Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Początkujący: szukam lektury, wiedzy itp...

Napisany przez Jordan Belfort
Cześć,

tak, nazwa mówi sama za siebie. Ale nie o to tutaj chodzi, aktualnie jestem studentem. Ponieważ w zeszłym semestrze odbyłem kurs z finansów, sprawy te trochę mnie zainteresowały. W ramach tego kursu poruszane były również tematy dotyczące akcji itp., i ten temat faktycznie mnie zaciekawił. Niemniej jednak brakuje mi oczywiście wiedzy, mam podstawy. Tyle, ile można przyswoić w jednym semestrze. Ale oczywiście to nie wystarcza do podejmowania działań na giełdzie.
Dlatego potrzebuję waszej pomocy, zgodnie z zasadą, kto rano wstaje, temu Pan Bóg daje. Po prostu chciałbym dowiedzieć się czegoś o giełdzie, akcjach itp. Moim celem jest długoterminowe inwestowanie na giełdzie z niewielkim kapitałem. Niewielki kapitał oznacza, że nie mam zamiaru ryzykować szalonymi dźwigniami w kontraktach CFD, niewielki po prostu oznacza niewielki.

Prawdopodobnie powinienem znać zasady funkcjonowania rynku, jestem świadom, że nie ma na to gotowego przepisu. Powinienem także znać wskaźniki finansowe i podobne rzeczy, teraz moje pytanie. Czy istnieją książki, strony internetowe, które dobrze wprowadzają w tematykę? W tej chwili jestem trochę zagubiony.

Pozdrowienia

Napisany przez domrepp
Jeśli interesuje Cię handel pojedynczymi akcjami, analiza/ocena firm, zrozumienie wskaźników itp., to na przykład książka

- Susan Levermann Der entspannte Weg zum Reichtum

na pewno byłaby dobrym początkiem.

Ostatnio zająłem się nieco ETFami. Jeśli interesuje Cię również pasywne inwestowanie, być może poprzez plan oszczędnościowy, to znalazłem tę książkę dość dobrą:

Gerd Kommer: Souverän investieren mit Indexfonds und ETFs...

Jeśli chodzi o handel akcjami, analizę / wycenę firm, zrozumienie wskaźników itp., to na przykład książka

- Susan Levermann Der entspannte Weg zum Reichtum

na pewno jest dobrym początkiem.

Jeszcze raz dziękuję! To był bardzo dobry początek, przeczytałem już tę książkę w ciągu 2-3 dni. Uważam, że jest bardzo dobrze napisana i przede wszystkim informatywna oraz interesująca.

Czyli zrobiłem pierwszy krok. Teraz zastanawiam się, czy mam wystarczające przygotowanie do rynku giełdowego? Czy nie powinienem przeczytać więcej książek lub zdobyć więcej wiedzy?

Napisany przez domrepp
Ja, jak sam zauważyłeś, ta książka jest bardzo dobra na początek. Niemniej jednak zauważyłem, że samo czytanie tej książki nie dało mi pewności w działaniu na giełdzie. Natknąłem się na wiele terminów, aspektów itp. w innych miejscach (na forach, artykułach na różnych stronach finansowych, czasopismach...), których wcześniej nie znałem, ale które są wartościowe do poznania. Ostatecznie to Ty sam musisz zdecydować, czy czujesz się gotowy. Moim zdaniem dobrze jest też spróbować na początku z mniejszymi kwotami, po prostu zacząć działać - uczyć się przez działanie. W przeciwnym razie można czytać latami i nigdy nie zacznie się działać. Ale jak już wspomniałem, to Twoja decyzja.

Jak sam/a zauważyłeś/aś, ta książka jest bardzo dobra na początek.
Jednak musiałem/musiałam sam/a stwierdzić, że nawet po przeczytaniu tej książki wciąż nie czułem/czułam się pewnie w dziedzinie giełdy. W innych miejscach (na forach, artykułach na różnych stronach internetowych dotyczących finansów, w czasopismach, ...) natykałem/natykałam się ciągle na pojęcia, aspekty itp., których wcześniej nie znałem/znałam, a które są ważne do wiedzenia.
Ostatecznie musisz sam/sama zdecydować, czy czujesz się gotowy/gotowa.
Moim doświadczeniem jest również to, że nie zaszkodzi spróbować na początek z niewielkimi kwotami - uczenie się poprzez działanie. W przeciwnym razie można czytać przez lata i nigdy nie zacząć działać.
Ale jak już wspomniałem, to Twoja decyzja.

Również myślałem/myślałam o rozpoczęciu inwestycji od małych kwot. Problem jednak polega na tym, że znam tylko ich podejście (które wydaje mi się oczywiście rozsądne). I teraz sam/sama również nie jestem pewien/pewna. Prawdopodobnie będę nadal szukać innych książek itp.

Napisany przez domrepp
Możesz także zajrzeć na forum Wertpapier Forum. Znajdziesz tam wiele interesujących rzeczy do przeczytania.
Wertpapier Forum (Akty, giełda, Certyfikaty, Gospodarka, Wiadomości)

Napisany przez Miana
Jeśli przeczytałeś już powyższą książkę, to jaką inną poleciłbyś?

Napisany przez aal
Więc świetną książką jest:

Benjamin Graham - The Intelligent Investor (pol. Inteligentny Inwestor)

Miałem ją jako e-book, ale nie polecam ze względu na wykresy i tabele (nie da się ich powiększyć w formacie Mobi!).
Dlatego jutro zamawiam ją w formie książki z Amazona, oto link:
Inteligentne Inwestowanie: Bestseller o właściwej strategii inwestycyjnej: Amazon.de: Benjamin Graham: Książki

Możesz też na pewno wypożyczyć ją w bibliotece, ale najnowsze wydanie ukazało się 8.05.2013 r. W zależności od tego, czy mają tam jeszcze wydanie z 2005 r., też jest dobre. Po prostu nie jest najświeższe.

Książka jest stale aktualizowana od dziesięcioleci i od zawsze jest uważana za konieczne do posiadania. Benjamin Graham był nauczycielem Warrena Buffetta i w swoim czasie był jednym z najbogatszych ludzi na świecie.

Napisany przez domrepp
Również niezłe do przeczytania:

giełda w łatwy sposób - od otwarcia konta do optymalnego portfela autorstwa Morrien / Engst

Napisany przez Couponschneider
Kommer und Graham są godni polecenia. Trzymaj się z dala od ludzi obiecujących szybkie bogactwo. Można się zabezpieczyć, czytając anegdoty Andre Kostolanyego. Szczególnie jego ostatnią książkę, Sztukę myślenia o pieniądzach, warto przeczytać. Kostolany ostrzega także przed guru. Gdyby Kosto żył dzisiaj, taki jak Dirk Müller często by dostał po głowie. Książki Geralda Hörhana również są godne polecenia. Czytanie Kosto i Hörhan jest także niezwykle zabawne.

Dobrym punktem wyjścia jest także blog Tima Schäfera (timschaefermedia kropka com). Po prostu trzymaj się zwolenników strategii Value i Buy-and-Hold. Wtedy praktycznie nic nie pójdzie źle. Na pewno nie gonić za analitykami technicznymi.

Napisany przez Talerbox
Tak, w internecie można znaleźć wszystkie informacje za darmo. Sprawdź na przykład na youtube. Jest tam wiele śmieci, ale także kilka interesujących kanałów. To byłaby darmowa opcja.

W przeciwnym razie, mogę polecić książki:
Market Wizards - Jack D. Schwager
Große Buch der Markttechnik - Michael Voigt

Napisany przez finno
Można także znaleźć bardzo wiele bezpłatnych e-booków na ten temat - świetnie sprawdzą się do czytania rano w pociągu i dalszego kształcenia się.

Napisany przez mehrgeldag
Cześć, jeśli chcesz zainwestować niewielkie pieniądze na giełdzie, inwestowanie w pojedyncze akcje nie jest interesujące z uwagi na istotne rozproszenie ryzyka i opłaty związane z zakupem i sprzedażą.

Możesz jednak inwestować w fundusze ETF w banku bezpośrednim. W ten sposób uzyskasz rozproszenie ryzyka i niskie opłaty.

Mam czas i 30 lat doświadczenia na giełdzie. Chętnie pomogę Ci mailowo lub telefonicznie.

Strona: Zakupy akcji dla początkujących 2014-solidna i darmowa jest świetnym źródłem informacji dla początkujących.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w 2015 roku, Werner

Napisany przez Sinan Ay
Hej,

powyższe zalecane książki również polecam. Już zaznajomiłeś się z tematem i chcesz rozpocząć inwestowanie. Serdecznie polecam Ci przeczytanie książki Gerd Kommera, ponieważ jako pierwszy krok zalecam każdemu początkującemu rozpoczęcie planu oszczędzania w ETF-ach. Ponieważ chcesz inwestować małe kwoty i masz długoterminowy horyzont inwestycyjny, plan oszczędzania w ETF-ach jest dla Ciebie idealny. Przy małych kwotach nie opłaca się inwestować w pojedyncze akcje ze względu na koszty transakcyjne. Rozpocznij więc plan oszczędzania w ETF-ach, poświęcaj trochę czasu każdego dnia na rynki kapitałowe i tematykę inwestowania, zdobywaj doświadczenie i zarabiaj pieniądze

Rozpocząłem kanał na Youtube na ten temat. W lutym i na początku marca będę omawiał podstawy inwestowania, a następnie będę dodawał wiele filmów na tematy takie jak ETF-y, Value Investing, Asset Allocation itp. Mam nadzieję, że w ten sposób mogę dostarczyć Ci dodatkowego źródła informacji na temat tego tematu.

Na moim profilu tutaj na forum w sekcji O mnie znajdziesz link do mojego kanału.

Wszystkiego dobrego

Sinan

Napisany przez jojo8hgg
Oczywiście, książki są dobre, ale o wiele lepiej jest, gdy możesz zadać swoje pytania do doświadczonego tradera i natychmiast otrzymać wystarczającą odpowiedź. Dlatego organizowane są webinary. Jest to kurs, który uczy tradera podstawowych zasad handlu w trybie online. Wiele brokerów oferuje takie webinary. Sam nauczyłem się handlu binarnego w ten sposób. Oto moje doświadczenia z Banc de Swiss

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata