- sob wrz 13, 2014 12:08 pm
Cześć, ostatniego tygodnia wreszcie znalazłem odpowiednie mieszkanie dla siebie. Przed wczoraj (11.09) miałem spotkanie w banku, gdzie złożyłem wniosek o kredyt hipoteczny. To, co teraz jednak trochę mnie niepokoi, to termin spotkania z notariuszem. Zaplanowany jest on już na kolejny piątek (19.09). Ponieważ do tego czasu na pewno jeszcze nie będę mieć ostatecznego potwierdzenia od banku, podejmując decyzję o podpisaniu umowy kupna, narażałbym się na pewne ryzyko. Pośrednik był zadowolony z niezobowiązującego potwierdzenia, że prawdopodobnie nie ma przeciwwskazań do przyznania kredytu.
Nie powinno być problemu z udzieleniem zgody. Mój program oszczędnościowy jest już od roku gotowy do przydzielenia. Mam stały dochód w wystarczającej wysokości. 1550 € netto, planowana miesięczna spłata kredytu około 560 €. Cena zakupu 80 000 euro, w tym prowizja dla pośrednika, 30 000 kredytu, 65 000 z własnych środków. Brak innych długów ani problemów.
Ile czasu zazwyczaj zajmuje od złożenia wniosku do faktycznej wypłaty w Bausparkasse Schwaebisch-Hall?
Czy w moim przypadku podpisanie umowy kupna przed ostatecznym potwierdzeniem jest akceptowalnym ryzykiem?
Pozdrowienia
Amon
Nie powinno być problemu z udzieleniem zgody. Mój program oszczędnościowy jest już od roku gotowy do przydzielenia. Mam stały dochód w wystarczającej wysokości. 1550 € netto, planowana miesięczna spłata kredytu około 560 €. Cena zakupu 80 000 euro, w tym prowizja dla pośrednika, 30 000 kredytu, 65 000 z własnych środków. Brak innych długów ani problemów.
Ile czasu zazwyczaj zajmuje od złożenia wniosku do faktycznej wypłaty w Bausparkasse Schwaebisch-Hall?
Czy w moim przypadku podpisanie umowy kupna przed ostatecznym potwierdzeniem jest akceptowalnym ryzykiem?
Pozdrowienia
Amon