Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy karty kredytowe zawsze mają ubezpieczenie od kradzieży?

Napisany przez ADMCI4
Cześć ludzie,

Mam kartę Master Card, która niedawno zaginęła. Tak przynajmniej myślałem. Na szczęście znalazłem ją, ale najpierw bardzo się przestraszyłem.
Teoretycznie ktoś mógłby poćwiczyć moje podpis i bez opamiętania płacić kartą w sklepie, dopóki niczego nie zauważono.
Dlatego chciałbym się dowiedzieć, czy wszystkie karty kredytowe mają automatyczne ubezpieczenie od kradzieży lub utraty, które pokryje nieuprawnione wypłaty i dyspozycje.

Kto może mi pomóc w tej sprawie?

Napisany przez Linda00
W zasadzie jednym z obowiązków posiadacza karty kredytowej jest natychmiastowe zgłoszenie utraty lub kradzieży karty oraz natychmiastowe zablokowanie jej. Jeśli zostanie to zrobione natychmiast po zauważeniu utraty/kradzieży, posiadacz nie będzie musiał pokrywać powstałych szkód w postaci już dokonanych transakcji/użyć. Wtedy, z tego co wiem, odpowiedzialność spada na bank, a posiadacz karty musi pokryć jedynie ewentualną minimalną kwotę szkody. Jeśli zbyt długo się zwleka, odpowiedzialność przechodzi na posiadacza karty, a więc płatności obciążają wtedy właściciela karty.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zadzwoń natychmiast na Centralną Służbę Zablokowania Podstawowego:
116 116 na terenie całego kraju (bezpłatny)
+ 49 116 116 z zagranicy (płatny)
+ 49 30 4050 4050

Napisany przez domrepp
Można użyć tego numeru do zablokowania wszystkich kart kredytowych telefonicznie? Jeśli tak, jakie dane będą wymagane ode mnie podczas połączenia?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zadzwoń po prostu? Na szczęście do tej pory nie musiałam dzwonić.

Napisany przez MC Muffin
Zawsze musisz zgłosić stratę, jeśli chodzi o szkodę, która do tej pory powstała, istnieją różne zasady w zależności od dostawcy.
W niektórych przypadkach ponosisz odpowiedzialność do określonej kwoty, a w innych sytuacja wygląda inaczej.

Napisany przez 2Escorpio

@Bankkaufmann
Czy ten numer może być wykorzystany do zablokowania wszystkich kart kredytowych telefonicznie? Jeśli tak, jakie dane będą potrzebne podczas mojego telefonu?

Nie, ten numer nie działa dla wszystkich kart kredytowych/EC. Jednak Sparkasse jest dołączona do tej organizacji.

Zazwyczaj wymagane są imię, nazwisko i data urodzenia... Najlepiej jednak znać numer konta/bankomatowej... Choć zdarza się, że ten ostatni jest rzadziej potrzebny.

Napisany przez Gomb
Cześć Mando2,

jeśli nie działałeś rażąco niedbale, to zasadniczo nie powinno Cię nic spotkać. Twoja odpowiedzialność jest ograniczona do 50 EUR. Musisz jednak natychmiast zablokować kartę i jeśli Twoją kartą skorzystali oszuści, złożyć sprzeciw wobec rachunku. Oto rodzaj listy kontrolnej, co powinieneś zrobić w przypadku utraty i jak postępować, jeśli Twoją kartą zostały dokonane nielegalne płatności: Postępowanie w przypadku utraty lub kradzieży

To bardzo dobrze i prosto opisane. Decydujące jest zawsze natychmiastowe zablokowanie karty. Nie ma ogólnego ubezpieczenia, ale Twoja odpowiedzialność jest ograniczona.

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio

Cześć Mando2,

jeśli nie postępowałeś rażąco nieostrożnie, to w zasadzie nie powinno ci się nic stać. Twoja odpowiedzialność jest ograniczona do 50 EUR. Musisz jednak natychmiast zablokować kartę i w razie nieuprawnionego jej użycia przez oszustów złożyć sprzeciw wobec rachunku. Oto lista kontrolna, co powinieneś zrobić w przypadku utraty karty i co robić dalej, jeśli z twoją kartą zostały dokonane nieuprawnione płatności: Postępowanie w przypadku utraty lub kradzieży

Jest to bardzo dobrze i prosto opisane. Decydujące jest zawsze natychmiastowe zablokowanie karty. Nie ma ogólnego ubezpieczenia, ale twoja odpowiedzialność jest ograniczona.

Pozdrowienia

To nieprawda. Nie każdy bank ma tę klauzulę 50 euro, a ponadto ma ona także pewne wyłączenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata