Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zmiana na prywatne ubezpieczenie zdrowotne z powodu samozatrudnienia - krótkoterminowo

Napisany przez Ander53
Cześć wszystkim.

W związku z nieoczekiwanymi wydarzeniami stałem się wspólnikiem i dyrektorem zarządzającym w spółce z o.o. i jestem teraz niezależny, nie jestem już związany z ustawową GKV. Po przeglądzie w mojej obecnej KK (DAK) moja miesięczna składka wyniosłaby około 720 EUR. Mam 27 lat, ogólnie jestem zdrowy i jestem mężczyzną.

Moja działalność gospodarcza rozpoczęła się 01.09.2014 roku, więc mam już trochę zaległości i muszę podjąć decyzję. Niestety ten bardzo ważny temat nieco mi umknął.

Ze względu na już istniejące ubezpieczenie od całkowitej niezdolności do pracy, emeryturę pracowniczą w DEBEKA, było oczywiste, że powinienem się skonsultować z tą instytucją. Mam teraz przed sobą 2 oferty - Plan N|NC|KT92/60|PVN|N-SBM67/150 i alternatywnie z N-SB (1200 EUR), w przypadku oferty z SB opłata wynosi 372 EUR (z SB) alternatywnie 472 EUR. Okres karencji od 92 dni został wybrany ze względu na umowę z zarządcą.

Oto szczegóły dotyczące mnie. Moje niepewności i powody, dla których się tutaj ujawniam:

Na podstawie różnych testów, recenzji, opinii, etc. wnioskuję, że wybierając DEBEKA z planem N Unisex nie popełniam żadnego błędu?

Powodem zmiany na prywatne ubezpieczenie zdrowotne jest możliwość zapewnienia sobie dochodów w przyszłości oraz niezależność. Miałem nadzieję na posiadanie dzieci, moja żona również będzie pracować (może będziemy mieli 2 dzieci). Głównym powodem zmiany jest perspektywa kolejnych 5 lat bezdzietności w połączeniu z oszczędnościami w wysokości 250-350 EUR miesięcznie, co jednak jest postrzegane jako jeden z wielu kryteriów.

Zawsze byłem zadowolony z usług GKV i nigdy nie potrzebowałem więcej. Faktycznie poświęciłem puh... około 30 godzin na przeglądanie internetu w poszukiwaniu informacji i wciąż nie zobaczyłem nawet wierzchołka góry lodowej, jeśli chodzi o prywatne ubezpieczenia zdrowotne.

Liczę na to, że ten wątek pomoże mi zrozumieć kwestie związane z prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym.

Krótki przykład:
We wrześniu 2015 będę potrzebował operacji, ponieważ podczas gry w piłkę nożną (już zrezygnowałem po tej kontuzji) złamałem sobie kilka kości w twarzy. Ponieważ te płytki mają być usunięte, nie jestem pewien, jak to będzie rozliczone. Według przedstawiciela DEBEKA nie będzie z tym problemu i koszty będą pokryte, czy powinienem poprosić o to na piśmie?!
Ponadto, rzekomo nie ma obowiązku badania stanu zdrowia, jeśli przechodzi się bezpośrednio z GKV do PKV?! Jak to jest możliwe? Czy wszystkie rozliczenia z DAK zostnają żądane, czy wszyscy lekarze są zwolnieni z obowiązku zachowania poufności?

Dziękuję tym, którzy poświęcili swój czas!

Re: Zmiana na prywatne ubezpieczenie zdrowotne z powodu samozatrudnienia - krótkoterminowo

Napisany przez uwehaensch
Hallo,
nie jestem pewien, na jakie pytania dokładnie chcesz odpowiedzi, ale spróbuję odpowiedzieć w miarę możliwości.

Oczywiście od 01.09 jesteś zwolniony z obowiązku ubezpieczenia, jeśli zmiana nie może być dokonana wstecznie od 01.09, masz 2 miesiące okres wypowiedzenia, aby przejść z dobrowolnego ubezpieczenia zdrowotnego na ubezpieczenie prywatne.

Wspomniana oferta Debeka oferuje świadczenia często przewyższające te oferowane przez GKV, na przykład w zakresie opieki stacjonarnej (szpitalnej) - opcjonalne usługi (lekarz prywatny) oraz pojedyncze pokoje. Ogólnie rzecz biorąc, masz rację, wydaje się, że te oferty nie są złe (możliwą i moim zdaniem dobrą alternatywą byłyby oferty KS i NK Halleschen). Wyjątkiem, a właściwie pytaniem, jest być może kwota 60 euro dziennie jako zasiłek chorobowy wystarczy.

Proszę, nie przechodź do PKV tylko po to, aby oszczędzić pieniądze przez ograniczoną liczbę lat. 720,- vs. około 400,- euro miesięcznie to całkiem spora różnica, ale wyższy poziom świadczeń zakotwiczony w umowie ubezpieczenia PKV powinien być przynajmniej w niektórych obszarach głównym powodem zmiany.
Wybór PKV jest decyzją na całe życie, nie tylko na kilka lat. Prawdopodobnie nie będziesz mógł swobodnie powrócić do GKV.

Co do dzieci, będą one musiały być ubezpieczone prywatnie (ok. 120,- do 200,- euro za dziecko), ewentualne ubezpieczenie rodzinne przez Twoją żonę (jako ubezpieczoną pracownicę) będzie miało zastosowanie tylko wtedy, gdy regularnie zarabiasz poniżej granicy wynagrodzenia (prawdopodobnie 54.900,- euro rocznie w 2015 r.), także jako osoba samozatrudniona!

Od kilku miesięcy Debeka faktycznie umożliwia przejście do PKV bez badania zdrowia. Jednakże, z tego co wiem, nie jest to ogólna zasada.
Po pierwsze, Debeka zastrzega sobie prawo do nałożenia dopłaty ryzyka (do 30% ?). Po drugie, ta zasada dotyczy tylko pracowników. Po trzecie, zmiana musi nastąpić w ciągu 6 miesięcy od przekroczenia granicy wynagrodzenia.
Moja wiedza opiera się na informacjach sprzed około roku, więc nie mogę się za nią ręczyć, i możliwe, że Debeka w międzyczasie zmieniła te wewnętrzne zasady. Mam wrażenie, że twój przedstawiciel Debeka nieco nonszalancko traktuje te kwestie (patrz także kolejny akapit).
Można to łatwo zweryfikować.

Proszę być bardzo krytycznym wobec wypowiedzi, szczególnie przedstawicieli ubezpieczeń, takich jak to nie jest problem. Oczywiście należy załatwić wszystko na piśmie, w tym sprawa Twojej operacji.

Na koniec pozwól mi zrobić ogólne uwagi. Decyzja o ewentualnym przejściu na PKV i porównanie oraz wybór odpowiedniego planu powinien być przemyślany. Wydaje mi się, że narażasz się na zbędny pośpiech, być może dyktowany przez przedstawiciela Debeka :-). Najpierw zabezpiecz się dobrowolnie na kilka miesięcy w ubezpieczeniu ustawowym (tak, nawet jeśli to kosztuje około 700 euro miesięcznie) i spokojnie porównaj oferty, a następnie podejmij decyzję.

Pozdrawiam,

Napisany przez Ander53
Dziękuję za informacje.

Proszę być bardzo sceptycznym wobec wypowiedzi, zwłaszcza tych wypowiadanych przez przedstawicieli ubezpieczeń, takich jak to nie jest problem. Oczywiście wszystko, włączając w to sprawę związana z operacją, powinno być potwierdzone na piśmie.

Dzisiaj będę to uzależniać od tego, co pan mówi, ponieważ przyjdzie za kilka godzin.

Wyjątkiem, albo bardziej pytaniem, jesteś pewien, że 60 euro dziennie jako zasiłek chorobowy wystarczy?

Obecnie po odliczeniu podatku mam 3000 euro netto, otrzymuję wynagrodzenie za 90 dni choroby i myślę, że zarabiam dość dobrze 1800 euro/miesięcznie od 92. dnia, ale jeszcze spojrzę na ofertę za 80 euro. Dziękuję za sugestię.

W zasadzie nie będziesz w stanie powrócić do ubezpieczenia publicznego bez problemu.

Tak, wiem, niestety.. ale może coś się zmieni w ciągu najbliższych lat?! Moim tajnym planem byłoby przejście na pracę nieetatową na rok w razie holocaustu bądź zatrudnienie mnie jako dyrektora z nadzorem, co powinno zadziałać?!

Co do dzieci, w przyszłości będziesz musiał je prywatnie ubezpieczyć (około 120-200 euro za dziecko), ponieważ ewentualne ubezpieczenie rodzinne przez twoją żonę (pracownika ubezpieczonego) obowiązuje tylko wtedy, gdy regularnie zarabiasz poniżej progu wynagrodzenia (prawdopodobnie 54 900 euro rocznie w 2015 roku), także jako samozatrudniony!

Nie rozumiem! Myślałem, że dziecko / dzieci zawsze muszą być ubezpieczone przez osobę z wyższym dochodem? Aktualnie jestem poniżej tego progu.

Wydaje mi się, że sam narzucasz sobie niepotrzebny presję czasowy

Zgadzam się. Mam jeszcze kilka pytań do DEBEKA i dopóki nie zostaną one zadowalająco udzielone i ewentualnie ustalone, nie podpiszę niczego.

Dziękuję za wskazówki

Napisany przez uwehaensch
O tak, niestety.. ale być może to się zmieni w ciągu kolejnych lat?! Mój tajny plan obejmuje przeniesienie się do pracy na etacie na rok w przypadku scenariusza Holocaustu lub zatrudnienie mnie jako dyrektora wykonawczego, który będzie podlegać poleceniom - powinno to zadziałać?! Z wynagrodzeniem poniżej obowiązującego wówczas progu wynagrodzenia, aby objąć ubezpieczeniem!
To jest dla mnie niezrozumiałe! Myślałem, że dziecko / dzieci zawsze muszą być ubezpieczone przez osobę z wyższym dochodem? Obecnie znajduję się poniżej tego progu.
Jeśli założymy, że Pan jest prywatnie ubezpieczony, a Pani jest ubezpieczona na mocy ustawy (wszystkie inne konfiguracje są oczywiste), ważne jest miesięczne dochód ubezpieczonego w PKV (czyli Pana). Jeśli regularnie wynosi on maksymalnie 1/12 rocznego limitu zarobkowego (JAEG), czyli przypuszczalnie maksymalnie 4575,- w 2015 roku i maksymalnie 4462,50 w 2014 roku, wówczas dzieci będą objęte ubezpieczeniem rodzinym u Pani. Jeśli Pańskie dochody regularnie przekraczają tę wartość (może to być możliwe w przyszłości?), należy kontynuować analizę. W takim przypadku dzieci mają prawo do ubezpieczenia rodzinnych tylko wtedy, gdy Pani z GKV zarabia więcej niż Pan z PKV. Jeśli nie, dzieci muszą być ubezpieczone prywatnie lub potrzebują własnego dobrowolnego GKV.
Pozdrawiam,

Napisany przez Matthew Pryor
Jeśli chodzi o dzieci, to od teraz będą musiały być ubezpieczone prywatnie (około 120,- do 200,- euro na dziecko),

Nie muszą, istnieje także możliwość ubezpieczenia dziecka/dzieci w ramach GKV za własną składkę.

w przypadku scenariusza Holocaustu

Nie są zupełnie czysti, prawda? Nawet jeśli pierwotne znaczenie jest inne, każdemu człowiekowi w miarę zdroworozsądkowemu powinno być jasne, z jakim historycznym wydarzeniem związanym jest to słowo. Żałosne.

Napisany przez EasyD

Ponadto rzekomo nie ma żadnych badań zdrowotnych, gdy przechodzi się bezpośrednio z GKV do PKV?! Jak to jest możliwe? Czy wszystkie rozliczenia z DAK są wymagane, czy tez wszyscy lekarze są zwolnieni z obowiązku zachowania poufności?

Badanie zdrowotne jest zawsze przeprowadzane. Istnieje tylko obowiązek kontraktacyjny. Innymi słowy, Debeka musi ich przyjąć, ale ma możliwość nałożenia wspomnianej dopłaty do ryzyka po przeprowadzeniu oceny.

Generalnie niezależnie od tego, gdzie się ubezpieczysz, zawsze upewnij się, że odpowiedzi na pytania dotyczące zdrowia są poprawne! Wystarczy spojrzeć na to forum, gdzie z powodu dokładnie tej okoliczności (niezależnie od tego, czy pośrednik opowiadał głupoty, czy też ubezpieczony celowo coś zataił) ubezpieczyciel anulował polisę, a zaczynają się duże problemy...

Napisany przez Ander53
"[url]ubezpieczenie[/url] prywatne.

z dochodem poniżej obowiązującego wówczas limitu wynagrodzeń, co powoduje objęcie ubezpieczeniem obowiązkowym!

Okej, więc to by działało obecnie. Decydujące jest zatem nie to, czy jest się samozatrudnionym, ale czy dochód z samozatrudnienia nie przekracza JAEG? (Przez 12 miesięcy?)

Dziękuję!"

Napisany przez EasyD
Na oba pytania: 2x tak!

Choć mogę też sobie bardzo dobrze wyobrazić, że dla tego konkretnego urazu nie będzie dodatkowej opłaty ryzyka.

[Cytat] Istnieje tylko obowiązek kontraktacji. Oznacza to, że Debeka musi przyjąć ofertę, ale ma możliwość zastosowania dodatkowej opłaty za ryzyko po przeprowadzeniu oceny.[Cytat]
Kontrahierungszwang? Czyli klauzula otwarta? Dlaczego miałaby obowiązywać w przypadku osoby prowadzącej działalność samodzielnie?

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,

tylko na szybko:

Akcja otwarcia DebeKa: moim zdaniem nie zadziała, ponieważ jesteś samozatrudniony
ubezpieczenie dla dzieci: zobacz tutaj KLIKNIJ i pobierz tutaj

Dzienny zasiłek 60 euro - zdecydowanie za mało! Musisz także w tym czasie płacić pełną składkę na prywatne ubezpieczenie zdrowotne!

Napisany przez Ander53
Dziękuję za szybką poprawkę. Dniówkę podniósłem z własnej inicjatywy do 80 EUR, co oznacza 2400 EUR miesięcznie. Różnica wynosiła zaledwie 3 EUR miesięcznie. Moja myśl była być może błaha: pomyślałem, że jeśli będę chory przez dłużej niż 90 dni… musi to mieć znaczący powód, ponieważ w ciągu ostatnich 10 lat nie przeszedłem zaledwie 5 dni bez pracy. Gdybym miał leżeć w szpitalu dłużej niż 90 dni, musiałoby to być coś poważnego, a moje ubezpieczenie zdrowotne zapewne by mi finansowo pomogło?! To, co jest trudne, to im dłużej rozważa się ubezpieczenie i próbuje je zoptymalizować, tym więcej nowych ubezpieczeń na różne ewentualności nagle zaczyna być brane pod uwagę. Tylko to jedno, które wtedy byłoby potrzebne, nie jest/nie było w zestawie.

Jeśli miałbym leżeć w szpitalu dłużej niż 90 dni, powinno to być na poważnie, a moje ubezpieczenie od niezdolności do pracy pomogłoby mi finansowo?!

Tak. Jeśli warunki na to pozwolą. Nie znamy ich. Istnieją jednak polisy, które zakładają okres prognozy dłuższy niż 3 lata. Znalezienie lekarza, który potwierdzi ciągłą niezdolność do pracy na ten okres, może być trudne. Musiałoby się zdarzyć wiele czynników.

Natomiast niezdolność do pracy nie jest tożsama z niezdolnością do pracy zawodowej. W najgorszym przypadku, nazywanym przez niektórych scenariuszem holokaustu, ubezpieczyciel od niezdolności do pracy z uprzejmością odmawia, ponieważ według jego kryteriów nie ma jeszcze niezdolności do pracy, a ubezpieczyciel zdrowotny przestaje wypłacać zasiłek dzienny, ponieważ według jego uznania nie ma już niezdolności do pracy. To na pewno byłoby nieszczęśliwe zdarzenie.

Napisany przez Ander53

W najgorszym przypadku, ubezpieczyciel od ubezpieczenia na życie odmówi, ponieważ według jego standardów nie ma jeszcze świadczenia z ubezpieczenia na życie, a ubezpieczyciel zdrowotny przestanie wypłacać zasiłek chorobowy, ponieważ według jego uznania nie ma już więcej niezdolności do pracy. To byłaby prawdziwa głupota.

No tak! To przypomina mi następującą historię:

Mknąć z prędkością 140 km/h autostradą z otwartym oknem o 1 cm i potem dostając pełną falę ptasiego odchłamu tak, że żadna plama nie zostaje na szybie, tylko wszystko ochlapuje kurtkę. Ale nigdy nie wygrałem w Lotto!

Zarejestruję się tutaj ponownie w przypadku najgorszego dla potomności.

W najgorszym przypadku, czasem opisanym przez niektórych jako scenariusz holokaustu

Dziękuję za darmowego uśmiecha!

Napisany przez Ander53
krótka aktualizacja: od 3 miesięcy pracujemy nad zwiększeniem moich comiesięcznych składek na emeryturę pracowniczą. Do tej pory Debeka nie była w stanie tego finalizować.

A teraz do właściwie istotnej informacji: mój wniosek o ubezpieczenie zdrowotne został odrzucony - Jeśli zdarzenie ubezpieczeniowe miało miejsce przed rozpoczęciem ubezpieczenia, nie ma ochrony ubezpieczeniowej (zgodnie z § 2 ust. 1 Ogólnych Warunków Ubezpieczenia - MB/KK). Nie ponosimy odpowiedzialności za leczenie wymienione w temacie (planowane usunięcie ciała obcego po złamaniu oczodołu).

Czy przy miesięcznych kosztach około 500 EUR * 12 miesięcy (jeśli operacja + 3 dni pobytu) już zostało odłożone 6000 EUR + moja historia medyczna, która pokazuje, że nie miałem żadnych problemów zdrowotnych przez ostatnie 10 lat, mimo to opłaca się to w ogóle?

W takim przypadku, czy pozostać dobrowolnie w ubezpieczeniu zwykłym i płacić 720 EUR dalej, a za 12 miesięcy ponownie zbadać DEBEKA itp., czy może są inne ubezpieczenia prywatne, które działają szybciej?

.. ..

Napisany przez Suxxess
Chcesz przyspieszyć planowaną operację? (A może nie można, ponieważ kości muszą się najpierw zrosnąć?) W końcu jako dyrektor masz oczywiście odpowiednie pole do popisu.

Myślisz o obniżeniu pensji, aby zmniejszyć składki na ubezpieczenie zdrowotne, a następnie wypłacenie różnicy jako premię? (Może nawet dopiero w 2016 roku) Sugeruję skonsultowanie się z doradcą podatkowym w tej sprawie. Nie chcemy przecież przejść do wyższego przedziału podatkowego i nie oszczędzać. Skąd w ogóle wzięłaś swoje 720 €? Według Wikipedii granica określająca składki wynosi 4 050 €?

Załóżmy, że płacisz sam(a) 15,5%, to tylko tylko 627,50 €?
Według Wikipedii składka na ubezpieczenie pielęgnacyjne jest już uwzględniona. Czy coś przeoczyłam?

Napisany przez Ander53
15,5% składka na ubezpieczenie zdrowotne w wysokości 4.050 EUR = 627,50 EUR, 2,05% + 0,25% składka na ubezpieczenie emerytalne w wysokości 4.050 EUR = 93,15 EUR = 720,65 EUR
Ponadto muszę przedstawić mój zeznanie podatkowe w związku z ubezpieczeniem zdrowotnym i muszę z tym zmierzyć się co roku. Obniżenie wynagrodzenia nie przynosi mi żadnych korzyści, ponieważ ostatecznie i tak muszę płacić składkę maksymalną.

Ktoś ma jakiś pomysł?

Napisany przez EasyD
Jeśli Debeka nie chce i ubezpieczenie publiczne nie wchodzi w grę, to pozostaje właściwie skierowanie wielu zapytań do innych prywatnych ubezpieczycieli zdrowotnych.

Jeśli problem dotyczy wyłącznie opisanej kontuzji piłkarskiej, nie mogę sobie wyobrazić, że nie można jej odpowiednio ubezpieczyć w prywatnym systemie!

Napisany przez Suxxess
Ok, to wyjaśnia, że lista na Wikipedii nie jest wystarczająco klarowna. Wydaje mi się, że pominąłem fundusz opieki w moim rachunku.

To co miałem na myśli to: Załóżmy, że zarabiasz 5 000 € brutto. Można, na przykład, zmniejszyć wynagrodzenie do około 2 500 € miesięcznie i zamiast tego otrzymać premię roczną w wysokości 30 000 €, która będzie wypłacona w kolejnym roku (2016 r.) (Nie jestem pewien, czy byłoby to możliwe, gdyby pieniądze przyszły np. w listopadzie 2015 r.).

W ten sposób do tego czasu ponownie spadniesz poniżej granicy składki.

W styczniu 2016 r. ubezpieczysz się prywatnie, a premia wpadnie w okres prywatnego ubezpieczenia. Ale to tylko luźne przemyślenie, nie wiem, czy pomysł jest realistyczny.

Zalecam wizytę u dobrego doradcy podatkowego. Nie chcemy, aby oszczędzone składki zdrowotne musiały zostać zapłacone wielokrotnie w postaci wyższego podatku dochodowego w 2016 roku.

Napisany przez Ander53
Dodatkowo muszę okazać moje zeznanie podatkowe dla ubezpieczenia zdrowotnego i poddawać się temu, rok po roku. Obniżenie wynagrodzenia nie przynosi mi korzyści, ponieważ w końcu muszę i tak płacić najwyższą składkę. Moim zdaniem muszę płacić składki na podstawie mojego dochodu podlegającego opodatkowaniu, wliczając w to dochody z najmu i dzierżawy, dochody z kapitału oraz ogółem 7 rodzajów przychodów. W skrócie, osiągnę maksymalną kwotę składki. Nadal jest taka sytuacja - za 9-12 miesięcy będę miał operację, podczas której usunie się te płyty. Mam 2 metry wzrostu, uprawiam sport, mam zdrowe zęby i przez ostatnie 10 lat nie byłem ani razu w szpitalu. Nawet jeśli się zdarzyło, to odwiedziłem lekarza zaledwie 3 razy w ciągu ostatnich 10 lat. Niewiarygodne, że to ma się nie opłacać!

Cześć,

myślę, że na razie nie masz innego wyjścia niż:
- teraz się ubezpieczyć w GKV, a następnie
- spokojnie i starannie sprawdzić w ramach zapytań o ryzyko w różnych prywatnych firmach ubezpieczeniowych, jak będą postępować z nadchodzącym usunięciem płyty -
- następnie podjąć decyzję: Kontynuować (na stałe?) GKV czy zmienić na PKV

Może Cię to teraz trochę więcej kosztować, ale zapewni bezpieczeństwo dla przyszłych decyzji, które są w tym miejscu konieczne.
Dopiero wtedy powinieneś zastanowić się nad odpowiednimi możliwościami kształtowania (zmniejszenie wynagrodzenia itp.). Tutaj przydałby się kompetentny, kreatywny doradca podatkowy.

Nawiasem mówiąc: z mojego punktu widzenia firma D. Ubezpieczenia nie jest liderem w zakresie emerytur pracowniczych, a zwłaszcza w zakresie ubezpieczenia od niezdolności do pracy - pomimo wszystkich innych atutów tej firmy - to po prostu nie jest ich główna specjalizacja!

Tylko dla wyjaśnienia:
Ubezpieczyciel nie kalkuluje według schematu opłaca się: on kalkuluje i decyduje (nieco uproszczone) według zasady co jeszcze z tego może wyniknąć - i w przypadku usunięcia płyty po złamaniu kości twarzoczaszki itp. może pojawić się kilka trudnych do obliczenia kwestii, dlatego należy to dobrze przygotować i skonsultować.
Powodzenia!

Napisany przez Ander53
Dziękuję za informację Mam ubezpieczenie emerytalne (bAV) & ubezpieczenie od niezdolności do pracy (BUZ) w DEBEKA z 2009 roku, ważne do 2053 roku. Jednak tylko gwarantowana emerytura wynosi 226,02 EUR. Które firmy oferują tutaj sensowniejsze warunki? Uwaga: To zajmie 3 lata! Oznacza to, że dopiero w 2017 roku to uraz zostanie uznany za wyleczony... a może nawet po operacji usunięcia płyt w 2018 roku... wtedy być może będę już tatą... wtedy minie 36 miesięcy oszczędności + zwrot składek i faktycznie przeniosę się do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego (PKV) z uwagi na doskonałe leczenie i chęć być pod opieką głównego lekarza.

Dziękuję za informacje

Mam ubezpieczenie emerytalne i ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy w DEBECE z 2009 roku, ważne do 2053 roku. Jednak gwarantowana emerytura wynosi tylko 226,02 EUR.

Którzy dostawcy są tu bardziej sensowni?

w przypadku ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy?
szacowana liczba dostawców to 50-80, w zależności od tego, jak dokładnie się przyjrzymy...

Ze względu na zmienione parametry pracownik-samozatrudniony, warto przeprowadzić analizę tej części.

I jeśli dobrze to interpretuję, ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy jest przypisane do ubezpieczenia bezpośredniego? - sprawdź opodatkowanie w przypadku wypłaty świadczenia...

Napisany przez Ander53
Przepraszam, nieco się pogubiłem. To było ubezpieczenie na życie z dołączonym dodatkowym ubezpieczeniem od niezdolności do pracy.

Napisany przez Hanomag

A jeśli dobrze to interpretuję, to ubezpieczenie na życie jest podpięte pod ubezpieczenie rentowe? - Spójrz na opodatkowanie w przypadku wypłaty świadczenia...

Podatek od części rentowej ubezpieczenia na życie przy przystąpieniu do emerytury, jak w przypadku renty ustawowej, renty podstawowej lub renty z pozostałych gałęzi systemu dodatkowego ubezpieczenia emerytalnego, wynosi 100 %.

Cytat od Ander53

Przepraszam, trochę się pomieszałem. To było ubezpieczenie na życie z dołączoną ubezpieczalnością od utraty zdrowia.

To lepsza decyzja. Prawdopodobnie Peter Wolnitza chciał cię zwrócić uwagę na tę możliwość. Niemniej jednak zapomniał wspomnieć, że kwota wypłaty z ubezpieczenia rentowego podlega również obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego. Natomiast w przypadku ubezpieczenia na życie z ubezpieczalnością od utraty zdrowia nie można nic odliczyć podatkowo w trakcie okresu oszczędzania.

Napisany przez Ander53
Jeśli jestem dominującym udziałowcem i zarządzającym dyrektorem, zarabiam 4 400 EUR i mam korzyść pieniężną (samochód służbowy) w wysokości 800 EUR - oznacza to, że podlegający opodatkowaniu dochód wynosi 5 200 EUR.

Jeśli moja żona rodzi dziecko i jest zarejestrowana w ubezpieczeniu zdrowotnym zgodnie z regulacjami dla strefy przejściowej w publicznym systemie ubezpieczeń zdrowotnych, czy mogę jednak zdecydować, że dziecko zostanie ubezpieczone u niej zgodnie z ustawowym obowiązkiem ubezpieczenia zdrowotnego, czy też korzyść pieniężna jest brana pod uwagę i dziecko musi być ubezpieczone prywatnie?

Napisany przez Suxxess
Osoba zarabiająca więcej musi ją ubezpieczyć.
Źródło: Małżonkowie mogą wybrać, jak chcą ubezpieczyć swoje dzieci - Prywatne ubezpieczenie zdrowotne - FOCUS Online - Wiadomości

Cześć,

z wypowiedzi pana doradcy ubezpieczeniowego - jak niestety często w tym temacie - żadne stwierdzenie nie jest w 100% poprawne.

W przypadku pytania:
Ojciec jest ubezpieczony w PKV, matka jest ubezpieczona w GKV, gdzie dziecko może/ musi być ubezpieczone? obowiązuje tylko poniższy schemat sprawdzania. Wszystkie stwierdzenia zawierające zazwyczaj, najczęściej tutaj nie pomagają i często wprowadzają na złe tory.
Nawet stwierdzenie dotyczące kontynuacji ubezpieczenia dziecka w PKV nie jest do końca poprawne: Każdy ubezpieczyciel może indywidualnie określić w swoich warunkach umowy, w jaki sposób ochrona ubezpieczeniowa dziecka może być ustalona w odniesieniu do ochrony ojca/matki - także tutaj żadne ogólnie obowiązujące stwierdzenie nie ma zastosowania.
Po prostu taka jest rzeczywistość...

Wypowiedzi Pana Doradcy Ubezpieczeniowego - jak niestety często przy tej tematyce - nie są w 100% poprawne.

Szacunek, że nawet czytasz te źródła. U mnie pojawia się mocny odruch Nie mam na to ochoty, gdy widzę FOCUS. Dobrze, że niezweryfikowane linki zainteresowanych amatorów są poddawane niezbędnej, profesjonalnej korekcie.

Napisany przez Suxxess
No i dwóch ekspertów dalej pytający jest tak samo mądry jak wcześniej, ponieważ nadal nie wie, czy korzyść pieniężna w postaci samochodu służbowego jest wliczana.

Napisany przez Ander53
Nadal nie wiadomo, czy wartość pieniężna korzyści w postaci samochodu służbowego zostanie doliczona.

Poprawnie

Już kilka razy byłem na Państwa stronie, Panie Wolnitza - dziękuję jednak za trud. Tak jak napisał Pan/Pani Suxxess, chodzi mi o ten szczególny przypadek, czy korzyść pieniężna jest brana pod uwagę czy nie.

Dodatkową cechą jest to, że dyrektor zarządzający spółką z o.o. (kontrolujący, co najmniej 50%) jest zwolniony z ubezpieczenia społecznego.

Napisany przez Hanomag

Jeśli moja żona urodzi dziecko i jest zgłoszona do ubezpieczenia na podstawie zasady strefy przejściowej w ubezpieczeniu zdrowotnym Kasy Chorych, czy mogę nadal ubezpieczyć dziecko u niej obowiązkowo w ramach ubezpieczenia publicznego, czy zalicza się to do korzyści finansowej i dziecko musi być ubezpieczone prywatnie?

Niestety, korzyść finansowa jest brana pod uwagę.

Cytat Petera Wolnitzy

Dzień dobry, ojciec jest ubezpieczony w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, matka jest ubezpieczona w ubezpieczeniu publicznym, gdzie dziecko powinno/może być ubezpieczone? obowiązuje tylko załączony schemat kontrolny. Wszelkie stwierdzenia typu zazwyczaj, najczęściej nie pomagają tutaj i często prowadzą na złe tory.

Jednakże schemat kontrolny powinien zostać poprawiony w taki sposób, że niekoniecznie ojciec, ale ten z ubezpieczeniem prywatnym - o ile jest spokrewniony z dzieckiem - powinien zarabiać więcej niż ubezpieczony w ubezpieczeniu publicznym.

No i dwóch ekspertów dalej pytający jest równie mądry jak wcześniej, ponieważ nadal nie wie, czy korzyść finansowa w postaci samochodu służbowego jest wliczana.

Nie ma to znaczenia w tym przypadku nawet jeśli wie się, w jakim przedziale dochodowym znajduje się wspomniana strefa przejściowa, a następnie analizuje dochód ojca. Ale może chciałbyś podać jeszcze jakiś elegancki link z Bunte, Gala albo Bild am Sonntag lub z jakichkolwiek innych fachowych pism, z których czerpiesz swoją półwiedzę.

Jednakże schemat oceny powinien zostać poprawiony w ten sposób,

Nie, nie powinien, ponieważ nawet dla osób o bardzo ograniczonych zdolnościach myślenia jest jasne, że w przykładzie używa się ojca. Możesz sobie myśleć o zmiennych x, y albo kolorowych ciasteczkach jako zastępcach, jeśli jesteś dotknięty obsesją na punkcie płci. Dla wszystkich pozostałych powinno być jasne, o co chodzi.

Podatek od składki ubezpieczenia emerytalnego przy przejściu na emeryturę Ander53 nie różni się w żaden sposób od opodatkowania renty z ZUS, renty kapitałowej czy renty z innych filarów brygady bAV, mianowicie wynosi 100%.

Jak zwykle rozumiesz tylko połowę, ale uważasz, że całość jest zrozumiała i układasz sobie absurdalny świat myśli. W żadnym wypadku nie chodzi o rentę emerytalną, chodzi o opodatkowanie w przypadku NIEZDOLNOŚCI ZAWODOWEJ. I w takim przypadku obraz może być zupełnie inny niż na przykład w przypadku renty z ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy z pierwszego filara.

Napisany przez Hanomag

W tym przypadku nie ma to znaczenia, jeśli wie się, w jakim przedziale dochodowym znajduje się ta strefa ślizgowa, a następnie rozważa się dochód ojca.

W tym przypadku nie ma to znaczenia, ponieważ korzyści rzeczowe wchodzą w skład istotnego dochodu. Praca w strefie ślizgowej podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego. I schemat sprawdzania polecany przez Ciebie nie wyklucza prac w strefie ślizgowej, dlatego są one uwzględnione. Dlatego dla Ander53 znaczenie ma JAEG. Powinieneś to wiedzieć jako samozwańczy ekspert i odpowiednio znać odpowiednie źródła. Już Ci napisałem, że ograniczę swój nadmiarowy czas na naukę dla Ciebie.

Cytat Matthew Pryor

Nie, nie powinno mieć, ponieważ nawet dla bardzo leniwych myślicieli jasne jest, że w tym przykładzie odnosi się ojca. Możesz sobie pomyśleć jako o zmiennych x, y lub kolorowych ciasteczkach, jeśli jesteś dotknięty obsesją płci. Dla innych powinno być jasne, o co chodzi.

Nie, nie zrozumiałeś tego znów. Dla kogoś leniwego myślącego z pewnością nie byłoby oczywiste, że w schemacie sprawdzania dla ubezpieczonych prywatnie odnosi się do ojca, a dla ubezpieczonych z GKV do ubezpieczonego z GKV. Tutaj konsekwentnie powinno się mówić albo o ubezpieczonych albo o ojcu i matce. Ponadto schemat sprawdzania zalecany przez Wolnitza jest całkowicie poprawny. Mądrze napisał w pierwszej linii, kto jest ubezpieczony prywatnie (PKV), a kto ubezpieczony publicznie (GKV). Tak, dałem się na to nabrać, ale Ty, któremu tak zależy na wychwyceniu moich błędów, nie udało się nawet triumfować z powodu braku chęci do czytania.

Cytat Matthew Pryor

Jak zwykle rozumiesz tylko połowę, ale sądzisz, że całkowicie to zrozumiałeś i tworzysz sobie własny absurdalny świat myśli. Chodzi tutaj wcale nie o emeryturę, ale o opodatkowanie w przypadku NIEZDOLNOŚCI DO PRACY. I tam może się pojawić zupełnie inny obraz niż na przykład w przypadku renty z tytułu niezdolności do pracy z grupy 1.

Teraz zapewne całkowicie Cię to dezorientuje, co ma to wspólnego z pytaniem od użytkownika?

Baron kłamstw Hanomag ma zaszczyt przedstawić się. Znamy dochód ojca, wiemy, że matka pracuje w zawodzie, którego wynagrodzenie jest niższe od dochodu ojca (→ matka, strefa łagodności, praca, pamiętasz?). Wszystko inne jest jasne, poza tobą. I chętnie odpowiem ci jeszcze raz: Twoje podbramkowe sztuczki i proste prowokacje nastoletnie mnie nie interesują. Jeśli chcesz udzielać korepetycji komuś, to swoim dzieciom z matematyki i prawa socjalnego. Niech nie skończą jak ty.

Z pewnością leniwemu by nie przyszło do głowy, że w schemacie badania dla ubezpieczonych w prywatnych ubezpieczeniach zdrowotnych (PKV) mamy ojca, a w przypadku ubezpieczonego w GKV, mamy ubezpieczonego w GKV.

Ach tak. Znowu za dużo wypitego?

Teraz naprawdę się poprzewracało, co to ma wspólnego z pytaniem OP?

Ktoś musi sprostować twoje ledwo opierające się na słabości wypowiedzi. Niech nikt niewtajemniczony nie wpadnie na pomysł, żeby traktować poważnie ciebie i/lub twoje kłamstwa i półprawdy.

Napisany przez Hanomag

Znamy dochód ojca, wiemy, że matka pracuje na stanowisku, które mieści się poniżej dochodu ojca (→ strefa podatkowa, pamiętasz?). Wszystko jest jasne, tylko nie dla ciebie.

Faktycznie, dla mnie to nie jest jasne. Praca w strefie podatkowej zakłada ubezpieczenie zdrowotne na mocy prawa, a jeśli założymy, że kwota rocznego dochodu umożliwiająca skorzystanie z ubezpieczenia zdrowotnego nie jest przekroczona, to schemat oceny Wolnitza mówi, że dzieci mogą być objęte bezpłatnym ubezpieczeniem rodzinnych członków GKV-Versicherten Matki. Być może istnieją orzeczenia sądowe, które wykluczają ubezpieczenie dzieci w przypadku osób zatrudnionych na niskich zarobkach w strefie podatkowej. Powinieneś je jednak znać i tu wymienić.

Ale jeśli już rozmawiasz tutaj o emeryturach, to może Ander53 mógłby skorzystać z II filaru emerytalnego (bAV) i swoimi składkami obniżyć kwotę rocznego dochodu umożliwiającą skorzystanie z ubezpieczenia zdrowotnego. Może jako ekspert mógłbyś mu zaproponować takie rozwiązanie lub wykazać, że osoba objęta ubezpieczeniem zdrowotnym na podstawie zatrudnienia w strefie podatkowej nie może objąć swoich dzieci ubezpieczeniem. Chyba kiedyś coś takiego czytałem.

Cytat Matthew Pryor

Pewnie leniwemu nie zauważysz, że w schemacie oceny dla ubezpieczonych w PKV mówi się o ojcu, a dla ubezpieczonych w GKV - o GKV-Versicherten.

Aha. Znowu trochę za dużo wypitego alkoholu?

Biedak, nawet tego nie zrozumiałeś. Brakuje tu tylko dwóch ostatnich słów, a mianowicie mówi się. Dodam jeszcze raz dla Matthew Pryor:

Pewnie leniwemu nie zauważysz, że w schemacie oceny dla ubezpieczonych w PKV mówi się o ojcu, a dla ubezpieczonych w GKV - o GKV-Versicherten, mówi się.

Można by było mówić tylko o ubezpieczonych lub tylko o ojcu i matce.

W zasadzie na twoim miejscu zrobiłbym sobie przerwę.

Napisany przez Ander53
ok .. wczoraj wieczorem wypiłem też za dużo - po przeczytaniu tego wszystkiego tutaj. Nikt tutaj nie wydaje się być głupi, przynajmniej jeśli chodzi o wybór słów i styl pisania.

Tak więc przedstawione. GsGf (Wspólnik Zarządzający) może w tym przypadku przekształcić 242EUR (4% BBMG KV) + 150EUR (dodatkowo dopuszczalne miesięcznie, zwolnione od opodatkowania) bez konieczności uznania tego za wynagrodzenie obciążone opodatkowaniem.

a) Wynagrodzenie GmbH Wspólnika Zarządzającego 4574EUR (1/12 z Jaeg 2015 = 4575EUR)
b) Korzyść pieniężna 392EUR (np. świadczenie rzeczowe - samochód służbowy)
c) Przekształcenie wynagrodzenia bAV 392EUR
d) Żona zarabia 450,01EUR (= sektor niskich zarobków, ubezpieczony ustawowo)
---------------------------------------------------------------------
= Dziecko może być ubezpieczone u żony ustawowo

poprawnie?!

że osoba ubezpieczona w GKV zatrudniona w ramach strefy ślizgu nie może ubezpieczać swoich dzieci

czy niepoprawnie?!

Dodatek
W marcu będę mieć badanie u lekarza i ustalę termin na maj - czerwiec 2015 roku na usunięcie 3 płyt w mojej twarzy. Czy ktoś może wtedy być moim kontaktem/pośrednikiem odnośnie PKV?!

Czy słusznie zakładam, że prawdopodobnie corocznie różnią się składki dodatkowe kasy indywidualnej i dają mi dodatkowe prawo do wypowiedzenia umowy?

Tło: Od lipca 2014 roku jestem ubezpieczony ustawowo w DAK, a od września 2014 roku dobrowolnie ubezpieczony ustawowo w DAK (Dziewczyna tam pracuje). Ponieważ obecnie płacę miesięcznie o 30EUR więcej niż w mojej poprzedniej KK (BKK SCheufelen = 0,5% składki dodatkowej kasy indywidualnej - 14,5% ogółem | DAK = 14,9%) jestem zainteresowany zoptymalizowaniem całej sytuacji, czyli przeprowadzeniem operacji, którą pokryje DAK i następnie możliwie szybko zmianą na PKV lub jeśli to się nie uda, przynajmniej wyborem GKV z niższym stawką - wolę zainwestować dodatkowe 360EUR rocznie w zabezpieczenie emerytalne lub w przyjazne dzieciom środowisko.

Także tak przedstawione. W tym przypadku GsGf (Wspólnik Zarządzający) może przekształcić 242EUR (4% KW BBMG) + 150EUR (miesięcznie dodatkowo wolne od podatku) bez konieczności uznawania tego za wynagrodzenie.

Na początku jest górna granica składek na ubezpieczenie emerytalne. Następnie pojawia się pytanie, dlaczego przyszły wspólnik nie chce poważnie zająć się modelami Zobowiązania Bezpośredniego/Urzędu Kasy Chorych.

Czy ktoś może w międzyczasie zostać moim kontaktem/mediatorem w zakresie PKV?!

Każdy, kto może pośredniczyć w PKV, może również zostać pośrednikiem. Brzmi logicznie? Tak jest.

Czy mam rację, zakładając, że prawdopodobnie roczne dodatkowe składki określane przez kasy różnią się, dając mi dodatkowe prawo do wypowiedzenia umowy?

Zasadniczo tak.

Praca w strefie przejściowej jest ubezpieczona ustawowo, a jeśli dodatkowo zakłada się, że JAEG nie jest przekroczona, to schemat oceny Wolnitza mówi, że dzieci u matki ubezpieczonej w GKV mogą być ubezpieczone w ramach darmowego ubezpieczenia rodzinna.

Czytaj. Rozumieć. To kształci. Nawet ciebie. Tutaj:

Jeśli moja żona urodzi dziecko i jest zarejestrowana w kasie ubezpieczeń społecznych na podstawie przepisów dotyczących pracy w strefie przejściowej, czy mogę nadal objąć dziecko ubezpieczeniem obowiązkowym u niej lub czy to trzeba zaliczyć jako korzyść pieniężną i dziecko musi być ubezpieczone prywatnie?

Znowu robisz zbędne zamieszanie, ponieważ nie rozumiesz podstawowej treści. Wasz problem, Münchhausenie.

Zasada strefy przejściowej nie dotyczy umów na szkolenie. Zaczynam mieć coraz większe wątpliwości, że...

Napisany przez Ander53
Przede wszystkim chodzi o górną granicę ustalania składek na ubezpieczenie emerytalne.

Dzięki, mój błąd - przepraszam.

Ogólnie tak.

Bardzo dobrze
---------------------------------------------------------------

Znowu zrobiłeś/aś zbyt duże zamieszanie, bo nie rozumiesz istoty. Ale to nie powinno być moim problemem.

Nie rozumiem.

napisałem/am 06.02.2015 o godzinie 11:05:

Jeśli moja żona urodzi dziecko i jest zgłoszona do ubezpieczenia w systemie pół-zamkniętym w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym, czy mogę nadal ubezpieczyć dziecko na nią w ramach obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, czy należy to traktować jako korzyść finansową i dziecko musi być ubezpieczone prywatnie?

i dostaję odpowiedź dnia 09.02.2015 o godzinie 20:06:

Osoba pracująca w systemie pół-zamkniętym jest ubezpieczona w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym i zakładając dodatkowo, że górna granica składek nie zostanie przekroczona, schemat oceny Wolnitza mówi, że dzieci mogą być bezpłatnie objęte ubezpieczeniem rodzinnych w przypadku matki ubezpieczonej w GKV.

żeby to zrozumieć, podaję przykład w moim poprzednim poście. Jeśli twoim zdaniem nie uchwyciłem kernaussage w moim poprzednim zestawieniu, oznacza to, że jest ono błędne.

Zasada pół-zamknięta nie obowiązuje na przykład w przypadku stosunku nauki i pracy. Powoli zaczynam mieć podejrzenia, że ktoś tu chce nas oszukać.

Dziękuję, wiem o tym, w dodatku przepisy przejściowe dotyczące zatrudnienia w systemie pół-zamkniętym zakończyły się 01.01.2015 roku, ale dziękuję za pouczenie.

Każdy, kto może pośredniczyć w PKV, może też zostać pośrednikiem? Brzmi logicznie? Tak jest.

A kto może - jeśli prześlesz mi link, przeczytam - to się przyda! Będę też wdzięczny/a

Dodatek

Pojawia się wtedy pytanie, dlaczego przyszły wspólnik nie chce poważnie zająć się modelami bezpośredniego zobowiązania/U-Kasse.

Czy jest jakiś link?

Napisany przez Hanomag

Czytasz. Rozumiesz. To Cię ukształtuje. Nawet tutaj:

Jeśli moja żona urodzi dziecko i jest zarejestrowana przez ustawowe ubezpieczenie zdrowotne na zasadach obszaru równowagi, czy mogę mimo to ubezpieczyć dziecko u niej obowiązkowo ubezpieczeniem zdrowotnym, czy liczy się to jako korzyść pieniężna i dziecko musi być prywatnie ubezpieczone?

Twoje mało wymowne odpowiedzi uniknęły zawsze pytania TE dotyczącego uwzględnienia świadczeń rzeczowych. Nawet chciałeś ode mnie potwierdzenia źródła.

Cytat Matthew Pryor

Znowu robisz zbędne zamieszanie, bo nie rozumiesz głównej tezy. To jednak nie moja sprawa.

To właśnie jest Twoim problemem. Byłem jedyną osobą, która poinformowała TE o uwzględnieniu świadczeń rzeczowych i jedyną osobą, która wskazała ścieżkę do zaniżenia podatku JEAG poprzez dodatkowe ubezpieczenie emerytalne.

Cytat Matthew Pryor

Zasada obszaru równowagi nie obejmuje zresztą sytuacji szkoleniowych.

Dlatego nie możesz z niej korzystać.

Cytat od Ander53

Czy ktoś może wtedy być moim partnerem/pośrednikiem w sprawie prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego?

Nie sprzedaję ani renty rijskiej, ani prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, ani umów oszczędnościowych. Ale na Twoim miejscu skonsultowałbym się z uwehaensch, który wydaje mi się być bardziej kompetentny niż mój głośny przeciwnik. Moim zdaniem także nie powinieneś za mało kalkulować. W Twoich obliczeniach brakuje danych, które cytujeś z góry

a do tego zaliczają się dochody z najmu i dzierżawy, dochody z kapitału i łącznie 7 rodzajów dochodów

Znowu rozpętujesz zbędne zamieszanie, bo nie rozumiesz sedna. Ale to nie jest mój problem.

Odpowiedź nie była skierowana do Ciebie, tylko do pośrednika w Feierabenście, hanomag.

Poza tym, twoje rozliczenie nie wychodzi, jeśli przewidziane przekształcenie wynagrodzenia i korzyść pieniężna wynoszą po 392 € każda, ponieważ przekształcenie wynagrodzenia obniża miesięczne dochody podlegające ubezpieczeniom społecznym tylko o maksymalną kwotę składki w wysokości 242 €. Dodatkowe 150 € miesięcznie ci nie pomogą. Ani istniejące już oszczędności w bAV, które zostają wliczone.

Nawet chciałeś ode mnie potwierdzenie na temat źródeł.

Sprawdź to, Baronie kłamstw.

Byłem jedyną osobą, która poinformowała TE o uwzględnieniu świadczeń rzeczowych i jedyną, która wskazała drogę do niższego JEAG dzięki bAV.

To nie zadziała z podanymi przez TO liczbami. Nie rozumiesz tego, zdaję sobie sprawę. I dlatego też nic nie udowodniłeś, tylko znów pomieszałeś fakty (→ przez TO opublikowane) i półprawdy (→ twoje rzekome wyjaśnienia). To się zdarza, może wyjaśnią Ci to podczas kolejnego szkolenia produktowego w spokoju.

A kto to może - jeśli przekażesz mi link, przeczytam - to się kształci! Dodatkowo będę wdzięczny.

Badanie rynku finansowego - Rejestr pośredników

Czy jest jakiś link?

Planowanie finansowe Nevels | Doradztwo, Coaching i Szkolenie. Jest tam jednak bardzo dużo informacji. Jest tam między innymi kalkulator, który przedstawia skutki przekształcenia wynagrodzenia. Dzięki temu będziesz mógł zobaczyć, że twierdzenia hanomag nie są dla Ciebie zbyt pomocne.

Napisany przez Ander53
ponieważ kapitalna inwestycja obniża miesięczny dochód podlegający ubezpieczeniom społecznym tylko o maksymalną kwotę 242 €. Dodatkowe 150 € miesięcznie nie pomogą ci.

dobrze - ale myślałem, że jako wspólnik zarządzający nie mam miesięcznego dochodu podlegającego ubezpieczeniom społecznym ?!

Nie ma jednolitej regulacji, zawsze trzeba rozpatrywać indywidualny przypadek. Polecenia, ryzyko przedsiębiorcze, ograniczone lub nieograniczone uprawnienia itp. A jeśli znowu pojawi się nasz baron kłamstw, hanomag, aby umieścić jeden ze swoich słynnych linków: Kiedyś niemal wszyscy ludzie też uważali, że Ziemia jest płaska. Co wcale nie sprawiło, że samo twierdzenie stało się bardziej prawdziwe.

Napisany przez Hanomag

Powinieneś moim zdaniem również nie oszczędzać. W Twoich obliczeniach brakuje tych, które wcześniej zacytowałeś

a do tego zaliczają się zarówno dochody kapitałowe, jak i łącznie 7 rodzajów przychodów

Piętnaście minut po napisaniu tego, byłem już na autostradzie. I wtedy przyszło mi do głowy to. Pomyślałem, cholera..., teraz dałeś idealną okazję temu samozwańczemu eksperowi. Przecież chodzi o roczny próg przychodu z pracy, a tu mowa o rodzajach dochodów, takich jak dochody kapitałowe czy dochody z wynajmu i dzierżawy. Ale on znowu był leniwy w czytaniu i nie zauważył tego. Za to wypowiadał się o innych rzeczach, np.

Cytat z Matthew Pryor

Nie może działać z podanymi przez TO liczbami. Nie rozumiesz, zdaję sobie sprawę. I dlatego też niczego nie zauważyłeś, tylko znowu pomieszałeś fakty (→opublikowane przez TO) z nieprawdziwościami (→twoje rzekome wyjaśnienia).

Biedny Matthew, wydaje się, że nadal nie zrozumiałeś, że TE manipuluje liczbami według uznania?

Dodatkowa informacja dla Ander53: Istnieje tylko 7 rodzajów dochodów, a wymienione są ich częścią.

Pozwalają ci na autostradę? Dobra wiedzieć, od jutra będę jeździł autobusem, pociągiem i rowerem. Takie nieróże na 4 kółkach są przecież wyjątkowo niebezpieczne.
Nawiasem mówiąc, poprawną nazwą jest Jahresentgeltgrenze. Ponieważ wiem, że przeważnie gubisz się, gdy liczba liter przekracza 3, postanowiłem zostawić to w tajemnicy. Ale jeśli naprawdę chcesz znów uczynić siebie głupcem, to z całego serca ci tego życzę.

Napisany przez Hanomag

Rozumiesz, jak zwykle tylko połowę, ale uważasz, że całkowicie to zinternalizowałeś i kreujesz swoje własne absurdalne światy myśli. Nie chodzi wcale o rentę emerytalną, chodzi o opodatkowanie RENTY ZAWODOWEJ. I tam może pojawić się zupełnie inny obraz niż na przykład w przypadku renty z tytułu niezdolności do pracy z grupy 1.

Jeśli już argumentujesz z całkowicie oderwanymi od kontekstu wpisami, proszę nie próbuj ponownie przypisywać swoich własnych cech intelektualnych innym.

Ponadto renty z tytułu niezdolności do pracy, niezależnie od tego, do której grupy należą, zawsze podlegają opodatkowaniu według udziału w zyskach. A jakie opodatkowanie Twoim zdaniem obowiązuje dla renty z tytułu niezdolności do pracy z grupy 1? Być może jednak sądzisz, że renta z tytułu niezdolności do pracy z grupy 1 nie jest rentą ZAWODOWĄ?

Dodatkowo renty z tytułu niezdolności do pracy, niezależnie od warstwy, do której należą, zawsze podlegają opodatkowaniu metodą udziału w zyskach. A jakim sposobem opodatkowania Twoim zdaniem powinna być objęta renta z tytułu niezdolności do pracy z warstwy 1? Być może uważasz, że renta z tytułu niezdolności do pracy z warstwy 1 nie jest rentą Z TYTUŁU NIEZDOLNOŚCI ZAWODOWEJ?

No to chyba czas rozprawić się z Twoimi niekompetentnymi wywodami. Aby nikt nie wpadł na pomysł, żeby traktować Cię poważnie, czy Twoje wypowiedzi.

Renty z 3. warstwy podlegają opodatkowaniu metodą udziału w zyskach (→§ 22, Nr.1, zdanie 3 a)bb))

Dla rent z 1. warstwy decydujący jest pierwszy pobór renty. Nieopodatkowana część wynosiła w 2015 roku 70%.

Renty z umów związanych z warstwą 2 ostatecznie podlegają pełnemu opodatkowaniu jako dochód.

Niewielka różnica..... nawet jeśli dla Ciebie jest to oczywiście NIEjawne.

Ponadto renty z tytułu niezdolności do pracy, niezależnie od tego, do której warstwy należą, zawsze podlegają opodatkowaniu udziałem w zyskach. A jak myślisz, jakiego rodzaju opodatkowania, Twoim zdaniem, podlega renta z tytułu niezdolności do pracy z warstwy 1? Może sądzisz, że renta z tytułu niezdolności do pracy z warstwy 1 nie jest rentą Z TYTUŁU NIEZDOLNOŚCI ZAWODOWEJ?

Cześć, muszę teraz się jeszcze raz włączyć - teraz do podstaw!

Renta z tytułu niezdolności do pracy jest rzeczywiście opodatkowana w różny sposób, w zależności od tego, z której warstwy jest wypłacana!

Oznacza to, że renta z tytułu niezdolności do pracy z warstwy 1 jest opodatkowana inaczej niż renta z tytułu niezdolności do pracy z umowy z warstwy 2 lub 3.
W bardzo ogólnym skrócie wyjaśnione:
Renta z tytułu niezdolności do pracy z warstwy 2 (m.in. emerytura pracownicza, np. ubezpieczenie grupowe z dołączoną rentą z tytułu niezdolności do pracy) jest w pełni opodatkowana.
Renta z tytułu niezdolności do pracy z umowy w warstwie 1 (m.in. emerytura Rürup) w zasadzie również jest w pełni opodatkowana (co prawda obowiązują tutaj jeszcze nieco korzystniejsze przepisy przejściowe - hasło: zasada kohort - ale jest to ograniczone czasowo)
Renta z tytułu niezdolności do pracy z warstwy 3 natomiast jest opodatkowana tylko udziałem w zyskach, co oznacza, że w większości przypadków renty z tytułu niezdolności do pracy do około 2000 zł miesięcznie są zwolnione z podatku - zależy to od innych dochodów.

W związku z tym, z której warstwy pochodzi moja renta z tytułu niezdolności do pracy odgrywa istotną rolę - innymi słowy: Ewentualnie wyższe obciążenie podatkowe powinienem uwzględnić już podczas zawierania umowy z ewentualnie wyższą rentą z tytułu niezdolności do pracy.

Tylko dodam pobocznie, dla pełności informacji:
Renty z tytułu niezdolności do pracy z warstwy 2 dodatkowo podlegają obowiązkowi opłacania składek zdrowotnych, jeśli beneficjent renty jest ubezpieczony obowiązkowo w zakładzie ubezpieczeń społecznych.

EDYTOWANO: szybko poprawione kilka literówek - mam nadzieję, że nie wprowadziłem nowych...

Napisany przez Hanomag
[cytat=Matthew Pryor"">
Wówczas chcę ponownie poprawić twoje niekompetentne pisanie. Niech nikt więcej nie pomyśli, że twoje słowa lub twoje wypowiedzi są brane poważnie.
[/cytat]
Okej, przyznaję, że w tej sprawie - bez szkolenia - nie jestem na bieżąco.
Ale masz na myśli, że powinieneś poprawić twoje własne niekompetentne pisanie? Tego ranka było to jeszcze tam. Dopiero po odpowiedzi oczywistego eksperta, a mianowicie Petera Wolnitzy, poprawiłeś się i znów popełniłeś błąd.

Cytat Matthewa Pryora

Renty z 3. warstwy są opodatkowane udziałem w zysku (→§ 22, Nr.1, zdanie 3 a)bb))

Było pytanie o rentę z tytułu inwalidztwa. Tutaj renta z tytułu inwalidztwa podlega podatkowi w taki sam sposób jak renta.

Cytat Matthewa Pryora

Dla emerytur z 1. warstwy decydującym czynnikiem jest pierwsze pobranie renty. Niezdrowy udział wynosi w 2015 r. 70%.

Rewelacja! Zatem tylko 30 % podlega opodatkowaniu!! I to maleje z roku na rok? Hahaha, mimo poprawki, grubo spieprzone. Choć uwehaensch aplauzujący tu trochę bardziej ciężko przypisalibyśmy.
W rzeczywistości - w przypadku rozpoczęcia pobierania renty w 2015 r. - 70 % jest opodatkowane. I dotyczy to nie tylko renty, ale także renty z tytułu inwalidztwa.

Cytat Matthewa Pryora

Emerytury z umów z 2. warstwy są ostatecznie opodatkowane w całości jako dochody.

I tutaj renta z tytułu inwalidztwa także podlega temu samemu losowi jak renta.

Cytat Matthewa Pryora

Mała różnica... chociaż dla ciebie widocznie NIE jest to widoczne.
Nie zawsze powinieneś wnioskować o innych na podstawie siebie.
Przy opodatkowaniu rent należy również uwzględnić wyjątki, częściowo np. renty z pierwszej warstwy są opodatowane jak dochody z kapitału. Dodatkowo istnieją przepisy przejściowe dla starych przypadków.

Dzisiaj rano jeszcze to stało.

Nie, tam było Vorratsquote. Pod twoimi bełkotami. Przypuszczałem, że jak zwykle, później poprawisz swoje wpisy, aby ukryć swoje fuszerki/kłamstwa. Chciałem tego uniknąć i będę postępować w ten sposób również w przyszłości. Jedyne rozsądne postępowanie z baronem kłamstw hanomagiem. Abyś nie zaczął znów przekręcać cudzych cytatów.
I tak, wiem, zanim znowu użyjesz tego samego powiedzenia, bo nie przychodzi ci nic innego do głowy: Nie wnioskuj z siebie na innych, Mattheva usłyszałem już milion razy i wciąż nie jest śmieszne.

Zapytano o rentę emerytalną z tytułu niezdolności do pracy. Tutaj renta emerytalna z tytułu niezdolności do pracy podlega takiej samej obróbce podatkowej jak renta.

I tutaj renta z tytułu niezdolności do pracy również dzieli los tak samo jak renta.

Jeśli chcesz poprzeć to, co napisałem, proszę bardzo. Pozwól więc, mierząc błędy, zostało ci już tylko 105:1 na korzyść.
W takim razie, do zobaczenia i dzięki za wszystkie buty, trolu.

Napisany przez Hanomag

W tym sensie ważne jest, z jakiej warstwy pochodzi moje renta z tytułu niezdolności do pracy - innymi słowy: Ewentualnie wyższe obciążenie podatkowe powinienem uwzględnić już przy zawieraniu umowy o wyższą rentę z tytułu niezdolności do pracy.

Tylko warto wspomnieć, dla kompletności informacji:
Renty z tytułu niezdolności do pracy z warstwy 2 dodatkowo podlegają obowiązkowi uiszczenia składek na ubezpieczenie zdrowotne, jeśli beneficjent renty jest ubezpieczony obowiązkowo.

Można to bardzo łatwo uniknąć, łącząc - zgodnie z powszechnie zalecaną praktyką - składki oszczędnościowe i ubezpieczenia ryzyka oddzielnie. Dlaczego więc miałbym opodatkować wszystko i być może jeszcze płacić pełne składki zdrowotne, skoro w przypadku czystej renty z tytułu niezdolności do pracy muszę opodatkować tylko część zysków.

Niestety pośrednicy ubezpieczeniowi lub maklerzy zależni od prowizji wykorzystują uzasadnione życzenie ubezpieczenia z tytułu niezdolności do pracy, łącząc je z ubezpieczeniem emerytalnym przynoszącym prowizje. Kilka lat temu doradca MLP, który działał na uniwersytecie, gdzie studiował mój syn, zaoferował mu ubezpieczenie z tytułu niezdolności do pracy połączone z wysoce dynamicznym ubezpieczeniem emerytalnym. Po kilku latach musiałby on płacić miesięczną składkę w wysokości około 1.500 €.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata