Re: Czy zamiana wynagrodzenia na samochód służbowy jest sensowna w firmie?
Napisany przez fragender112 -
- czw sie 28, 2014 5:01 pm
Cześć,
jestem zatrudniony jako pracownik na etacie i prowadzę dodatkowo mini-spółkę z o.o. (UG), w której również jestem zatrudniony.
Zastanawiam się teraz, czy opłacałoby mi się mieć samochód służbowy. Być może ktoś może mi powiedzieć, czy popełniam gdzieś błąd myślowy, czy też ogólnie moje rozważania są zgodne z moimi założeniami.
Mój prywatny samochód kosztuje mnie miesięcznie około 500 EUR (wszystkie koszty, paliwo, utrata wartości, itp.)
Mini-spółka z o.o. ma się dobrze, ale nie za dobrze, więc wchodziłaby tylko konwersja wynagrodzenia w przypadku samochodu służbowego.
Koszty związane z Leasingiem auta (w tym paliwo, zużycie, ubezpieczenie, itp.) wyniosłyby około 600 EUR netto (UG nie płaci VAT)
Obecnie wypłacam sobie 1150 EUR wynagrodzenia.
Nowe wynagrodzenie (poprzez konwersję) wynosiłoby 550 EUR
W przypadku ceny katalogowej brutto około 26 000 EUR dochodzi dodatkowo 260 EUR miesięcznie, które podlegają opodatkowaniu.
Teraz liczę następująco:
Netto bez samochodu służbowego:
- Wynagrodzenie z mojej podstawowej pracy: 52 000 EUR / rok
- Wynagrodzenie z UG 1150 EUR x 12 = 13800 => Roczne wynagrodzenie = 65800 EUR
=> Według kalkulatora netto wynosi to miesięcznie 3137 EUR
=> po odjęciu 500 EUR kosztów za prywatny samochód = 2637 EUR
Netto z samochodem służbowym:
- Wynagrodzenie z UG 550 EUR x 12 = 6600 => Roczne wynagrodzenie = 58600 EUR
- dodatkowo 260 korzyści pieniężnych
=> Według kalkulatora netto wynosi to miesięcznie 2717 EUR
=> Koszty związane z prywatnym samochodem odpadają
Odległość między moim miejscem zamieszkania/a placówką pracy, która byłaby opodatkowana, odpada, ponieważ firma jest u mnie w domu.
Podróż do mojej głównej pracy jest przecież prywatna z punktu widzenia UG i dlatego nie podlega opodatkowaniu.
Z drugiej strony nie mogę również ubiegać się o zwrot kosztów za przejechane kilometry podczas rozliczania podatków.
Podsumowując, mam więc o 80 EUR więcej netto i dodatkowo nowy samochód...
Czy to się zgadza w przybliżeniu, czy coś przeoczyłem?
jestem zatrudniony jako pracownik na etacie i prowadzę dodatkowo mini-spółkę z o.o. (UG), w której również jestem zatrudniony.
Zastanawiam się teraz, czy opłacałoby mi się mieć samochód służbowy. Być może ktoś może mi powiedzieć, czy popełniam gdzieś błąd myślowy, czy też ogólnie moje rozważania są zgodne z moimi założeniami.
Mój prywatny samochód kosztuje mnie miesięcznie około 500 EUR (wszystkie koszty, paliwo, utrata wartości, itp.)
Mini-spółka z o.o. ma się dobrze, ale nie za dobrze, więc wchodziłaby tylko konwersja wynagrodzenia w przypadku samochodu służbowego.
Koszty związane z Leasingiem auta (w tym paliwo, zużycie, ubezpieczenie, itp.) wyniosłyby około 600 EUR netto (UG nie płaci VAT)
Obecnie wypłacam sobie 1150 EUR wynagrodzenia.
Nowe wynagrodzenie (poprzez konwersję) wynosiłoby 550 EUR
W przypadku ceny katalogowej brutto około 26 000 EUR dochodzi dodatkowo 260 EUR miesięcznie, które podlegają opodatkowaniu.
Teraz liczę następująco:
Netto bez samochodu służbowego:
- Wynagrodzenie z UG 1150 EUR x 12 = 13800 => Roczne wynagrodzenie = 65800 EUR
=> Według kalkulatora netto wynosi to miesięcznie 3137 EUR
=> po odjęciu 500 EUR kosztów za prywatny samochód = 2637 EUR
Netto z samochodem służbowym:
- Wynagrodzenie z UG 550 EUR x 12 = 6600 => Roczne wynagrodzenie = 58600 EUR
- dodatkowo 260 korzyści pieniężnych
=> Według kalkulatora netto wynosi to miesięcznie 2717 EUR
=> Koszty związane z prywatnym samochodem odpadają
Odległość między moim miejscem zamieszkania/a placówką pracy, która byłaby opodatkowana, odpada, ponieważ firma jest u mnie w domu.
Podróż do mojej głównej pracy jest przecież prywatna z punktu widzenia UG i dlatego nie podlega opodatkowaniu.
Z drugiej strony nie mogę również ubiegać się o zwrot kosztów za przejechane kilometry podczas rozliczania podatków.
Podsumowując, mam więc o 80 EUR więcej netto i dodatkowo nowy samochód...
Czy to się zgadza w przybliżeniu, czy coś przeoczyłem?