Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy teraz, gdy jestem samozatrudniony, moje ubezpieczenie emerytalne db Förderrente Premium jest teraz niepotrzebne?

Napisany przez Ada
Drodzy Użytkownicy Forum,

Rozpoczęłam pierwszą stałą pracę w 2009 roku i wykupiłam rentę db Förderrente Premium w Zurichu, na którą co miesiąc wpłacam skromne pięćdziesiąt euro.

Od stycznia 2013 roku jestem samozatrudniona i mieszkam w Meksyku. Kiedy i czy w ogóle wrócę do Niemiec, jest w sferze niewiadomych, podobnie jak niepewne jest, czy znajdę znowu stałą pracę, ponieważ pracowałam w branży medialnej, która obecnie ma problemy.

Usłyszałam w radiu, że istnieje kilka tzw. rent Riester, które są bardzo kosztowne dla konsumenta ze względu na duże koszty administracyjne. Czy warto jeszcze dla mnie ta polisa, jeśli pozostanę samozatrudniona, co jest prawdopodobne? A gdy nadejdzie ten czas, czy będę mogła odebrać zgromadzone środki oraz dodatkowe świadczenia również w Meksyku?

Aktualnie jestem w Niemczech w odwiedzinach i rozważam rozwiązanie umowy – powiedzcie proszę, czy to dobry pomysł. Również chętnie poznam propozycje co innego mogłabym zrobić w zakresie mojego planowania emerytalnego – kiedyś odziedziczę Dom tu w Niemczech, być może lepiej byłoby tam zainwestować.

Z góry dziękuję za mądre rady,

Ada

Re: Czy teraz, gdy jestem samozatrudniony, moje ubezpieczenie emerytalne db Förderrente Premium jest teraz niepotrzebne?

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
pytanie, czy opłaca się kontynuować swoją umowę, nie może być ogólnikowo udzielone. Składki, które wpłaciłeś od stycznia 2013 roku (początek samozatrudnienia), nie mają już nic wspólnego z Riesterem. Są to składki nieobjęte dofinansowaniem, które są prowadzone i rozważane oddzielnie od składek objętych dofinansowaniem (jako pracownik) (również podatkowo).
Teraz można sobie wyobrazić różne scenariusze, ale moim zdaniem sensowne jest tylko jedno postępowanie, zwłaszcza mając na uwadze Twój pobyt pozaeuropejski, ponieważ poza UE nie będziesz mógł później otrzymać emerytury Riester (tak przynajmniej wygląda to obecnie).
Wydaje mi się, że sensowne jest złożenie wypowiedzenia. Oznacza to, że musiałbyś zwrócić dofinansowanie (zasiłek, ewentualnie zwrot podatku) za okres od 09-12/12, ale alternatywa zawieszenia składek jedynie przesuwa Twój problem w przyszłość i go nie rozwiązuje.

Na Twoim miejscu na pewno bądź nie podpisywałbym niemieckiej umowy ubezpieczenia emerytalnego, zwłaszcza mając na uwadze Twoje miejsce pobytu. Rozważenie tej kwestii dotyczącej domu na pewno ma sens.

Pozdrowienia,

Napisany przez EasyD
Moim zdaniem dla tej części już nieubezpieczonych składek nie powinno być problemu z otrzymaniem ich w formie renty emerytalnej także w Meksyku, ponieważ traktowane są tak, jakby były produktem tzw. 3. warstwy. W tej sprawie najlepiej byłoby zadzwonić do Zurich i to potwierdzić.

Jeśli tak jest, to ja, Ada, na twoim miejscu kontynuowałbym umowę, ponieważ właśnie przekroczyłaś granicę, gdy opłaty za zakup polisy zostały zapłacone i umowa zaczyna być atrakcyjna pod względem budowy kapitału.

Oczywiście z zastrzeżeniem, że absolutnie nie mam pojęcia, jakie produkty finansowe są dostępne w Meksyku. Pytanie do ciebie, czy powinieneś korzystać z tamtejszych produktów? Czy znasz tak dobrze język lokalny, żeby zrozumieć warunki umów dotyczących produktów finansowych z Meksyku?

Ponadto standardowa uwaga: Jednoznaczna rekomendacja - jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, przed kwestią emerytalną zabezpiecz swoją zdolność do pracy (ubezpieczenie od niezdolności do pracy).

Napisany przez Ada
Kochani doradcy,

dziękuję za wskazówki! Dzwoniłem teraz do Zurich i okazało się, że ponieważ jestem ubezpieczony przez Künstlersozialkasse (i wpłacam składki na rentę), to jestem uprawniony do otrzymywania pełnej dopłaty. Myślę, że pozostawię umowę bez zmian, ponieważ faktycznie nie jestem w stanie jeszcze powiedzieć, jak długo zamierzam zostać w Meksyku. Obecnie mam nadal meldunek w Niemczech, ponieważ nie mam jeszcze stałego zezwolenia na pobyt w Meksyku. Proszę dajcie mi znać, jeśli mylę się w moim rozważaniu, w przeciwnym razie dziękuję za wsparcie.

Ada

Napisany przez 2titan1981
Jeśli wiesz, że pozostaniesz na emeryturze w UE, kontynuuj. Jeśli jesteś pewien, że nie wrócisz do UE, zastanowiłbym się nad tym, ponieważ będziesz musiał zwrócić dotację...

Napisany przez EasyD
Osobiście uważam, że decyzja podjęta przez ciebie, Ado, w oparciu o wymienione warunki, jest właściwa.

Nawet jeśli dodatki musiałyby zostać później zwrócone, w tym czasie można uzyskać odsetki od tego kapitału. Innymi słowy, normalnie po ewentualnym zwrocie dodatków powinno być więcej pieniędzy na koncie niż gdyby się ich w ogóle nie korzystało.

Poza tym, niezależnie w jakiej dziedzinie sztuki jesteś aktywna w Meksyku, Ado: Powodzenia i oczywiście dużo radości!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata