Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Dobra oferta kredytowa? Szukam porady.

Napisany przez Richardio
Cześć,
w najbliższym czasie zamierzam wziąć kredyt ratalny. Poprosiłem swojego banku o ofertę, która została przedstawiona na następujących warunkach:

Dochód netto: 1350€/mies.
Rodzaj zatrudnienia: Pracownik
Zatrudniony u obecnego pracodawcy od: 02.2010, na czas nieokreślony
Kwota kredytu: 11.800€
Cel kredytu: Zakup zabytkowego samochodu
Opłaty najmu: Brak, mieszkam u rodziców
Średnia miesięczna oszczędność (przez 6 miesięcy): 566€
- Brak wpisów w rejestrze dłużników, ani bieżących zobowiązań kredytowych

Oferta Commerzbank:
Okres kredytowania: 36 miesięcy
Oprocentowanie roczne: 8,95%
Miesięczna rata: 373€
Brak ubezpieczenia (choroba, bezrobocie, śmierć)
Łączne obciążenie = 13.429€

Przy kwocie kredytu 12.000€ i tych samych warunkach oprocentowanie roczne nagle wzrosło do 10,45%. Czy to normalne czy po prostu źle skalkulowane?

Przed przesłaniem moich danych do wszystkich dostawców kredytów w celu uzyskania oferty, chciałem zapytać tutaj, czy powyższa oferta jest akceptowalna w porównaniu z innymi ofertami.

Czekam na odpowiedzi.

Pozdrowienia, Robert

Napisany przez matti85
Mogę Ci tylko polecić ING Dibę. Absolutnie bezproblemowa i oferuje oprocentowanie w wysokości 3,99% dla Twojego zakupu samochodu. Przy kwocie 11 800€ na okres 36 miesięcy, rata wynosiłaby 347,96€. Dobrą rzeczą jest to, że zatrzymujesz brief samochodowy i możesz dokonywać darmowych dodatkowych spłat w dowolnym momencie.

To jest bardzo słaba oferta. Spróbuj sprawdzić na check.24, tam możesz porównać. Gorąco polecam Dibę, ponieważ możesz ją po prostu spłacić w dowolnym momencie. W innych bankach musisz zapłacić odsetki za wcześniejszą spłatę.

Napisany przez sebastian-k
To może nie jest związane z tematem, ale od 4 lat pracujesz, nie masz wydatków na wynajem itp. i mimo to nie masz oszczędności? A teraz chcesz kupić zabytkowy samochód na kredyt? Jak planujesz go utrzymać? Już sama ubezpieczenie i naprawy kosztują sporo pieniędzy.

Napisany przez matti85
Być może ma on zdolności rzemieślnicze i jest mechanikiem samochodowym? Ponadto, zabytkowy samochód ma tablicę rejestracyjną z literą H i jest zdecydowanie tańszy w ubezpieczeniu i opłatach podatkowych.

Napisany przez Richardio

Może nie pasuje do tematu, ale pracujesz od 4 lat, nie masz kosztów wynajmu ani innych rzeczy, a mimo to nie zaoszczędziłeś pieniędzy? I teraz chcesz kupić stary samochód na kredyt? Jak chcesz go utrzymać? Samo ubezpieczenie i naprawy kosztują sporo pieniędzy.

Zasadne pytanie. Mam zaoszczędzone 4000€, część z tego pójdzie na import. Moje zarobki nie były takie same od początku zatrudnienia tam. ubezpieczenie zostanie założone prawdopodobnie po 6 latach, ponieważ planuję w tym czasie remont. Wtedy kredyt będzie już spłacony.

Cytat od matti85

Polecam ING Diba. Absolutnie bezproblemowy proces, a oprocentowanie wynosi 3,99% na zakup samochodu. Przy sumie 11.800€ na 36 miesięcy rata wynosi 347,96€. Dobrze, że pozostajesz z tytułem KFZ i możesz w każdej chwili dokonywać darmowych dodatkowych spłat.

To jest bardzo słabe ofertą. Sprawdź na check24, tam możesz porównać. Polecam Dibę, ponieważ można tam zawsze wcześniej spłacić bez dodatkowych opłat. W innych bankach płacisz za to odsetki przedterminowe.

Dziękuję za wskazówkę. Spróbuję tam otrzymać ofertę. Oglądałem na check24, ale kiedy widzę Santander Bank na samej górze listy, wolę trzymać się z daleka od tego porównania. Blisko 9 tys. opinii dla tego banku i pełna gwiazdek wydaje mi się być fałszywa, więc nieufna.

Napisany przez peer
Mogę też polecić tylko Ing-Diba. kredyt samochodowy 3,99% Rop. I to dla wszystkich takie samo. Nie od 3,99% i większość płaci więcej. I jak już zostało napisane: Możliwe są dodatkowe spłaty lub wcześniejsza spłata. Bardzo przyjazny dla klienta, a także bankowość internetowa jest bardzo przejrzysta.
Polecam!

Pozdrowienia Peer

Napisany przez MrRob
Uważam finansowanie samochodu zabytkowego za zbyt ryzykowne, ponieważ mogą pojawić się szybko znaczne koszty napraw, które również należy uwzględnić. W przeciwnym razie będziesz miał piękne auto, ale nie będziesz mógł nim jeździć, bo jest zepsute.

Napisany przez Rolli123
Oczywiście to zależy od tego, czy stary samochód ma być wykorzystywany jako inwestycja (czyli więcej stoi w suchym miejscu niż jeździ na ulicy). Dla mnie także zbyt ryzykowne byłoby wzięcie kredytu w tej sytuacji.

Napisany przez DontAskTwice
Cześć,
niestety oferta twojego domowego banku to żart.
Jeśli wezmę pod uwagę, że obecnie nie płacę więcej niż 7% za moje debet, a wiem, że twój bank pożycza pieniądze na długoterminowo za nie więcej niż 1%, powinieneś jak najszybciej zrezygnować z tej propozycji!!!
Niestety tzw. banki domowe często oferują zbyt drogie kredyty.
Jeśli twoi rodzice są w stanie cię poręczyć, odwiedź dwa lub więcej instytucji, a szybko zaoszczędzisz 2-3% na kosztach kredytu. Ja płacę obecnie 4,7% w moim banku za kredyty konsumpcyjne, czyli wszystko oprócz kredytów hipotecznych.
Powodzenia!

Napisany przez Cashflowclub MD
Całkowicie niezależnie od tego, że zdecydowanie odradzam wzięcie takiego kredytu w wieku 25 lat tylko po to, aby pozyskać zobowiązanie, 8+x% odsetek za pożyczkę na samochód jest niemal oburzające, gdyż obecnie można znaleźć takie oferty na poziomie 0-4%!

Napisany przez MoneyWomand-NDS
Warto zwrócić uwagę także na sam zakup: z zabytkowym pojazdem można również osiągnąć przyzwoity zysk. Chociaż pytający zapewne nie kupił złomka za ponad 10 000 euro (co zdecydowanie ułatwiłoby sprawę), to posiadając dobrych znajomych w branży (handlarzy złomem, lakierników itp. w rodzinie) oraz wkładając dużo pracy, można odnowić taki pojazd i następnie sprzedać go z zyskiem. W końcu nie trzeba go rejestrować. To tylko jedna z wielu pomysłów, aby spojrzeć na kredyt na zabytkowy samochód w nieco lepszym świetle.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata