Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Zbyt niska wartość wykupu - Oświadczenie dotyczące ubezpieczenia na życie.

Napisany przez tomrossi
Cześć forum,
mam nadzieję, że możecie mi pomóc. Zamroziłem składkę jednego z moich kont emerytalnych i teraz je wypowiedziałem.
Pytania:
Czy wartość wykupu jest odpowiednia?
Nie jestem prawnikiem, czy to co jest napisane w oświadczeniu jest poprawne?
Jakie dalsze działania byście zalecali?

Ponieważ wartość wykupu wydała mi się zbyt niska z powodu orzeczeń BGH, poprosiłem o wykaz ubezpieczenia.

Wiadomość dotycząca zarządzania skargami HL z dnia 30.07.2014

Szanowni Państwo,

W potwierdzeniu wypowiedzenia jest podana kwota wypłaty w wysokości 4242,17 euro.

Proszę o przesłanie mi szczegółowego podziału składek, w którym dla każdego zeszłego roku dokładnie określono, ile zostało zapłacone, jaka część została potrącona na koszty zawarcia i zarządzania oraz koszty związane z ryzykiem, jaka kwota faktycznie została zainwestowana ("kwota inwestycyjna") i jak wysokie są odpowiednie sumy całkowite.

Oświadczenie ubezpieczenia:

Dziękuję z góry

Napisany przez uwehaensch
Cześć, nikt tutaj nie jest w stanie obliczyć ani powiedzieć.
Ogólnie rzecz biorąc, ubezpieczyciel ma rację wskazując na koszty. Umowy MLP są zawsze dość drogie, zarówno jeśli chodzi o opłaty początkowe, jak i opłaty za zarządzanie. Według mojego doświadczenia, wartość wykupu wcale nie jest niezwykle niska (w stosunku do wartości). Ponadto fundusze (zarządzane inwestycje) nie odznaczają się szczególnie dobrym wynikiem inwestycyjnym. Proszę pamiętać, że polisa z funduszem inwestycyjnym generuje koszty zarówno na poziomie funduszu, jak i dla ubezpieczyciela, przynajmniej koszty zarządzania i inne bieżące koszty.

Dla dokładnej oceny konieczne jest poznanie warunków umowy oraz możliwych skutków niskiej wartości wykupu, co może być dokonane tylko przez specjalistę po dokładnym zbadaniu podstaw (umowy, obliczeń itp.).

Pozdrowienia,

Napisany przez tomrossi
Cześć, czy mam szansę skontaktować się z biurem ds. konsumentów lub rzecznikiem ds. klientów, aby ponownie to sprawdzili i chociaż odzyskać moje wpłacone pieniądze. Pozdrowienia

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
oczywiście możesz udać się do Biura Ochrony Konsumenta, to zdecydowanie sensowne pierwsze miejsce do kontaktu.
Płacone składki na pewno nie zostaną zwrócone.

Pozdrawiam,

Napisany przez EasyD
Twoja generacja taryf, tomrossi, zdecydowanie należy do gorszych, a osobiście najbardziej denerwuje mnie brak transparentności. Ponadto w tamtym czasie faktycznie wysokie koszty obciążały wartość umowy. Jestem dość pewien, że obecnie w MLP już nie ma takiej sytuacji.

Heidelberger Leben, która obecnie zarządza umową, od kilku lat oferuje możliwość zmiany na nową, bardziej transparentną i mniej kosztowną generację taryf dla tych konkretnych produktów bez utraty zwolnienia podatkowego. Te informacje są pewnie dla Ciebie już zbyt późne.

Nie wierzę w szanse na sukces w Związku Konsumentów czy u Rzecznika Praw Obywatelskich, ponieważ nie znam żadnych luk w tych warunkach, jeśli chodzi o aspekty prawne. Innymi słowy, gdyby ktoś wcześniej je przeczytał, to koszty byłyby świadome... Zwłaszcza że Heidelberger Leben stworzyło uczciwą możliwość zmiany dla dotkniętych osób.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata