Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Poszukiwane porady ekspertów!

Napisany przez Der_Horst
Cześć drodzy użytkownicy forum,

Zarejestrowałem się tutaj, aby ewentualnie otrzymać porady lub Wasze opinie. Jestem wdzięczny za każdy rodzaj odpowiedzi!

Ja (29 lat), pracownik z miesięcznym (netto) wynagrodzeniem około 3000€ +/- 500€. Dzięki pozostałym rachunkom, pozostaje mi średnio dodatkowe 700€ miesięcznie, które jednak nie chcę doliczać do mojego wynagrodzenia.

Obecnie dostępny kapitał: 130.000€

Obecne formy inwestycji:

- Oszczędności mieszkaniowe 50.000€ (2%), jest wypełnione nieco ponad 50% i na razie jest pozostawione

- Emerytura Riester (maksymalna kwota miesięczna)

- dodatkowe ubezpieczenie emerytalne

- Fundusze akcyjne (zwiększone ryzyko) plan oszczędzania z miesięcznym wkładem 200€

- Akcje (działam bardzo ostrożnie i z zyskiem miesięcznym około 100€ jestem zadowolony)

Stałe koszty:

- ubezpieczenie samochodu (paliwo można zaniedbać, ponieważ samochód służbowy jest rzadko używany)

- Przychody do emerytury, fundusze akcyjne (patrz wyżej) oraz standardowe ubezpieczenia.

- Dodatkowe wydatki: maksymalnie 200€/miesiąc (wszystko inne jest pokryte przez rachunki)

Dziedzictwo:

Jest, ale nie chcę go uwzględniać. Jest to takie mówiąc potocznie "niech nie idzie w błoto".

Moją myślą jest teraz zakupienie 2 lub 3 małych mieszkań z dostępnym kapitałem i pozostałą kwotę sfinansować kredytem, który będzie pokrywany z czynszów. Chodzi o mieszkania dla studentów, które w tym mieście cieszą się sporym zainteresowaniem. Więc ryzyko pustostanu jest niskie.

Mogę liczyć od góry na dół i od prawej do lewej, ale ostatecznie zysk zacząłby się po około 10 latach przed przejściem na emeryturę.

Jednakże należy dodać, że obecnie dzięki mojemu prywatnemu ubezpieczeniu emerytalnemu i standardowej emeryturze otrzymałbym już 2.500€ miesięcznie.

Ostatecznie moje dostępne środki kapitałowe zmniejszyłyby się do zera, a ja obrałbym drogę, na której w przyszłości byłoby to już tylko o oszczędzaniu, aby mieć dodatkowe źródło dochodów na starsze lata (dla mnie dość dużej emerytury).

Uważam, że nakłady i zyski nie są w tej samej proporcji. Co o tym sądzicie?

Kolejne przemyślenie:

Kupno domu/mieszkania, wynajem i późniejsze użycie własne w razie potrzeby. Widzę tu wadę, że później może się okazać, że w ogóle nie chcę lub nie mogę już mieszkać w tym obiekcie, a raczej w tej okolicy (miejsce pracy, partnerka...). Oczywiście można ponownie sprzedać, ale może to potrwać i zawsze trzeba brać pod uwagę utratę wartości.

Kolejne przemyślenie:

Ładne wynajmowane mieszkanie i po prostu wygodne życie...

Jak widzicie, obecnie jestem trochę w powietrzu i dlatego z całego serca przyjmuję każdą radę i sugestię!

Co jeszcze jest ważne: Nie mam zamiaru pracować w tej pracy do emerytury. Więc w przyszłości raczej mniejsze zarobki, ale nadal powyżej przeciętnego.

P.S. Proszę, nie atakujcie mnie... nie jestem specjalistą finansowym ani specjalistą od nieruchomości, ale pewnie już to zauważyliście

Napisany przez 6Bankkaufmann
Generalnie rozważania są dobre.
Ale uwaga dotycząca rozmiaru mieszkania, powiedzmy średnio 40 m2.
Wiele banków ma ograniczenia dotyczące minimalnej powierzchni i nie finansuje mieszkań o mniejszej powierzchni.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Uważam, że wynajem jest raczej niezbyt dobrą inwestycją, chyba że wynajmuje się cały blok mieszkalny z kilkoma jednostkami mieszkalnymi. Kiedy się rzetelnie policzy wszystkie nakłady i w ciągu lat straci się kilka miesięcy czynszu (zła zdolność płatnicza albo czasem puste mieszkanie) albo trafi się na dzikiego lokatora i będzie trzeba zrobić remont, to stopa zwrotu znika albo jest na minusie.

@HerrMüller, oczywiście, również ważna jest zaangażowanie.
Powiedzieć od razu, że przyjdą oszuści wynajmujący, to jedno.
Dlatego nie każdy otrzymuje finansowanie na Dom wielorodzinny. Tylko ten, kto ma również inne aktywa.

Napisany przez Der_Horst
Dzięki za uwagę dotyczącą minimalnego rozmiaru, @Bankkaufmann, np. nie wiedziałem o tym!

Napisany przez Geldbaum
Najem nie zawsze się opłaca! Dlatego tak wielu ludzi wynajmuje nieruchomości na małą i dużą skalę w całych Niemczech.

Messi? No i co z tego! Czy kiedykolwiek słyszałeś o ubezpieczeniu odpowiedzialności cywilnej z ochroną przed niewypłacalnością? Gdyby każdy wynajmujący miał takie ubezpieczenie, media nie miałyby już tematu Messiego.

Czy ktoś znowu odpowie na ten post z prawdziwego doświadczenia z poprzedniego życia?

Cześć Horst,

Czy dostaniesz emeryturę w przyszłości, to zależy. Ale nie licz zbyt dużo. Przy zakładanej inflacji tylko 3%, dzisiejsze 2500 € za 35 lat będą miały taką samą siłę nabywczą jak dzisiaj około 900 € (lub nawet mniej, w jakiejś przyszłej walucie)! :-)

Jeśli dopiero za około 25 lat osiągniesz zysk z inwestycji w nieruchomości, to coś zdecydowanie jest nie tak z ceną zakupu tych nieruchomości! Nie znam szczegółów, aby móc się dalej wypowiedzieć.

Twoje kolejne przemyślenie: Jeśli uważasz, że sprzedaż nieruchomości zawsze wiąże się z utratą wartości, dlaczego w ogóle chcesz kupować nieruchomość? Straty można też ponieść na nowym aucie, to mniej nudne! :-)

Twoje kolejne przemyślenie: Kto jest fajny, umiera młodo! Więc może marzycielski samochód i podróż po świecie? :-)

Teraz trochę poważniej: Dowiedz się więcej zanim zabierzesz się do działania i skonsultuj się z profesjonalistami na miejscu, spoza konsorcjum studenckich mieszkań na temat nieruchomości!

I: Zajmij się głębiej tematem inwestycji kapitałowych i wyrośnij własne zdanie. To na pewno czasochłonne, ale konieczne, ponieważ niewielu klientów od razu trafia do super doradcy, który pomaga w pomnażaniu majątku.

Pozdrowienia z okolic Karlsruhe

Mario Celic

@Horst
Do minimalnego rozmiaru mieszkania wynoszącego 40-45 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej należy dodać, że mieszkanie powinno mieć także łazienkę z toaletą.
Mieszkanie dla studenta o powierzchni 40-45 metrów kwadratowych, gdzie łazienka z toaletą znajduje się poza nim, nie jest zbyt mile widziane przez bank.

Napisany przez Angka
Skoro wynajem się nie opłaca, gdzie lepiej zainwestować kapitał?

Napisany przez finanzfranz
Nieruchomości mogą być dobrymi inwestycjami, ale także złymi. Jeśli kupiłeś nieruchomość w obszarach zurbanizowanych 5-10 lat temu, byłbyś zadowolony. Jeśli kupiłeś nieruchomość na obrzeżach lub w regionach, gdzie ludzie się wyprowadzają, narzekałbyś. Znajomy kupił nieruchomość na południu Niemiec 15 lat temu, w dużym mieście. Mógłby ją od razu odsprzedać z dwucyfrowym zyskiem. Inny znajomy kupił nieruchomość w mniej atrakcyjnym regionie (również 15 lat temu). Od trzech lat trzyma ją i nie może jej sprzedać tak, jak by chciał – chyba że ze stratą. Jeśli chcesz kupić nieruchomość, zorientuj się na lokalnym rynku i cenach. Porozmawiaj też z osobami znającymi się na tym temacie. Jeśli twój sąsiad uważa, że jesteś odpowiednią osobą, aby zawrzeć z tobą dobry interes, nie oznacza to, że także ty znajdziesz taką osobę, gdy będziesz chciał sprzedać. Unikaj takich sytuacji!

Napisany przez Cashflowclub MD

Dokładnie, opłacalne nie jest wynajmowanie! Dlatego tak wielu ludzi wynajmuje nieruchomości zarówno w małej, jak i dużej skali na terenie całych Niemiec.

Dziękuję! To było również moje pierwsze wrażenie! Około 70% niemieckiego bogactwa jest zainwestowane w nieruchomości, co na pewno byłoby inaczej, gdyby zastraszanie przez banki związane z ryzykiem było rzeczywiste.

Jeśli osiągam 50-70% zysku z nieruchomości, to mogę sobie pozwolić na 2-3 miesiące bez czynszu, nie odczuwając z tego powodu żadnych zmartwień

Napisany przez Cashflowclub MD

Ponieważ wynajem nie jest opłacalny, gdzie lepiej zainwestować kapitał?

Oczywiście, w banku lub ubezpieczeniu...

Napisany przez hugocontrollo
Cześć,

kupiłem 18 lat temu mieszkanie o powierzchni 36 m2 jako nowe budownictwo. Wtedy istniała jeszcze degresywna amortyzacja, czyli w pierwszych 25 latach wyższa amortyzacja. Odsetki od kredytu można odliczyć od dochodów z najmu, dzięki czemu mieszkanie w pierwszych latach się zwracało. Obecnie mieszkanie jest już spłacone i osiągam około 2,5% zwrotu z wynajmu.
W dzisiejszych czasach trudno uzyskać taki zwrot z bezpiecznych inwestycji.
Nie wykonałem pełnej analizy dochodów, ale jestem zadowolony z tej inwestycji, w pierwszych latach oszczędności podatkowe przynosiły wzrost rentowności.
Jest to również bezpieczne lokum, nawet jeśli obecnie nie otrzymałbym już takiej ceny sprzedaży jak 18 lat temu, może w przyszłości będą możliwe kolejne wzrosty cen, w ostatnich latach już były.
(Było to jednak tylko dodatkowe zabezpieczenie wśród innych inwestycji).
HugoControllo

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
oprócz zwrotu po opodatkowaniu, istotne jest także przewidywane zysk po opodatkowaniu przy sprzedaży nieruchomości, która nie jest użytkowana przez siebie.
Mniejsze nieruchomości (poniżej 50 mkw) nie są często poszukiwanym obiektem w większości miast. W miastach o wysokim odsetku studentów popyt może być większy. Do tego dochodzi ciągłe zmienianie najemców, ponieważ mniejsze obiekty są przede wszystkim poszukiwane przez osoby samotne.
Dlatego zalecane jest najpierw przeprowadzenie analizy rynku, aby dowiedzieć się, jakie rodzaje nieruchomości są poszukiwane w Twojej okolicy. Być może opłacalne będzie także skorzystanie z okazji podczas aukcji.

Napisany przez Reinsch
..........

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata