Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Spłacić kredyt wcześniej z przeterminowanym oszczędnościami budowlanymi.

Napisany przez Widerrufer
Cześć wszystkim,
Przy przeglądaniu mojej umowy kredytowej w DSL Bank zauważyłem następujące kwestie. Mam zobowiązanie odsetkowe na okres 15 lat. Zgodnie z pkt 1.3 wskazówki, w sekcji Spłata/Amortyzacja znajduje się następująca klauzula:
Spłata następuje poprzez dojrzałą umowę oszczędnościową budowlaną, najpóźniej w ciągu 16 lat.
A teraz moje pytanie:
Jeśli Umowa oszczędnościowo-budowlana będzie gotowa do wydzielenia po 8 latach, czy mogę ją spłacić wcześniej zgodnie z powyższą klauzulą. Czy mimo wszystko muszę przestrzegać zobowiązania odsetkowego? Zobowiązanie odsetkowe oznacza tylko, że przez 15 lat muszę zapłacić tę samą stopę procentową za moim kredytem. Jeśli spłacę kredyt, zapłacę stopę procentową tylko od 0 EUR.
W warunkach finansowania znalazłem jednak, że wczesna umowa oszczędnościowo-budowlana podlega blokadzie na koncie blokowanym. To oznaczałoby, że muszę płacić podwójnie, czyli odsetki od mojego kredytu i spłatę/odsetki od Umowy Zasileniowej. I chyba to nie ma prawa mieć miejsca.
Pozdrowienia,
Odwołujący się

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego nie muszą i nie powinni zaakceptować przydziału z góry, aż do pierwszej daty możliwości spłaty – 10 lat po pełnej wypłacie z podaniem półrocznego terminu wypowiedzenia – akceptowanie przydziału stanie się dla nich konieczne lub wymagane.

W międzyczasie opłacają odsetki od kredytu końcowopłatnego oraz ustaloną regularną lub minimalną płatność kapitałową do umowy oszczędnościowej. Jedyną rzeczą, którą mogą osiągnąć, jest zawieszenie normalnej spłaty, jeśli wcześniej wpłacili więcej, niż było to konieczne, oraz oczywiście optymalizacja opcji – jeśli wybrali wówczas rozsądny wariant i/lub kasa oszczędnościowo-kredytowa ma nowe warianty na rynku, do których można przenieść się w celu uzyskania korzyści z dłuższego okresu oszczędzania/utrzymania i/lub wyższego salda na lepsze stopy procentowe, jeśli to wszystko zostało wybrane w sposób rozsądny, jak już opisano.

Ale nie ustaliłem stałego okresu kredytowania, tylko że oprocentowanie pozostaje takie samo. Przy formułowaniu można by założyć, że kredyt będzie trwał do momentu przydzielenia BSV.

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście ustalili stały okres, przynajmniej czas wiązania oprocentowania, i bank jest do niego zobowiązany, a DN musi tego przestrzegać zgodnie z § 489 BGB również przez 10 lat w przypadku dłuższych okresów związania oprocentowania dłuższym niż 10 lat z okresem wypowiedzenia półrocznym. W przeciwnym razie musieliby zaciągnąć kredyt zmienny. Bez znaczenia, czy kapitał spłacany jest jednorazowo czy w systemie ratalnym, okres związania oprocentowania pozostaje niezmienny! A zasadniczo ma to sens.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zgodnie z § 489 kodeksu cywilnego możesz wcześniej spłacić kredyt z sześciomiesięcznym wypowiedzeniem umowy, korzystając z umowy oszczędnościowej.
Liczy się okres 10 lat i 6 miesięcy od dnia pełnej wypłaty pożyczki DSL Banku.
Byłoby interesujące, czy moglibyście zoptymalizować swoją umowę oszczędnościową w taki sposób, żeby stała się ona gotowa do przekazania dokładnie po tym okresie.
Wówczas nie zapłacicie już odsetek od kredytu DSL Banku, a zamiast tego odsetki od kredytu budowlanego.

Dziękuję za odpowiedzi.
Paragraf 489 był dla mnie pomocny, ponieważ odnosi się do ustalenia oprocentowania, a nie do czasu trwania pożyczki.
Bausparvertrag optymalizowałem już tak, że byłby gotowy do przydziału, jednakże z obecnego stanu nie skorzystałbym z niego.

Inne pytanie, jak jest z paragrafem 488 ust. 3? W nim jest napisane, że jeśli nie określono czasu spłaty, możliwe jest wypowiedzenie umowy z trzymiesięcznym wyprzedzeniem.
Jeśli nie ustaliłem konkretnego terminu spłaty, a jedynie poprzez przydział Bausparvertrag, najpóźniej za 16 lat. ... ????

Napisany przez NaTwoim13
Jaka rolę odgrywa czas spłaty lub jego uzgodnienie? Wybrali Państwo okres wiązania oprocentowania, w ramach którego nie mogą Pa Państwo spłacić kredytu w całości, jedynie zgodnie z ustalonymi zasadami regulacyjnej spłaty lub specjalnymi prawami, takimi jak dodatkowa spłata, lub opcje zmiany stopy spłaty.

Jeśli okres wiązania oprocentowania wynosi więcej niż 10 lat, to stosuje się § 489 BGB.

@Bankkaufmann

Dziękuję za potwierdzenie moich wyjaśnień na piśmie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata