Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: FAIRR.DE Czy Riester, który się opłaca?? Emerytura: ETF

Napisany przez JonSnow
Cześć drodzy członkowie forum!
Chcę Ubezpieczyć się na starość, mam teraz 18 lat i zostanę zatrudniony na czas ubiegania się o urlop na 01.10.14. (na czas próbny)
Chcę już teraz zacząć oszczędzać na moją przyszłość, ponieważ moim zdaniem największy zysk jest uzyskiwany, gdy zaczynamy wcześnie.
Planuję otworzyć konto maklerskie w DAB Banku i regularnie inwestować w plan oszczędzania w ETF (120 € db x trackers DAX, 120 € db x trackers Frontier i 80 € MSCI World) miesięcznie. To są moje obecne przemyślenia.
Jeśli zrównoważę swoje inwestycje co roku i będę to robił przez 47 lat, to na pewno, w naiwny sposób, odpowiednio zabezpieczę się, zwłaszcza że plany oszczędzania z db x trackers w DAB Banku są bezpłatne i wymagają tylko opłaty za emisję.
Nie jestem pewny, jak to jest z podatkami.
W zasadzie jestem przeciwny rentom Riester w stylu DWS i innym marnotrawcom pieniędzy. Jednak trafiłem na stronę określaną jako alternatywa: fairr.de. Oto znaczący wykres: fairr.de/riester-rente/gebuehren/
Ta nowa firma reklamuje jasną i tanią rentę głównie poprzez ETF-y, które w końcowym etapie są coraz bardziej bezpłatnie przestawiane, aby zapewnić firmie prawne wypłaty.
Moje pytanie:
Czy dla mnie bardziej opłacalne jest inwestowanie w tę rentę Riester w celu skorzystania z:
Ulgi podatkowej
Dodatek startowy
ewentualne dodatki na dzieci
przyszłe zmiany prawne dotyczące podatku od zysków kapitałowych lub renty Riester
I jeśli tak, czy zysk jest znaczący?
Mając na uwadze, że na koncie tam rocznie pobierane są opłaty w wysokości 30 €, firma pobiera opłatę w wysokości 0,5% od 10 000 € i od połowy okresu całość jest przenoszona na obligacje.
Dziękuję za przeczytanie i liczę na interesujące i pouczające odpowiedzi!
Z pozdrowieniami
JonSnow

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
zrobiłbym to w twoim miejscu, zaczynając od elastycznego planu oszczędnościowego (np. ETF-y / fundusze), dzięki czemu będziesz mógł łatwo zmienić wysokość oszczędności lub wypłacić pieniądze bez zasadniczej straty.

Stoisz na początku swojej kariery zawodowej, nie jesteś jeszcze
urzędnikiem jako kandydat. Dyplom mianowania dostajesz dopiero po zakończeniu szkolenia i zatrudnieniu na stanowisku urzędnika na okres próbny.

Jeśli chodzi o podział ETF-ów, na pewno można by tu wiele dyskutować. MSCI-World (ze względu na ważenie według kapitalizacji rynkowej) jest bardzo zdominowany przez USA (ok. 50%), mniejsze firmy oraz firmy z krajów rozwijających się nie są brane pod uwagę. Alternatywą może być MSCI All Country (AC) World, gdzie przynajmniej uwzględnione są również kraje wschodzące. A prawie 40% dla Niemiec, czy to ma sens? Być może zamiast tego trochę mniej Niemiec, a dodatkowo indeks dla średnich i mniejszych firm w Europie?

W chwili obecnej nie zawierałbym umowy Riester.
Jest to niepotrzebnie niespójne i w przeciwieństwie do planu oszczędnościowego w funduszach, regulowana ustawowo gwarancja składki w przypadku Riester pociąga nieuchronne straty w zysku (patrz wypowiedzi sohligsc).

Co do planu oszczędnościowego Fairr.de, byłbym ostrożny i sceptyczny z kilku powodów.
Po pierwsze, ze względu na zarządzanie i bank Sutor. Bank ma wątpliwą reputację, a mechanizm gwarancji pozostawia wiele do życzenia. Inwestycja jest niespójna i zbyt wcześnie przenosi się do tzw. bezpiecznych klas aktywów (obligacje i rynek pieniężny). A jeśli spojrzysz dokładniej, gdzie inwestowane są pieniądze, to praktycznie w ogóle się to nie pokrywa z Twoimi wyobrażeniami dotyczącymi planu oszczędnościowego w ETF-ach.
Inwestycja może wydawać się tanio, patrząc na powierzchowność, ale uważam jakość za niepokojącą.
Jeśli już masz plan oszczędnościowy w ramach Riester, to DWS (patrz również na sohligsc).

Pozdrawiam,

Napisany przez JonSnow
Cześć, właśnie otrzymałem/szykuję się do otrzymania świadectwa na stanowisko urzędnicze na okres próbny. Mamią mnie dodatkowe państwowe dopłaty i ulgi podatkowe. Jednak po chwili refleksji uświadomiłem sobie, że wciąż ograniczam dyspozycję nad moimi pieniędzmi i wiele rzeczy będzie się bardzo różniło za 40 lat.
No cóż, jestem fanem Niemiec, co proponujesz jako europejski ETF dla małych przedsiębiorców?

@soli, chętnie się przyjrzę tematowi ETF!

Cześć,

np.:
MSCI Europe Small- lub Europe Mid Cap Index
Stoxx Europe 600

VG,

Napisany przez sohligsc
Ja osobiście zawsze jestem fanem MSCI World lub MSCI Emerging Markets (spekulacyjnych)

Na przykład ten

DE000A0HGZR1

lub ten

DE000A0HGZT7

Przy MSCI World będziesz na pewno uczestniczył w największych spółkach na świecie.

Bez względu na to, czy Google, Apple, Siemens czy BMW osiągają dobre wyniki czy wypłacają dywidendy, jesteś w grze.

A przy MSCI Emerging Markets zyskujesz ponadproporcjonalnie dzięki efektowi średniego kosztu, ponieważ ETF jest silniej podatny na wahania.

Tutaj korzysta się z bardziej znaczących wydarzeń w krajach rozwijających się, chociaż mogą one również szybko spadać.

Jednak MSCI World i MSCI Emerging Markets nie korelują tak silnie, jak na przykład Dax i Dow Jones.

Sprawdź najlepsze inwestycje obu funduszy na

onvista.de/etf/ishares-msci-world-nsin-a0hgzr/top-holdings

onvista.de/etf/ishares-msci-emerging-markets-nsin-a0hgzt/top-holdings

Rozwój planu oszczędnościowego znajdziesz tutaj

MSCI World:

fondsweb.de/fondsrechner?ISIN=DE000A0HGZR1&TYPE=11&CALC=1&EA=0 &ME=50&SM=11&SJ=2005&EM=9&EJ=2014&AA=0%2C00

Emerging Markets:

fondsweb.de/fondsrechner?ISIN=DE000A0HGZT7&TYPE=11&CALC=1&EA=0 &ME=50&SM=12&SJ=2005&EM=9&EJ=2014&AA=0%2C00

Napisany przez JonSnow
Planuję przerzucić także fundusze ETF, czyli np. wyważać wysokie kursy na Daxie na rzecz inwestycji w rynki wschodzące. Mimo efektu Cost-Average, można wciąż inwestować tak nisko, jak to możliwe. Na co waszym zdaniem powinienem postawić przy wyborze konta? Jestem bardzo skłonny do ryzyka, ponieważ mam dużo czasu i dlatego rozważam inwestowanie w rynki wschodzące.

Pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
Moja rada to niekoniecznie inwestowanie w fundusze, ale również dywersyfikacja tutaj. Jeśli to możliwe, nie przerzucaj, ale dostosowuj raty oszczędzania, aby móc reagować na zmiany i oszczędzać na kosztach przerzucania.

O jakiś czas temu podpisaliśmy umowę na Fairr Riester. Nasze doświadczenia są dobre: Zarówno mój mąż, jak i ja jesteśmy znacznie na plusie. Nawet gdy akcje czasami radzą sobie słabiej, wiem, że gwarancja Riester mnie chroni. Oczywiście każda umowa Riesterowa ma to do siebie - ale gdy Finanztest niedawno stwierdził, że Fairr jest najtańszy, byliśmy przekonani!

Jednakże to, co jest rzekomo najtańsze, zdecydowanie nie jest najlepsze. Myślę, że oprócz tego, że jest rzekomo tanie, nie wiesz zbyt wiele o tym produkcie. Jakość produktu i jego struktura są w wielu obszarach wątpliwe, ale skąpstwo jest teraz modne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata