Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pytania dotyczące kolejności czasowej w kredycie budowlanym

Napisany przez Amon
Cześć, ostatniego tygodnia wreszcie znalazłem odpowiednie mieszkanie dla siebie. Przed wczoraj (11.09) miałem spotkanie w banku, gdzie złożyłem wniosek o kredyt hipoteczny. To, co teraz jednak trochę mnie niepokoi, to termin spotkania z notariuszem. Zaplanowany jest on już na kolejny piątek (19.09). Ponieważ do tego czasu na pewno jeszcze nie będę mieć ostatecznego potwierdzenia od banku, podejmując decyzję o podpisaniu umowy kupna, narażałbym się na pewne ryzyko. Pośrednik był zadowolony z niezobowiązującego potwierdzenia, że prawdopodobnie nie ma przeciwwskazań do przyznania kredytu.
Nie powinno być problemu z udzieleniem zgody. Mój program oszczędnościowy jest już od roku gotowy do przydzielenia. Mam stały dochód w wystarczającej wysokości. 1550 € netto, planowana miesięczna spłata kredytu około 560 €. Cena zakupu 80 000 euro, w tym prowizja dla pośrednika, 30 000 kredytu, 65 000 z własnych środków. Brak innych długów ani problemów.
Ile czasu zazwyczaj zajmuje od złożenia wniosku do faktycznej wypłaty w Bausparkasse Schwaebisch-Hall?
Czy w moim przypadku podpisanie umowy kupna przed ostatecznym potwierdzeniem jest akceptowalnym ryzykiem?
Pozdrowienia
Amon

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Amon
proszę NIGDY nie kupować niczego, jeśli nie posiadasz wiążącej umowy kredytowej.
Na przykład w przypadku negatywnej historii kredytowej nie istnieje prawny roszczenie do kredytu mieszkaniowego.
Pod tym względem Twoje podstawowe dane wyglądają całkiem nieźle. Jednakże to tylko Twoje ryzyko decydowanie się na zakup czegoś przed terminem notarialnym. Co nie jest jednak zalecane.

Napisany przez Amon
Na pewno nie mam wpisów w Schufa.

Jakie inne mogą być powody odrzucenia? Brak powodów do odrzucenia = brak problemu, prawda?

I co oznacza kupić przed terminem notarialnym? Czyżby faktyczna transakcja (umowa kupna) nie odbywała się dopiero u notariusza?

A może można jakoś włączyć zastrzeżenie ze strony kupującego do umowy kupna?

Napisany przez immerfernweh
Diabeł jest wiewiórką ;-) Najpierw otrzymanie pewnego finansowania, POTEM umowa kupna! Nigdy odwrotnie. NIE TRZEBA, ale można napotkać poważne problemy, gdy się kupuje bez podpisania umowy kredytowej.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nawet jeśli masz czystą historię kredytową, nie oznacza to jeszcze, że masz 100% szansy na uzyskanie pożyczki. W analizie zdolności kredytowej liczy się dochód oraz wydatki, takie jak rata kredytu hipotecznego i koszty utrzymania. Rata kredytu hipotecznego NIGDY nie jest obliczana według 10-letnich warunków, ale różni się w zależności od banku. Trzeba być w stanie spłacać pożyczkę nawet przy rosnących stopach procentowych. Przykładowo współczynnik 6 byłby dobrym kalkulatorem odsetek i spłaty. Jednak w tym przypadku mamy do czynienia z pożyczką budowlaną, co oznacza, że rata pozostaje stała na całym okresie spłaty. Dodatkowo, na każdy metr kwadratowy powierzchni mieszkalnej przypada 2 euro kosztów utrzymania, co często jest pomijane. Mimo to, Twoje dane są bardzo obiecujące w kontekście udanego sfinalizowania finansowania.

Napisany przez Amon
Dziękuję za odpowiedzi,

jednakże jestem trochę zaskoczony jednoznacznymi ostrzeżeniami.

Po krótkim dochodzeniu znalazłem na przykład to:

W celu sfinansowania tego kredytu - umowa pożyczki powinna zostać podpisana dopiero po umowie sprzedaży sporządzonej przez notariusza, w innym wypadku nabywca może napotkać problemy, gdy umowa kredytu - pożyczki zostanie podpisana wcześniej, a sprzedający nagle i niespodziewanie zrezygnuje przed terminem notarialnym.

lub też

Wchodzi w grę wpisanie do umowy sprzedaży krótkoterminowego prawa odstąpienia dla przypadku, gdy sfinansowanie nie powiedzie się. Sprzedający zazwyczaj zaakceptuje krótkoterminowe prawo odstąpienia, jeśli nie wiąże się to z kosztami dla niego, gdy finansowanie jest już zaawansowane i podstawowe zobowiązanie banku zostało przedstawione. Prawo odstąpienia może być sformułowane w następujący sposób:
„Nabywca ma prawo odstąpienia od niniejszej umowy wyłącznie w przypadku, gdy sfinansowanie ceny zakupu nie powiedzie się bez jego winy. Prawo odstąpienia należy wykonać najpóźniej do ..., poprzez pisemne oświadczenie skierowane do notariusza sporządzającego akt, którego upoważnił i upoważnił do przyjęcia oświadczenia o odstąpieniu. W przypadku odstąpienia nabywca ponosi do tej pory poniesione opłaty notarialne. W razie skorzystania z prawa odstąpienia, obie strony wzajemnie zrzekają się roszczeń o odszkodowanie, rezygnacja jest wzajemnie akceptowana.“

Wciąż nie jest to idealne bezpieczeństwo, ale lepsze niż nic.

Porozmawiam z pośrednikiem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata