Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak wyjść z niekorzystnych kredytów?

Napisany przez Padma
Cześć, jestem tutaj zupełnie nowa i mam nadzieję, że ktoś mi pomoże. W problemie jest taki, że ojciec mojego męża chce przekazać nam jedno ze swoich domów. Wartość tego domu to około 400 tys. EUR, a jest obciążony kwotą około 200 tys. EUR, którą musielibyśmy spłacić. Poza tym nie wiąże się z tym żadnych dodatkowych zobowiązań finansowych.

Teraz mój teść ma 2 kredyty w różnych instytucjach finansowych, jeden w wysokości około 50 tys. EUR, a drugi w wysokości około 150 tys. EUR. Według niego powinniśmy po prostu je przejąć. Jednak te kredyty mają dość niekorzystne stopy procentowe, mniejszy wynoszący prawie 5%, a większy 3%.

Teraz nasuwa się pytanie, czy w obliczu obecnie niskiego poziomu oprocentowania ma to sens. A jeśli nie, czy istnieje jakiś sposób, aby się z tego wydostać, i czy opłaca się to robić.

Z jednej strony, w przypadku wcześniejszej spłaty, należałoby uiścić opłaty przedterminowe, z drugiej nie mam pojęcia, czy moglibyśmy uzyskać lepsze warunki. Co do naszej sytuacji finansowej: Obecnie zarabiamy około 3 500 euro netto. Obecnie pracuję jedynie na niepełny etat, ponieważ jestem na urlopie macierzyńskim. Wkrótce jednak nasz dochód znowu wzrośnie (gdybym pracowała w pełnym wymiarze godzin, mielibyśmy około 4 500 euro netto). Po przejęciu domu dochody z najmu wynosiłyby dodatkowo 800 euro. Wychodzi na to, że mielibyśmy łącznie 4 300 euro netto.

Nie możemy wnieść wkładu własnego, ponieważ nasze oszczędności w całości pójdą na konieczne remonty.

Teraz mam nadzieję, że ktoś może ocenić naszą sytuację. Czy warto jeszcze raz skonsultować się z doradcą finansowym, czy może i tak nie ma dla nas możliwości poprawy warunków? Niestety, kompletnie się nie znam na takich kwestiach...

Z góry dziękuję, naprawdę cieszę się z każdej rady!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Odkąd trwają kredyty i na jak długo jest okres wiązania oprocentowania?

Napisany przez Padma
kredyty są spłacane od 1990 roku (rok budowy domu). Okres obowiązywania oprocentowania u większego kredytu wynosi 10 lat. Mój teść właśnie przedłużył kredyt na takich samych warunkach, bo myślał, że robi nam dobrze. Co do mniejszego kredytu, szczerze mówiąc, nie jestem pewny, ale podejrzewam, że okres jest podobny.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zgodnie z §489 BGB po pełnej wypłacie pożyczki i po okresie wiązania oprocentowania wynoszącym 10 lat, możesz wypowiedzieć umowę pożyczki z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia. Jeśli jednak niedawno przedłużyłeś umowę pożyczki, obowiązuje nowy okres obliczeniowy do końca obecnego okresu wiązania oprocentowania. Jeśli masz konkretne pytania dotyczące korzystności warunków dla Ciebie, powinieneś podać kilka istotnych informacji. Dokładna pozostała kwota do spłaty, dokładny koniec okresu wiązania oprocentowania obydwu pożyczek. Czy obie te pożyczki są zabezpieczone jedna po drugiej jako pierwsze we wpisie do księgi wieczystej?

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
tutaj fakty są oczywiście bardzo ważne. Proszę sprawdzić nowe dokumenty dotyczące finansowania pod kątem wypowiedzenia umowy lub spłaty z wyprzedzeniem. W razie potrzeby zapytaj po prostu w banku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata