Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Finansowanie nieruchomości + konsolidacja kredytów?

Napisany przez cSharp
Cześć wszystkim,

Chcielibyśmy (czyli ja i moja żona) odkupić Dom od rodziców. Obecnie mamy jeszcze 35 000€ zobowiązań kredytowych w banku.

Dom od rodziców otrzymamy (prawdopodobnie) poniżej jego wartości rynkowej, nie posiadamy jednak oceny wartości. Szacujemy jednak, że jest on warty 100-120.000€ więcej niż ustalona cena zakupu.

Chcielibyśmy sfinansować stare zobowiązania kredytowe oraz ustaloną cenę zakupu w jednej ratce.

Czy jest to w ogóle możliwe?

Pozdrowienia
cSharp

Napisany przez MThiemann
Witaj cSharp,

Tak, w ogólności jest to możliwe.

Należy jednak pamiętać, że przekształcenie twojego bieżącego kredytu ratalnego na kredyt hipoteczny spowoduje znaczne wydłużenie czasu spłaty, ponieważ finansowanie nieruchomości zazwyczaj ma dłuższy okres spłaty niż kredyt ratalny.

Niezależnie od tego, refinansowanie kredytu ratalnego w ramach finansowania nieruchomości będzie możliwe tylko za pomocą tzw. kredytu podporządkowanego. Oprocentowanie jest wtedy zazwyczaj mało korzystne i może być nawet wyższe niż dotychczas w twoim kredycie.

W sumie, patrząc ekonomicznie, jest to raczej niekorzystna konstelacja, ale czasami konieczna do zrealizowania finansowania domu.

Zalecam najpierw sprawdzić, czy finansowanie domu nie jest możliwe również z obecnym kredytem.

Pozdrowienia
M. Thiemann

Napisany przez cSharp
Cześć,

dziękuję za odpowiedź.

Myślałem, że finansowanie pierwszej rangi może być możliwe nawet do 80% wartości nieruchomości. Czy się mylę? Czy bank zawsze trzyma się ceny zakupu?

Ponadto: kredyt ratalny wynosi 7,5%. Dlaczego zabezpieczone finansowanie miałoby być droższe?

Z poważaniem
cSharp

Napisany przez MThiemann
Przepraszam, przeoczyłem, że zamierzasz nabyć Dom od swoich rodziców. Prawdopodobnie za preferencyjną cenę.
Tutaj istnieje możliwość, że wartość rynkowa nieruchomości przewyższa cenę zakupu.
Warto jednak wcześniej ustalić, z jaką wartością bank wyceni nieruchomość. Jeśli stopa obciążenia przekracza 100%, konieczne będzie dodatkowe pożyczka z tytułu zastawu. A związane z nią oprocentowanie jest zazwyczaj wyższe.
Przyszacowaniu obciążenia na poziomie około 80% powinno to być znacznie korzystniejsze w ramach ogólnej finansowamania.
W Twoim przypadku wydaje mi się zatem sensowne zastanowienie się nad refinansowaniem kredytu ratalnego w ramach finansowania domu (pozostaje tylko dłuższy okres spłaty!).
Pozdrawiam serdecznie
M. Thiemann

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli kupisz Dom za 100 000 EUR przy wartości rynkowej 200 000 EUR, finansowanie ceny zakupu, kosztów zakupu i spłata kredytu ratalnego nie stanowi problemu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata