Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: ubezpieczenie niezdolności do pracy mojej żony

Napisany przez Peald
Cześć i dzięki za przeczytanie :-)

Krótka wstępna informacja dotycząca mojego pytania:

Moja żona cierpi na silną depresję od 2006 roku, która w 2009 roku przerodziła się w nasiloną fobię społeczną. Nie może opuszczać domu, prowadzić rozmów telefonicznych, nawet nie może iść do skrzynki na listy. Wszystkie niezbędne terminy są możliwe tylko pod wpływem (bardzo) silnych leków antydepresyjnych. W 2002 roku moja żona wykupiła ubezpieczenie od niezdolności do pracy, z którym borykam się od 2013 roku. Typowe ;-) Wszystkie dokumenty zostały przekazane, a zlecenie zostało wykonane przez ubezpieczenie. Odpowiedzialny za to ocenianie lekarz psychiatryczny jest/ był szefem kliniki psychiatrycznej w naszym mieście. Wspomniane zlecenie trafia do ubezpieczyciela w tym tygodniu i mam nadzieję, że lekarz właściwie zrozumie sytuację i wyda obiektywną opinię.

Teraz pytanie:

Zakładając, że ubezpieczenie, dzięki ocenie, zrozumie katastrofalny stan mojej żony i wypłaci comiesięczne świadczenie, czy będzie także konieczna wypłata zaległych świadczeń od daty wniosku? Pytam, bo jedna z jednostek ochrony konsumentów mi coś takiego powiedziała i chcę zareagować właściwie, gdy odpowiedź od ubezpieczyciela nadejdzie. Faktycznie, wypłata od początku choroby byłaby uzasadniona, ale moim zdaniem ekspert nie będzie w stanie określić tego okresu, ponieważ jest to pierwszy kontakt mojej żony z nim.

Z góry dziękuję :-)

Peald

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
jeśli i kiedy ewentualnie zostanie przyznana zaległa świadczenie, określone jest w warunkach umowy.
Oczywiście w razie czego ktoś musiałby wskazać od kiedy ta sytuacja miała miejsce.

Pozdrawiam,

Napisany przez Peald
Twój neurolog oraz lekarz rodzinny określili już w swoich pismach okres czasu. Następnie została przeprowadzona ocena przez ubezpieczyciela.

W teorii minimalny moment rozpoczęcia choroby powinien być uznany jako złożenie wniosku. W końcu to stan, który skłonił cię do złożenia wniosku o ubezpieczenie... i jeśli 14 miesięcy później ocena potwierdza twój stan, to logicznym wnioskiem jest, że w tym czasie nic się nie zmieniło. Przynajmniej tak to widzę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata