Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Fundusze inwestycyjne Deka - Sparkasse

Napisany przez neutrogena
Cześć wszystkim,

uważam, że dwa tygodnie temu popełniłem wielki błąd. Dostałem 11 000 euro z ubezpieczenia na życie i wpłaciłem je na moje konto oszczędnościowe w Sparkasse. Podczas jednej z wizyt w banku, pracownica zasugerowała mi umówienie spotkania z moim doradcą finansowym, aby zainwestować te pieniądze. Muszę przyznać, że nie mam zbyt dużego doświadczenia w tych sprawach (co bardzo sobie teraz wyrzucam) i od dawna jestem klientem Sparkasse, dlatego miałem duże zaufanie do tego banku. Na spotkaniu doradca po rozmowach zalecił mi zainwestowanie pieniędzy w fundusz mieszany Deka. Przekonał mnie do tego i powiedział, że jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż trzymanie pieniędzy na koncie oszczędnościowym. Zgodziłem się, ponieważ wszystko brzmiało dla mnie dobrze i byłam zadowolona, że moje pieniądze zostały zainwestowane. Jednak gdy przypadkowo porozmawiałam z innym doradcą finansowym, ten przypomniał mi sumienie i powiedział, że zainwestowanie w Fundusze inwestycyjne Deka to zły pomysł, ponieważ mają one niewielką marżę zysku, a bank i Deka pobierają 5% opłat na początku. Ponadto, akcje są już tak wysoko wycenione, że prawdopodobnie spadną. Doradził mi jak najszybciej wypłacić fundusz i zapytać doradcę, czy 5% mogą zostać zwrócone na zasadzie wyłącznie dobrej woli. Wiedział, że Sparkasse czasami tak robi. Dlatego zalecił mi argumentować, że jestem studentką i nie mam dużo pieniędzy. Nawet jeśli nie odzyskam pieniędzy, powinnam według niego zlikwidować fundusz, ponieważ zyski są zbyt niskie a w końcu z dużym prawdopodobieństwem stracę pieniądze. Bardzo się sobie wyrzucam, ponieważ jestem studentką, mam 25 lat i powinnam to wiedzieć lepiej. Po prostu zaufałam doradcy, choć to brzmi idiotycznie, ponieważ był w moim wieku i wszystko brzmiało dobrze. W tej chwili jestem kompletnie zdezorientowana co mam teraz zrobić i jestem bardzo zestresowana. W końcu stracę 500 euro, jeśli teraz zlikwiduję fundusz. Chciałabym zapytać, co mi radzicie robić lub co mam powiedzieć swojemu doradcy podczas naszego spotkania w najbliższy czwartek, ponieważ nie mam pojęcia, jak podejść do tego tematu. Czuję się jakby ktoś próbował mnie oszukać, ponieważ wykorzystano moją niewiedzę. Wiem, że takie rzeczy zdarzają się zapewne codziennie, ale dla mnie to jest mała katastrofa, także dlatego, że bardzo obwiniam samą siebie za moją ignorancję. Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi.

Z poważaniem
Neutrogena

Napisany przez Cici
Cześć,

o jaki dokładnie fundusz chodzi? Przy funduszach mieszanych zakładam, że chodzi o akcje i obligacje. W krótkim i średnim okresie może dojść do znacznego spadku, ale w dłuższej perspektywie, taka mieszanka powinna zapewnić lepszy zwrot niż książeczka oszczędnościowa. Jeśli więc planujesz ulokować te pieniądze do emerytury lub w przyszłości, twój błąd powinien być raczej ograniczony.

W ogóle fundusze aktywne powinny być raczej unikane, ponieważ po pierwsze podlegają opłacie za wydanie, a po drugie regularne koszty są zazwyczaj wyższe niż w przypadku inwestycji pasywnych, czyli zwykłych funduszy indeksowych (ETF). Dokładniejsze informacje można uzyskać dopiero po podaniu dodatkowych informacji.

Jakie inne, dostępne szybko rezerwy finansowe masz jeszcze? Na jaki okres chcesz zainwestować 11 000 euro? Jaką amplitudę wahań byś przeżył przy inwestycji? Czy byłbyś zdenerwowany, gdyby fundusz stał się o 30% niższy niż dzisiaj? Gdzie byłaby twoja granica tolerancji?

Pozdrawiam
Cici

Napisany przez EasyD
Przy wyborze funduszu zrównoważonego zdecydowanie nie musisz czuć się winny, Neutrogena. Fundusz zrównoważony ma - w zależności od filozofii inwestycyjnej - możliwość całkowitego wyjścia z akcji, co daje mu szansę na osiągnięcie zysków nawet w trudnych czasach.

Stwierdzenie, że Fundusze inwestycyjne Deka mają niską marżę zysku w sposób ogólny jest błędne. Tak jak w przypadku wszystkich innych domów inwestycyjnych, istnieją fundusze, które się dobrze rozwijają, ale także takie, które się słabo rozwijają. Najlepiej byłoby podać dokładną nazwę, ISIN lub WKN, aby można było konkretnie się odnieść do tej kwestii.

Napisany przez domrepp
W Twoim wpisie użyłeś już kilku pojęć, które sprawiają, że włosy na moim karku stają dęba: doradca finansowy w banku (nie istnieje, ponieważ jest SPRZEDAWCĄ), duże zaufanie do banku, doradca ds. majątkowych...
Jeśli lepiej się na tym znasz i staramy się zdobyć wiedzę w obszarze finansów, zauważysz, że zawsze trzeba zachować ostrożność. Bądź zawsze krytyczny, nigdy nie polegaj tylko na jednym zdaniu i spróbuj sam zrozumieć rzeczy!

Moi poprzednicy powiedzieli już wiele mądrego. Fundusz mieszany nie musi być koniecznie zły. Uważam, że fundusze mieszane są sensowne, jeśli pasują do indywidualnej strategii lub celów. Bez dodatkowych informacji nie można jednoznacznie stwierdzić, czy tylko ten fundusz jest odpowiedni.
Jednakże jako studentka i znając sytuację finansową studentów z własnego doświadczenia, mogę Ci polecić, że jeśli zdecydujesz się rozwiązać go, być może najlepiej zainwestować pieniądze na solidnym koncie oszczędnościowym w niemieckim instytucie (np. w AKF24). Nie osiągniesz wtedy imponujących zwrotów, ale będziesz całkowicie elastyczny i zawsze będziesz mógł w przyszłości zawierać inne produkty.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

moim zdaniem powinieneś przede wszystkim przestać zezwalać sobie na wprowadzanie w zakłopotanie przez każdego, kto udaje, że ma większe zrozumienie tematu niż Ty.
Chociaż obecnie nie masz pojęcia o tym temacie, to jednak z rozpoznaniem panującego niezrozumienia jesteś już na dobrej drodze. Rozpoczynasz akademickie wykształcenie, więc z całą pewnością jesteś w stanie zgłębić te zagadnienia.

Kolejna dobra wiadomość:
Z funduszem mieszany od Deka nie stracisz całkowicie swoich pieniędzy. Nawet może się zdarzyć, że długoterminowo osiągniesz sensowny zwrot z inwestycji. Ale o tym więcej później.

Najważniejszy punkt moim zdaniem to:
Czy możesz zainwestować te pieniądze długoterminowo (5 lat i więcej)?
Czy potrzebujesz ich na wypadek, gdyby pralka odmówiła posłuszeństwa albo trzeba było naprawić samochód (przykłady)?
W drugim przypadku, decyzja o funduszu byłaby niewłaściwa (niezależnie od dostawcy), a jeśli powiedziałeś to sprzedawcy w banku spółdzielczym i to jest udokumentowane, to możesz domagać się od niego odstąpienia od transakcji ze względu na błędną radę.
Doświadczenie pokazuje jednak, że w dokumentach znajduje się to, co jest niezbędne do zakupu funduszu.

Załóżmy więc, że naprawdę możesz zainwestować te pieniądze. Czy w takim razie fundusz Deka jest właściwym wyborem?

Będąc szczerzy, nikt nie wie, jakie fundusze (i jaki rynek kapitałowy) będą się rozwijać w przyszłości. Wszyscy staramy się jedynie interpretować przeszłość i na jej podstawie prognozować przyszłość. Jest to więc nowoczesna forma wróżbiarstwa.
Dlatego właściwie nie ma sensu martwić się, czy inny fundusz może być lepszy od Twojego funduszu Deka.
Ważniejsze jest, czy zawartość i strategia funduszu odpowiadają Twoim potrzebom (poziom ryzyka). Fundusz mieszany to pojęcie, które może kryć w sobie wiele różnych podejść. To może być wszystko od nieba po piekło.

Kiedyś fundusze mieszane były funduszami z relatywnie stałym podziałem między akcjami a obligacjami (wartości papierów wartościowych o stałym dochodzie, takimi jak np. obligacje skarbowe). Wiedziano, że np. 70% pieniędzy inwestowanych jest w akcje, a 30% w obligacje, i że fundusz działał przypuszczalnie zgodnie z tymi rynkami.
Dziś fundusze różnych strategii są również określane jako fundusze mieszane. Niektóre z nich byłyby klasyfikowane jako fundusze hedgingowe w Anglii lub USA - ale to jest u nas złe słowo... .
Co rzeczywiście ma sens?
Sensowny jest fundusz mieszany, który skutecznie ogranicza ryzyko w przypadku krachu na rynkach akcyjnych. Najlepiej potwierdzony np. w latach 2008/2009. Nie można wcale polegać na backtestach i symulacjach. Są one optymalizowane pod kątem sprzedaży.
Przykładem funduszu, który dobrze sobie poradził w przeszłości, jest na przykład ten:

W zamian nie będzie się zbytnio rozwijał w czasach wzrostu rynków akcji, dlatego w takich okresach zawsze będzie mówiono, że nie jest już dobry. Tym udowodni się dopiero w następnym kryzysie.... .

Więc powinieneś sprawić, by Twój doradca z banku spółdzielczego pokazał Ci, jak się zachował fundusz w latach 2008/2009.
Jeśli fundusz wtedy jeszcze nie istniał, a obecnie super sobie radzi na rynkach akcyjnych, to moim doświadczeniem jest to, że istnieje duże ryzyko, że z tym funduszem poniesiesz duże straty przy następnym kryzysie (który na pewno przyjdzie, tylko nikt nie wie kiedy).

Jestem też zdania, że Deka nie jest szczególnie dobrą firmą. Kiedyś zobaczyłem (nie na poziomie naukowym), ile dobrych funduszy (wg gwiazdek na Morningstar) ma Deka w stosunku do ogólnej liczby swoich funduszy. Deka była na ostatnim miejscu za Union i Allianz Global Investors. Najlepiej wypadła DWS. W międzynarodowym porównaniu żadne niemieckie firmy nie prezentują się dobrze.
Powodem słabości Deka i Unionu jest moim zdaniem to, że nie muszą się starać, ponieważ dołączone banki spółdzielcze / kasy oszczędnościowe i tak nic innego nie sprzedają. Brakuje więc konkurencji.

Co do opłaty emisyjnej:
Faktem jest, że w erze funduszy dyskontowych zwykle płaci się obniżoną lub żadną opłatę emisyjną.
Z drugiej strony, opłata emisyjna to wynagrodzenie dla doradcy. Jeśli więc potrzebujesz profesjonalnej porady, musisz również zastanowić się, w jaki sposób będziesz opłacał doradcę. Nikt nie robi tego za darmo - przynajmniej jeśli jest kompetentny.
Według mojego doświadczenia, na dobrego doradcę musisz liczyć się z około 100 € za godzinę.

Płacenie kasy oszczędnościowej za poradę jest jednak moim zdaniem raczej sprzecznością.

Powodzenia!

Paule

Napisany przez neutrogena
Dziękuję za wasze wyczerpujące odpowiedzi. Zgadza się, że nie należy pozwolić sobie od razu wpłynąć przez innego doradcę - w końcu chce on również sprzedać swoje usługi. Drugi doradca, z którym rozmawiałem, pracował również dla BHW, dlatego nie powinienem był od razu w to wierzyć. Tak więc ISIN tego funduszu to DE000DK2CFQ9. Zastanowiłem się teraz, że zostawię go tak jak jest, ponieważ nie potrzebuję teraz tych pieniędzy w najbliższym czasie. Obecnie jeszcze studiuję i mieszkam w domu rodzinnym, nie mam też samochodu ani niczego podobnego. Dlatego uważam, że nie będzie problemu, jeśli pieniądze pozostaną ulokowane przez kolejne 5 lat. Ullokowałem 9500, a 1500 zostawiłem na moim książeczce oszczędnościowej. Obecnie wartość tego funduszu wynosi 9200 euro, po odjęciu opłaty dla doradcy. Na razie fundusz wygląda na dobrze prosperujący, ale jak już wspomniano, nigdy nie wiadomo, co przyniesie przyszłość. Myślę, że teraz będę działać trochę mądrzej w takich sprawach i być może w przyszłości zakupię coś innego. Pozdrowienia, Neutrogena

Napisany przez Phoenix2013
Cześć neutrogena, Twój fundusz DE000DK2CFQ9 z dużym prawdopodobieństwem nie sprawi Ci długoterminowej przyjemności. Znajdź wolnego pośrednika finansowego (nie sprzedawcę bankowy, kasy oszczędnościowo-budowlanej ani ubezpieczeń) zgodnie z § 34f Ustawa o działalności gospodarczej. Po pierwsze, ten pośrednik przeprowadzi wstępną analizę Twoich potrzeb, a następnie doradzi Ci odpowiednie rozwiązania. Następnie poświęć czas na zapoznanie się z propozycjami, przeczytaj informacje KIID i zadawaj pytania. Można wszystko omówić i przedyskutować. Wtedy otrzymasz coś lepszego niż fundusze DEKA. Do tej pory nie znalazłem żadnego sensownego funduszu tej firmy. EUROPaule już pokazał, że niemieckie towarzystwa funduszy nie osiągają najlepszych wyników.

Serdeczne świąteczne pozdrowienia
Phoenix2013

PS: Jeśli pośrednik/doradca naciska na podpisanie umowy, wstań i poszukaj innego

Napisany przez EuroPaule

EUROPaule już przedstawił, że niemieckie spółki funduszowe nie osiągają najlepszych wyników.

Cześć,

To byłoby zbyt ogólne.
Na podstawie mojej wiedzy, duże spółki np. z USA i Anglii ogólnie uzyskują lepszą jakość. To nie oznacza, że np. DWS czy AGI nie mają również dobrych funduszy.
Z drugiej strony, nie każdy fundusz od Fidelity, Threadneedle czy Morgan Stanley jest objawieniem.......

Jeśli chodzi o fundusze mieszane, warto spojrzeć na ofertę Universal Investment (niemiecka). Wiele niezależnych zarządców aktywów tworzy tam swoje fundusze. Znajduje się tam kilka dobrych strategii.
Może faktycznie potrzebujesz fachowej pomocy, aby je zrozumieć.

Pozdrowienia, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata