Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Jaka emerytura dla starszej początkującej zawodowo kobiety?

Napisany przez Spaetzuendlerin
Cześć wszystkim członkom forum,

właśnie się zarejestrowałam, ponieważ w tej chwili nie wiem co robić... Obecnie zajmuję się różnymi ubezpieczeniami i ogólnymi finansami...i czuję się przytłoczona.

Mam 40 lat i zostałam na stażu urzędniczym w sierpniu zeszłego roku (nauczycielka, A13). Mój późny start zawodowy jest spowodowany tym, że przeprowadziłam się do Niemiec dopiero 12 lat temu i musiałam ponownie studiować, aby móc wykonywać mój zawód (nauczyciel).
Dodatkowo jestem matką samotnie wychowującą dziecko (13-letnie dziecko).

Ponieważ nie chcę być na starość ciężarem dla syna, muszę teraz pilnie zająć się kwestią zabezpieczenia emerytalnego. Rentę państwową będzie raczej bardzo niska, ponieważ tak późno zaczęłam pracować. Ale czy warto dla mnie jeszcze wykupić prywatne ubezpieczenie emerytalne?

Bardzo serdecznie będę wdzięczna za wyrażenie swoich opinii na ten temat.

Z góry dziękuję!

Napisany przez 2titan1981
Od emerytury, którą otrzymasz w wieku około 65 lat, inni niebędni tylko mogą marzyć, nawet jeśli pracowali już znacznie dłużej.

VData Software-Entwicklung GmbH - Kalkulator emerytalny (urzędnicy) 2014

Oczywiście zawsze można trochę uzupełnić rentę/emeryturę. Warto także sobie uświadomić, ile będę potrzebować na starość. To byłby pierwszy krok.

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
jako emerytowany urzędnik otrzymasz później emeryturę, łatwo sprawdzić jej wysokość za pomocą odpowiednich tabel / kalkulatorów. Moim zdaniem powinno to być początkiem twoich rozważań.

Jako urzędniczka masz dostęp do wszystkich możliwości zabezpieczenia emerytalnego (poza emeryturą pracowniczą).
Te możliwości wraz z odpowiadającymi im zaletami i wadami powinny zostać omówione z zaufanym, niezależnym specjalistą (maklerem, doradcą).

Pozdrowienia,

Napisany przez Birgit

Z emeryturą, którą możesz otrzymać w wieku około 65 lat, inni niebędni pracownicy mogą tylko pomarzyć, nawet jeśli pracują znacznie dłużej.

VData Software-Entwicklung GmbH - Kalkulator emerytalny (dla urzędników) 2014

Oczywiście zawsze można nieco zwiększyć swoją emeryturę. W tym celu trzeba sobie jednak uświadomić, ile będę potrzebował w podeszłym wieku. To byłby pierwszy krok.

Jednak ten kalkulator działa nieprawidłowo.
Sprawdziłem to.
Podaje dla mnie wynagrodzenie brutto w wieku 65 lat, które jest niższe niż moje obecne.

Być może zostało źle obsłużone? albo podane dane są nieprawidłowe. Nie jestem urzędnikiem, ale emerytura w wysokości prawie 2000 € jest rzadko osiągana przez pracownika jako renta...

Napisany przez Birgit
No cóż, jako urzędnik nie mam przerw w zatrudnieniu z powodu bezrobocia np.

Na przykład, w ciągu około 50 lat pracy sumuje się.
Oczywiście zwiększa to rentę/ uprawnienia emerytalne.

Natomiast pracownik otrzymuje wyższe podwyżki wynagrodzenia oraz dodatki urlopowe, świąteczne.

Należy również to wziąć pod uwagę.

Teraz korzystam z innego kalkulatora i jestem zadowolony z wyniku, który wyliczył.

No cóż, jako urzędnik nie mam czasu przestoju z powodu bezrobocia np.

Czas służby wynosi około 50 lat.
Oczywiście to zwiększa emeryturę/pensję.

Z kolei pracownik otrzymuje wyższe podwyżki i dodatki urlopowe, świąteczne.

Trzeba również to wziąć pod uwagę.

Teraz użyłem innego kalkulatora i jestem zadowolony z wyniku.

być urzędnikiem od 15/17 lat? Chyba tylko możliwe w policji. Mówimy tutaj o osobie, która zostaje urzędnikiem w wieku 40 lat i nie może już odpracować 50 lat służby, jak nauczycielka.

Znam wiele osób, które zaczęły pracować w wieku 15 lat i mimo tego nie osiągnęły nawet blisko 2000 euro emerytury do 65. roku życia... zwłaszcza że emerytura jest ograniczona do około 2100 euro i nie można otrzymać więcej, niezależnie od tego, ile się wcześniej zarabiało... a pracownik ma wyższe składki, zwłaszcza w opiece zdrowotnej, i jeśli chce osiągnąć taki sam poziom opieki zdrowotnej jak urzędnicy dzięki dodatkom, jakie otrzymują na dzieci, musi zapłacić sporo.

Hmm, urzędnicy otrzymują podwyżki ze względu na lata służby, niezależnie od tego, czy są dobrzy czy źli, bez ryzyka utraty pracy.

I z tego punktu widzenia uważam, że emerytura/pensja w wysokości 2000 euro w porównaniu do przeciętnej populacji nadal jest dobrą rentą. Trzeba by utrzymywać się powyżej progowej rocznej płacy przez całe życie, aby osiągnąć taką emeryturę, a kto zarabia około 70 000 euro rocznie? - raczej niewielu ludzi

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata