Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Opłaty Riester

Napisany przez nigel
Cześć,
jestem nowy i mam nadzieję, że publikuję w odpowiedniej kategorii!
Oto moje zmartwienie:
Mam ubezpieczenie Riester w Generali i właśnie staram się zrozumieć opłaty.
Pod punktem
Koszty administracyjne jest napisane:
Dopłaty i dodatkowe składki własne: 3,00% dopłat i dodatkowych składek własnych jednorazowo, doliczając 0,20 promila gwarantowanego kapitału i kapitału funduszu miesięcznie. dodatkowe składki własne jednorazowo, doliczając 1,2% miesięcznej renty ubezpieczonej.

Nic z tego nie rozumiem. Tak, nawet uważam ten zdanie za gramatycznie niekompletne. Czy ktoś może mi wytłumaczyć, jak mam obliczyć moją opłatę administracyjną?
W 2013 roku moje oszczędności wynosiły 1455,-, a zapłaciłem na nie 146,- opłaty administracyjnej.

Generali nie udziela informacji. Czy ktoś może to wyjaśnić?
Dziękuję z góry!

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
cytowany fragment dotyczy tylko części kosztów administracyjnych pobieranych od dodatkowych dodatków i ewentualnych dodatkowych jednorazowych składek.
To z pewnością nie są całe koszty administracyjne, ponieważ powinny być również koszty pobierane od regularnych, comiesięcznych składek.
Ale poza tym zgadzam się z Tobą, to nie do końca zrozumiałe i nie ma to sensu.

3,00% dodatkowych dodatków i dodatkowych składek własnych jednorazowo, plus 0,20 promila kapitału gwarancyjnego i kapitału funduszu (który powstaje z dodatkowych dodatków i dodatkowych składek własnych) miesięcznie.
Jak na razie to ma sens, chociaż nie można tego po prostu tak obliczyć. Reszta brzmi naprawdę bez sensu i jest gramatycznie niekompletna.

Przykro mi, ale nie mogę Ci więcej pomóc.

Pozdrawiam,

Napisany przez obelix

..., powinno to spowodować dodatkowe regularne, miesięczne wpłaty.

zazwyczaj są to dodatkowe jednorazowe wpłaty.

W przeciwnym razie? Prawdopodobnie zadanie bezpośredniego zapytania pomoże.

W przeciwnym razie? Bezpośrednie zapytania mogą pomóc.

Pytający 22.09. Powiedział: Generali nie udziela informacji.

Wygląda na to, że to nie pomaga, mnie to również nie dziwi. Tylko specjalista z działu umów może to wyjaśnić i niełatwo będzie go zdobyć przez telefon. Jeśli w ogóle, to tylko pisemnie.

Napisany przez obelix

Pytający dnia 22.09.: Generali nie udziela informacji.

nie przeczytałem. Gdzie?

Cytat od uwehaensch

... specjalista z działu umów wyjaśni i nie dostanie się go tak po prostu przez telefon.
Jeśli w ogóle, to tylko pisemnie.

oczywiście można połączyć się z specjalistą telefonicznie. Odpowiedzi pisemne z kolei mogą być niewłaściwie zrozumiane lub dawać pole do różnych interpretacji.

Napisany przez nigel
Dziękuję za odpowiedzi!

Specjalistka z działu referencyjnego skierowała mnie do zestawienia kosztów rocznych. Gdy zapytałem, jak to jest obliczane, odpowiedziałem: nie muszę tego tłumaczyć, bo to ma też trochę związek z konkurencją. Gdy zagłębiłem się w temat, skierowała mnie na piśmienną prośbę. Dotychczasowa pisemna prośba pozostała bez odpowiedzi.

Napisany przez immerfernweh
Miałem podobne dramaty z firmą Allianz, w której prowadzony jest mój rachunek Riester. Podstawą mojego zapytania była informacja od Allianz, mówiąca w skrócie: Również w 2013 roku mogliśmy odsetkować 3,6% udziału twoich składek oszczędnościowych wraz z dopłatą. Po przekierowaniu się 5 razy udało mi się dodzwonić do eksperta, który wyjaśnił mi to następująco: Na moje składki oszczędnościowe i dopłaty od państwa otrzymam odsetki w wysokości 3,6% w 2013 roku. Jednakże jednocześnie płacę opłatę manipulacyjną w wysokości 3% oraz opłatę zarządzania w wysokości 4%. Podjąłem spontaniczną decyzję o zawieszeniu wpłat. Nawet uwzględniając dopłaty od państwa, które muszę jednak później jakoś opodatkować, wydaje mi się, że rachunek Riester nie jest dla mnie dobrą inwestycją. O wiele lepiej miałoby być z konto mieszkania Riester.

Na moje oszczędności oraz dopłaty od państwa otrzymuję w 2013 r. odsetki w wysokości 3,6%. Jednakże jednocześnie płacę opłatę manipulacyjną w wysokości 3% i opłatę za zarządzanie w wysokości 4%. Złożyłem wniosek o zawieszenie składek całkowicie spontanicznie. Nawet gdy uwzględnię dopłaty od Państwa, które muszę jednak później jakoś opodatkować, to wydaje mi się, że RiesterRENTE nie jest dla mnie dobrym interesem. Co znacznie lepsze jest w przypadku Wohnriester.

Lepsze pod jakim względem?

Nawiasem mówiąc, emerytury z Generali-Rentenversicheurng pytającego są także zgodne z Wohnriester!

Jeśli przez Wohnriester rozumiesz riestergofrowany kontrakt oszczędnościowo-budowlany, pożyczkę kombi lub riestergofrowaną pożyczkę annuityczną, to porównujesz jabłka do gruszek.

Mieszasz ze sobą kilka różnych stóp procentowych. Dopłaty nie musisz jakoś opodatkować, ale ogólnie będziesz opodatkowany za wypłacone świadczenie emerytalne.
Mam wrażenie, że zawieszenie składek nie opiera się na dokładnej wiedzy, przemyśleniach i obliczeniach, ale na intuicji.

Pozdrawiam,

Napisany przez immerfernweh
Äähm...Nie, nie chodzi o porównanie RiesterRENTE do Wohnriester jako takiego, co jest lepsze, a co gorsze. Chodzi o to, że bardzo trudno było uzyskać rozliczenie kosztów od Allianz. A lepszy jest Wohnriester pod tym względem: RiesterRENTE jest bardzo sztywny, mogę tylko wpłacać i mieć nadzieję, że partner umiejętnie tym zarządza. Z Wohnriester-Darlehen/Bausparvertrag/Annuitätendarlehen faktycznie mogę spłacać odsetki od kredytu hipotecznego.
Jeśli policzę, że w wersji rentowej otrzymuję 3,6% oprocentowanie kapitału, jednocześnie jednak płacę 7% opłat za obsługę i zarządzanie, a później renta Riester jest opodatkowana przez państwo, to równanie się nie do końca zgadza.
Natomiast z Wohnriester, mimo że mogę być obciążony te same 7% kosztów obsługi i zarządzania, a następnie suma również jest opodatkowana przez państwo, oprocentowanie kapitału wydaje się być lepsze. W moim przypadku płacę prawie 5% odsetek od kredytu hipotecznego. Dlatego każdy euro spłacony przez Wohnriester zostanie oprocentowany prawie 5%, ponieważ na te spłacone euro nie będą już naliczane odsetki kredytu.

Napisany przez obelix

... 3,6% Guthabenzinsen ... 7% Bearbeitungs- und Verwaltungsgebühren

tak porównuje się jabłka z gruszkami.

Kto chciałby mieć 3,4% straty.

To prawda, że w wieku emerytalnym renta Riester jest opodatkowana, ale zdecydowanie nie jest to tak straszne, jak często się to przedstawia. Z mojego punktu widzenia raczej zaniedbywalne.

Napisany przez Suxxess
Riester przynosi przede wszystkim korzyści podatkowe. Przy rocznej składce w wysokości 1000 € i stawce podatkowej 30%, otrzymujemy 300 € co roku od państwa jako zwrot podatku. Dodatkowo, jest również różnica pomiędzy oprocentowaniem oszczędzonej kwoty do emerytury a podatkiem od emerytury w wysokości tylko 18%.

Ludzie często wydają oszczędności podatkowe, dlatego nie zauważają one tak naprawdę tych korzyści. Jednakże, koszty związane z zawarciem umowy warto brać pod uwagę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata