Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Poszukiwany ekspert ds. finansowania nieruchomości mieszkalnych.

Napisany przez ergotron
Cześć wszystkim,

Aktualnie stoję przed trudną decyzją dotyczącą najlepszej formy finansowania dla następującego przedsięwzięcia:

Mieszkanie własnościowe o wartości 335 000 EUR, przy czym dostępne jest 55 000 EUR kapitału własnego, a dodatkowo wszystkie koszty dodatkowe można ponieść samodzielnie.

Zatem potrzebne finansowanie wynosi 280 000 EUR, a miesięczne dochody netto (dwa dochody) wynoszą około 6500 EUR. Miesięczna rata powinna wynosić maksymalnie 1500 EUR, aby była realistyczna również w przypadku utraty jednego dochodu (np. z powodu opieki nad dziećmi). Jednak w ciągu przynajmniej dwóch najbliższych lat wydanie nawet do 3000 EUR miesięcznie na spłatę kredytu byłoby możliwe, co chcę osiągnąć poprzez dodatkowe wpłaty.

Oprócz standardowych kredytów ratalnych zastanawiam się również nad połączeniami z umowami oszczędnościowo-kredytowymi, programem Wohnriester i KfW-124. Mam dostępne odpowiednie oferty, ale obecnie wybór wciąż sprawia mi ogromne trudności.

Bardzo bym się cieszył z waszej pomocy w wyborze odpowiedniej struktury finansowania.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

zamierzam związać się na 10 lat i spłacać 3 000 EUR miesięcznie. Umowa powinna umożliwić zmianę harmonogramu spłat, jeśli pojawi się dziecko.

W takim razie za 10 lat byłbyś skończony.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Miesięczna rata w wysokości 2 800 euro powinna wystarczyć do spłacenia pożyczki w ciągu 10 lat.

Czy w takim przypadku nie byłoby sensowne skorzystanie z kredytu ze spłatą kapitału bezpośrednio i z możliwością bezpłatnej zmiany spłaty?

Napisany przez ergotron
Dzień dobry,

Dziękuję za wasze odpowiedzi!

Dotychczasowe oferty kilku banków nie przewidują możliwości obniżenia (często nawet zmiany) stopy spłaty. Czy jest to zazwyczaj ustalana umowa do negocjacji?

Widzicie korzyści z kombinowanego produktu z oszczędnościami budowlanymi/Riesterem? Osobiście nie jestem zwolennikiem opóźnionej opodatkowania przy Riesterze, a także rygorystyczne przepisy nieco mnie odstraszają. Ale czy nie można jeszcze włączyć KfW?

Napisany przez ergotron
Czy można oczekiwać poprawy warunków poprzez podwyższenie kapitału własnego do 20%, aby dokładnie pokryć 80% potrzeb finansowych? Nasze plany na razie tego nie przewidują, ale być może uda się to jeszcze zrealizować.

Oczywiście, punktem wyjścia jest notarialna cena zakupu. Do tego dochodzą koszty dodatkowe i 20% wkładu własnego w zamian za 80% i uzyskanie jeszcze lepszych warunków.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
w obecnej sytuacji korzystne finansowanie nie powinno stanowić problemu. Dodatkowe spłaty powinny być również możliwe. Jeśli bank domowy nie może sprostać wymaganiom, warto sprawdzić oferty innych banków. Może się opłacać.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Czy widzisz korzyści płynące z połączonego produktu z oszczędnościami mieszkaniowymi/Riesterem? Osobiście nie jestem zwolennikiem opóźnionego opodatkowania w ramach Riester i trochę odstraszają mnie bardziej surowe warunki. Ale można by jeszcze dodać KfW, prawda?

Tak dla KfW, nie dla BSV, możesz bardzo dużo spłacić, co przynosi największe korzyści w postaci oszczędności na odsetkach.

Napisany przez ergotron
Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi, powoli zbliżamy się już do sprawy.

Wysoki bezpośredni spłata jest najlepszy, niezależnie czy to 10 czy 15 lat pożyczki pełnopłatniczej

Napisany przez Benutzername
Czy można uzyskać informacje na temat warunków odsetkowych pożyczki?

Do kogo było skierowane pytanie? Do ergotrona jako autora wątku? Z ogólnej perspektywy dla banku spłata całościowa kredytu jest łatwiejsza do sfinalizowania w ciągu określonego czasu niż spłata bezpośrednia z dodatkową spłatą. Dlatego oprocentowanie przy pełnej spłacie jest nieco lepsze.

Napisany przez Benutzername
Do autora wątku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata