Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Oszczędzać na starość / Stawać się niezależnym

Napisany przez kevinda
Witajcie,
Ja mam 23 lata, a mój partner również 23 i chcemy zabezpieczyć się na przyszłość poprzez zakup nieruchomości.
Jestem wykwalifikowanym murarzem, a mój partner dekarzem. Obecnie oboje uczęszczamy jeszcze przez kolejne 2 lata do szkoły technicznej, kontynuujemy naszą edukację i finansujemy się poprzez stypendia szkolne.
Z jednej strony ma to zapewnić nam pewność znalezienia stabilnej pracy po ukończeniu egzaminów, aby być bardziej wiarygodnym w oczach banków.
Obecnie nie posiadamy żadnego lub niewielkiego kapitału własnego, jednak w ciągu najbliższych miesięcy mieszkanie własnościowe z mojej rodziny będzie na nas przepisane.
Jesteśmy bardzo dobrze wykwalifikowani pod względem praktycznym, wszelkie prace, które trzeba by wykonać w przypadku konieczności remontu wielorodzinnego budynku, możemy wykonać samodzielnie lub przy pomocy znajomych. Zatem dochodzimy właśnie do tematu i moich pytań.
Czy poprzez przepisanie mieszkania, które w niezmodernizowanym stanie wyceniam na 35 000 euro, a po modernizacji na około 75 000 euro, będziemy bardziej wiarygodni w oczach banków, aby na przykład wziąć kredyt na zakup wielorodzinnego budynku, który chcielibyśmy nabyć tanio na licytacji komorniczej lub poprzez prywatną transakcję?
Gdy pierwszy budynek wielorodzinny zostanie zakupiony i w pełni wynajęty, kredyt spłacony, to czy można ten budynek i mieszkanie uwzględnić w bilansie, aby na zasadzie tej samej procedury kupić drugi budynek wielorodzinny, dokonać remontu, wynająć go lub też sprzedać z zyskiem?
Jesteśmy dopiero na początku naszych marzeń, ale ufamy sobie w tym.
Czy macie jakieś odpowiedzi na napisany tekst lub wskazówki? Na przykład rejestracja działalności gospodarczej, utworzenie wspólnego konta bankowego, instytucje, które mogłyby nam pomóc, itp.
Jesteśmy wdzięczni za wszelkie sugestie i komentarze.
Z GÓRY DZIĘKUJEMY

Napisany przez 6Bankkaufmann
Macie marzenia i to jest dobre.
Jednak należy rozróżnić między dochodem a obiektem.
Nie do końca rozumiem, czy teraz jesteście bez pracy czy też kontynuujecie naukę i pracujecie.

Ogólnie rzecz biorąc, mieszkanie o wartości rynkowej powyżej 75 000 EUR jest w porządku. To jednak nie oznacza, że można wtedy kupić Dom wielorodzinny.
Mieszkanie pełniłoby wtedy rolę dodatkowego zabezpieczenia, na przykład do zabezpieczenia kosztów zakupu.

Proszę jednak o informację, jaki jest Wasz dochód?
A jeśli teraz się nie udaje, nie przestawajcie marzyć i trzymajcie się tych marzeń.

Napisany przez gradius
To naprawdę rozsądni młodzi ludzie. Róbcie to! Handlowałem materiałami budowlanymi przez ponad 20 lat i teraz zająłem się wynajmem nieruchomości, co powinienem był zrobić znacznie wcześniej.
Oczywiście może to czasem wymagać nerwów (jak każda praca / biznes), ale warto. Wasza droga i podejście są już dobre. Wasze wykształcenie również pasuje. Starajcie się nie robić wszystkiego samodzielnie, lecz bardziej koordynować działania (wiecie przecież, co trzeba zrobić przy budynkach) i rozwijajcie się dalej w dziedzinie finansów i nieruchomości.
Przemyślcie wszystkie decyzje bardzo dokładnie i dobierajcie obiekty pod względem lokalizacji, zwrotu z inwestycji i potencjału, nie ze względu na sentymenty ani z powodu tego, że rodzina / znajomi coś polecają. Tylko fakty się liczą przy budynkach inwestycyjnych, a nie osobisty gust!
Powodzenia chłopaki!
PS. Dzięki temu, gdy będzie to robione profesjonalnie, zdobędziecie ładny dochód fachowca dla was obu po 40-tce lub wcześniej, a to z dużym prawdopodobieństwem.
Sugeruję! Kupujcie maksymalnie za 14-krotność rocznego czynszu zimnego, najlepiej taniej. Dobre małe miasta z solidną infrastrukturą (żadne metropolie, chyba że naprawdę tanie).
Starajcie się trzymać możliwie całych obiektów (unikajcie współwłasności), wtedy pozostaniecie szefami na ringu. Starajcie się zachować proporcję 30/70 (czyli na 100 000 wartości nieruchomości maksymalnie 70 000 obcych środków).
Przy pełnym wynajęciu czynsz zimny powinien znacznie przewyższać obsługę kapitałową (rezerwy).
To jest możliwe, przy spokoju i rozwadze, niemal na pewno blisko 100% pewności.

Napisany przez kevinda
Dziękuję za wasze odpowiedzi,

aktualnie nie mamy dochodu, z którego można by było realnie skorzystać, oznacza to, że wystarcza tylko na opłacenie stałych kosztów i codzienne posiłki.

Jednak mamy znajomych, u których zawsze możemy zarobić trochę pieniędzy w przerwie semestralnej, które będą gromadzone w ciągu najbliższych 2 lat i stanowić będą wkład własny. Część tych dochodów będziemy zawsze inwestować bezpośrednio w sensowne narzędzia.

Nasz dochód brutto jako początkującego technika budowlanego wynosi około 2600 euro.

Najchętniej zaczęlibyśmy od razu spełniać nasze marzenia, pytanie może brzmi głupio: Czy pod pewnymi warunkami jest to możliwe, jeśli na przykład ktoś wystąpi jako poręczyciel?

Jako kolejny krok, głupio, umówimy się na spotkanie w banku, aby otrzymać opinie. Czy znacie odpowiedni bank, z którym mielibyście dobre doświadczenia? (Ruhrgebiet/NRW)

DZIĘKUJĘ !!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata