. (Jeśli należysz do kościoła i nie zapłaciłeś jeszcze kościelnego od tych dochodów, sytuacja mogłaby się różnić, ale tutaj nie mam wiedzy)

Cześć Suxxess,

dziękuję za szybką odpowiedź.

Otrzymane dochody kapitałowe pochodzą wszystkie z banków w Niemczech. Został odliczony podatek ryczałtowy lub kwoty wolne od podatku.

Nawet zyski z akcji zostały obciążone podatkiem ryczałtowym.

Część pieniędzy została przekazana na rzecz mojej żony = kościołowi! Inna część środków przypisana jest do mnie = nie w kościele

To zatem jest czyste rozwiązanie. Wieczorem w programie podatkowym usuwam wszystkie dochody kapitałowe. :-) Ponieważ z pewnością spowoduje to wyższy zwrot podatku. Można zgłosić dochody kapitałowe, ale nie jest to konieczne. Przypominam sobie z rozliczenia podatkowego z 2012 roku, kiedy to to zgłosiłem i mój podatek podwyższył się.

No cóż, teraz jestem mądrzejszy.

Czy moje stwierdzenie jest prawidłowe. Można zgłosić dochody kapitałowe, ale nie jest to konieczne, jeśli podatek ryczałtowy i podatek kościelny zostały już pobrane.

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez Birgit
Cześć,

niestety nie mam zbyt wielkiej wiedzy na ten temat, muszę to przyznać.

Ale wiem, że:
jeżeli stawka podatku osobistego jest niższa niż 25%, można odzyskać nadpłacony podatek od zysków kapitałowych przy składaniu zeznania podatkowego.

W tym przypadku byłoby to 11% nadpłaconego podatku (prawie 400 €)

Jaki sens ma nie podawanie dochodów z kapitału i zrezygnowanie z tego zwrotu?

Przecież stawka podatkowa i tak wzrośnie, ponieważ Urząd Skarbowy zna dochody z kapitału.

Czy ktoś może mnie oświecić?

Birgit

Dziękuję Birgit za świetny wpis!

Teraz nie jestem już pewien, czy Urząd Skarbowy i tak nie dolicza dochodów z kapitału do dochodu (co oznacza wyższą stawkę podatku) ponieważ dochody są znane. To właściwie niesprawiedliwe! Podatek nakładany na dochody z kapitału i potem jeszcze więcej podatku dochodowego na wszystko?

Znalazłem następujący wpis w sieci:

Sugerencja 5 - Podatnicy z niskimi dochodami
Inwestorzy o niskich dochodach i stawce podatkowej poniżej 25 procent powinni dobrowolnie rozliczyć swoje całe dochody z kapitału z fiskusem. Ponieważ wtedy na dochody z kapitału nie nalicza się 25 procent podatku u źródła, lecz tylko indywidualną, niższą stawkę podatkową. Poprzez tzw. Test korzyści fiskus automatycznie oblicza, czy bardziej opłaca się skorzystać ze stawki indywidualnej czy podatku u źródła. Zbyt dużo zapłaconego podatku u źródła zostanie wtedy zwrócone.

Okres skuteczności podatku u źródła [Edytuj]

Dla prywatnych inwestorów podatek na odpowiednie dochody kapitałowe jest zasadniczo rozliczony (§ 43 ust. 5 EStG). Te dochody z kapitału nie są już uwzględniane w corocznym zeznaniu podatkowym (§ 2 ust. 5b EStG), ale mogą być włączone z różnych powodów. Jeśli podatek według stawki podatkowej jest obowiązkowy do zastosowania na dochody z kapitału (np. przy określonych dochodach z udziałów milczących), to skutek podatku u źródła nie występuje.
Dobrowolne uwzględnienie w rozliczeniu może mieć sens na przykład, gdy skorzystanie z kwoty wolnej od podatku prowadzi do zwrotu podatku, ponieważ nie zostało udzielone żadne zlecenie dyspensy. Ponadto może to być sensowne, jeśli stawka podatkowa graniczna dla całkowitych dochodów podlegających opodatkowaniu wynosi mniej niż 25 %. Wybór opodatkowania według indywidualnej stawki podatkowej zapobiega opodatkowaniu dochodów z kapitału u podatników o niskich dochodach wyższym niż stawka graniczna (prawo wyboru rozliczenia § 32d ust. 4, 6 EStG). Na wniosek podatnika Urząd Skarbowy przeprowadza test korzyści.

Dochody z kapitału, na przykład niezapłacone końcowo przez bank z powodu braku niezbędnych informacji, muszą również zostać rozliczone później (§ 32d ust. 3 EStG). W przypadku funduszy kapitałowych nie wyższego tych funduszy, nie pobiera się podatków kościelnych, ponieważ nie dokonuje się żadnych płatności.

Dla dochodów z kapitału uzyskiwanych w ramach działalności gospodarczej podatek u źródła nie ma skutku opodatkowującego (§ 43 ust. 5, zdanie 2 EStG). Wyjątkiem są określone osoby prawne, w szczególności ograniczenie podatku dla osób prawnych bez miejsca prowadzenia działalności gospodarczej na terytorium Niemiec. Dla nich podatek korporacyjny jest uważany za rozliczony poprzez potrącenie podatku (§ 32 ust. 1 KStG). Patrz również informacje o preferencyjnej stawce podatku w sekcji oceny.

Teraz jest jeszcze bardziej skomplikowane niż sądziłem! Podatek został zapłacony w moim przypadku (ok. 25% podatek u źródła)! Stawka podatkowa 14% co oznacza zwrot ok. 11%.

Ale w przypadku zwrotu dochody z kapitału są zaliczone do dochodu? Bo według internetu są one jednak uznane za pokryte!

Zapłacono 900€ podatku u źródła ponad kwotę wolną dla małżeństw = ok. 25% podatku u źródła
Całkowity dochód kapitałowy 10.000€

Stawka podatkowa 14% co oznacza zwrot ok. 400€
Ale co się dzieje z tymi 10.000€? Czy zostaną one doliczone do dochodu? Ponieważ wtedy musiałbym zapłacić więcej niż 400€ w ciągu roku!

Podatki nie są moją dziedziną...

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez Suxxess
Więc jak już wspomniałem, nie jestem pewien. Dotychczas uważałem, że nie można wybrać, czy płacić podatek od kapitału czy opodatkować dochody z odsetek według swojej stawki podatkowej.

Jeśli mamy szczęście, może się jeszcze ktoś odezwa, kto wie dokładniej.
@Birgit
Masz rację, a ja się mylę!
Podatek belki - Podatek od odsetek od lokat terminowych
Podatek liniowy i kalkulator

Zatem wszystkie dochody należy zgłosić i wykazać, jakie podatki zostały już opłacone? Tak jak już wspomniałem, nie mam pojęcia, być może ktoś jeszcze odpowie, kto ma lepszą znajomość tego tematu?

Mam już odpowiedź na moje pytanie. :-)

Istnieje średnia stawka podatkowa i stawka graniczna
które można znaleźć w tabeli podziału.

Moja stawka podatkowa wynosi 14% = średnia stawka podatkowa
stawka graniczna jest znacznie wyższa!

Do dochodu dolicza się dochody kapitałowe i wartość stawki granicznej! W moim przypadku przekracza 25%!

W podatku nazywa się to korzystną weryfikacją dochodów kapitałowych.
W moim przypadku nie muszę ich deklarować i w ten sposób wychodzi mi to taniej.

W poniedziałek lub wtorek zamieszczę wyniki z oprogramowania podatkowego bez
10 000 € dochodów kapitałowych.

Oprogramowanie podatkowe potrafi sprawiać problemy!
Ponieważ w 2012 roku nie przeprowadzono korzystnej weryfikacji!
Prawdopodobnie nie poprosiłem o nią w wniosku.

Jestem naprawdę ciekawy, jakie będą różnice.

Faktem jest:

W moim przypadku nie muszę deklarować dochodów kapitałowych, ponieważ wszystko już zostało odjęte! Podatek od zysków kapitałowych

Stawki podatkowe lub graniczne, które są wykorzystywane do obliczania podatku od zysków kapitałowych w korzystnej weryfikacji, znacznie się różnią! Ponad 10% różnicy!

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez Birgit
Cześć Martin,

Dzięki za wyjaśnienia.

Tak, trzeba złożyć wniosek o przeprowadzenie sprawdzenia, czy to korzystniejsze.
W załączniku KAP jest zdanie:
składam wniosek o przeprowadzenie sprawdzenia, czy to korzystniejsze
Trzeba ewentualnie zaznaczyć to pole.

Ciekawe, co obliczy twój program do rozliczeń podatkowych.

Birgit

Dzień dobry,

Program do obliczeń podatkowych pokazał, że z dochodów kapitałowych otrzymam mniejszy zwrot podatku. Różnica wynosi 200€!

Mamy 3 dzieci (3x ulga), dlatego dochód do opodatkowania jest niski.

Stawka podatkowa 14% została już uwzględniona w dochodach kapitałowych. Bez dochodów kapitałowych stawka podatkowa wynosi 9%.

Teraz jestem mądrzejszy. Deklaracja podatkowa została już wysłana wczoraj. :-)

Cieszymy się na oczekiwany zwrot.

Pozdrowienia

Martin

Napisany przez Birgit
Cześć Martinie,

po pierwsze dziękuję za opowiedź.

Przeczytałem właśnie, że przychody z kapitałów są przekazywane do urzędu skarbowego zanonimizowane.

Dlatego urząd nie zna ich wysokości.

Przeczytałem jeszcze raz cały wątek.

Zauważyłem:

Piszesz, że masz 10 000 € przychodów z kapitałów.
I zapłaciłeś za nie 900 € podatku liniowego.

Po odliczeniu 1602 € kwoty wolnej od podatku musiałeś zapłacić znacznie więcej niż 900 €.

Pozdrowienia
Birgit

Napisany przez brainy
Dla dzieci dostępne są świadczenia rodzinne, a potem tylko niewielkie zniżki. Brak kwoty wolnej od podatku od kapitału. Podatek Zast powinien wynosić minimum 25% od kwoty około 8000+, czyli około 2000+, w innym przypadku jest coś nie tak.

Napisany przez Birgit

Dla dzieci jest dostępne zasiłek rodzinny, a następnie tylko niewielkie zniżki. Brak kwoty wolnej od podatku od kapitału.

Podatek Zast powinien wynosić 25%+ od około 8000+, czyli 2000+; w przeciwnym razie jest coś nie tak.

Dokładnie to mnie zdziwiło.

Między 900 € a około 2000 € jest duża różnica.

Birgit

Napisany przez RudesnWold
Super ciekawe, dziękuję za wiele wskazówek!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata