Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie budowy pomimo istniejącego kredytu?

Napisany przez Kiemey
Cześć,

my (oboje urzędnicy) aktualnie szukamy domu. Jednakże mam obecnie kredyt w wysokości 30000 €, z miesięczną ratą w wysokości 210 €. Nie chcę teraz omawiać powodów i przyczyn, jest to sprawa sprzed dawna i nie była przyjemna, teraz jest jak jest.
Nasz łączny miesięczny dochód netto wynosi około 4800 € (oboje na stanowisku A9, po 30. roku życia).
Obecnie na horyzoncie pojawił się Dom kosztujący około 320 000 €, co prawdopodobnie kosztowałoby nas około 1200 € miesięcznie przez około 30 lat (na razie tylko szacunkowe wartości).

Czy bieżący kredyt mojej osoby będzie przeszkodą, czy nasze wynagrodzenie jest wystarczająco wysokie, aby to nie miało znaczenia? Dodatkowo nasze zarobki będą rosły w najbliższych latach.

Jednakże czy to wystarczy bankowi...

Może tutaj dostanę ogólną ocenę sytuacji.

Dziękuję!

Napisany przez Finspro Finance
Cześć,

oto ogólne oszacowanie:

To zależy! Mianowicie od banku i tego, jak się do tego ustosunkowuje.

Ale zazwyczaj powinno się znaleźć bank, dla którego nie będzie to problemem, chyba że macie kilka małych kredytów (finansowanie w ratach 0%). W przeszłości mieliśmy kilku klientów z podobną sytuacją.

Mam nadzieję, że trochę pomogłem.

Pozdrowienia, Finspro Finance
Finspro.de

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Skąd wzięliście kwotę 1.200 EUR? Jeśli obliczę 320.000 EUR z oprocentowaniem 5,5% (3,5% odsetki, 2% kapitał), wychodzi mi około 1450 EUR/miesiąc. Czy może macie odpowiedni wkład własny i potrzebujecie mniej niż 320.000 EUR?

Do tych 320.000 EUR dochodzą koszty, takie jak podatek od nabycia nieruchomości, notariusz, wpis do księgi wieczystej, a także ewentualnie prowizja dla pośrednika?

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
banki porównują dochody z odpowiednimi wydatkami. Przy podanych danych nie powinno być większych problemów z finansowaniem, ponieważ rachunek domowy powinien wyjść pozytywnie. Oczywiście uwzględniona jest rata bieżącego kredytu, a także ujednolicone koszty dodatkowe związane z nieruchomością, wynoszące od 2 do 3 euro za metr kwadratowy powierzchni mieszkalnej lub koszty utrzymania w zależności od sytuacji rodzinnej.

Warto porównać warunki, ponieważ obliczenia warunków kredytowych są bardzo zróżnicowane.

Napisany przez Kiemey
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi!

Trochę się zmieniło, teraz interesujemy się tańszym obiektem, a moja aktualna pozostała kwota kredytu wynosi tylko 20 tys. euro.

Obiekt wraz z kosztami nabycia (podatki, notariusz, pośrednik) i koniecznymi remontami wynosi 270 tys. euro.

Moje dochody wynoszą 2300 euro (urzędniczka na stałe, regularnie rosnące zarobki), 5000 euro oszczędności bankowe, 2600 euro kaucji za nasze obecne mieszkanie, którą też odzyskam (brak szkód w mieszkaniu) oraz 1600 euro oszczędności związanych z budowaniem.

Aktualne obliczenia banku wynoszą 1021 euro miesięcznie, przeprowadzili pozytywną wstępną ocenę, ale jeszcze nie zapytali o zobowiązania, na pewno zrobią to w najbliższych dniach.

Patrząc na moje koszty, trudno mi sobie wyobrazić, że ten kredyt będzie problemem, ale mimo wszystko istnieje pewna obawa. Z miesięcznym budżetem domowym w wysokości 450 euro na osobę, 150 euro na koszty związane z domem oraz odliczając ubezpieczenia i bieżące wydatki, mam mniej więcej 1200 euro wolnych środków miesięcznie, mimo kredytu. Dodatkowo mam wspomniane powyżej oszczędności.
W rezultacie, po odjęciu połowy raty za Dom, zostaje mi około 600 euro każdego miesiąca. Mój partner ma takie samo wynagrodzenie (również urzędnik na stałe), trochę oszczędności (nie wiele, około 5000 euro) i brak zobowiązań.

Czy mogą pojawić się jakieś problemy?

Powodem zakupu jest zmiana zawodowa z mojej strony, która jest możliwa tylko z domem i ogrodem (pies służbowy), wynajmowanie domów jest tutaj bardzo trudne i znacznie droższe, dlatego decyzja o zakupie.

Dziękuję.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

2600 € Depozyt za nasze obecne mieszkanie, który ostatecznie będę również otrzymać z powrotem (brak szkód w mieszkaniu)

Ogólnie rzecz biorąc: