Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Mieszkanie własnościowe przepisać

Napisany przez matti85
Cześć wszystkim,

moi rodzice posiadają mieszkanie własnościowe o wartości rynkowej około 100 000 €.

Mają zamiar przekazać mi to mieszkanie, jednocześnie zachowując sobie dożywotnie prawo do zamieszkania. Motywacją jest uniknięcie podatku spadkowego w przypadku ich śmierci. Jakie są koszty związane z darowizną i czy jest to takie proste? Pozostała do spłaty kwota kredytu wynosi około 30 000 € i zostanie całkowicie spłacona w ciągu 5 lat. Czy może to sprawić jakieś problemy?

Nie mam pojęcia, jak się do tego zabrać.

Napisany przez Suxxess
Jeśli jedynak ma być później prawdopodobnie jedynym spadkobiercą, to obowiązuje kwota wolna od podatku od spadku w wysokości 400 000 € (w przeciwnym razie dla każdego dziecka 400 000 €). Podatek od darowizn w przypadku nieruchomości

Podatek od darowizn jest uregulowany w ten sam sposób, więc tutaj również obowiązuje kwota wolna w wysokości 400 000 € (raz na 10 lat). Jeśli dziedziczone majątku będzie oczekiwane wartościowo poniżej 400 000 €, to nie widzę powodu, dla którego majątek miałby być rozdzielany za życia?

Jeśli wartość majątku powinna być większa, można oczywiście obecnie darować do 400 000 €, poczekać 10 lat, a następnie ponownie mieć do dyspozycji kwotę wolną od podatku w wysokości 400 000 € na spadek. (W przeciwnym razie darowizna prawdopodobnie zostałaby zaliczona do kwoty wolnej od podatku w przypadku spadku). Ale biorąc pod uwagę, że Twoja wartość majątku jest znacznie niższa, nie widzę sensu w przeniesieniu nieruchomości za życia.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Załóżmy, że Państwa rodzice żyją znacznie dłużej niż 5 lat, tak? A także nadal będą płacić te 30 000 EUR, tak przynajmniej zakładam teraz. Więc przejdźmy do sedna sprawy, pytanie brzmi, czy teraz czy za 5 lat. Jeśli zdecydują się Państwo to teraz zrobić, będę potrzebować od Państwa tzw. oświadczenia właścicielskiego wobec banku finansującego. Wynika to z faktu, że jako dziecko staliście się nowymi właścicielami nieruchomości i musicie wyrazić zgodę na to, że nieruchomość będzie zabezpieczała pożyczkę. Oświadczenie właścicielskie jest darmowe. Ale umowa notarialna już nie. Proszę uprzednio skontaktować się z bankiem, czy zgadza się na taką kwestię. Jednak pożyczka NIE musi być przenoszona na Państwa nazwisko.

Napisany przez matti85
Okay super, dzięki za odpowiedzi. Moi rodzice chcieliby po prostu przenieść to na mnie. To brzmi dobrze, że nie ma podatku od spadku na tę sumę, ale chcieliby to zrobić w najbliższym czasie. Są jeszcze młodzi (51 i 53 lata) i mówili, że kiedy przejdą na emeryturę, będą tam wyprowadzić się, a ja będę mógł to sprzedać. Jednak ja osobiście nie mam nic przeciwko temu, żeby mieszkali tam tak długo, jak będą chcieli.

Mój plan działania byłby:
- pójście z moimi rodzicami do naszego banku w celu uzyskania zgody
- umówienie się na spotkanie z notariuszem

Czy ktoś wie, ile kosztuje cała ta operacja? Myślałem, że to będzie kosztować około 1.500€.

Najpierw umów termin w banku. Opłaty notarialne zależą od wartości rynkowej nieruchomości lub wartości, którą ustala się w umowie notarialnej jako wartość rynkową. Powinny wynosić około 1 500 EUR.

Napisany przez matti85
Tak, rozmawiałem z bankiem w tej sprawie wczoraj. Z ich perspektywy nie ma żadnego problemu i możemy śmiało działać. Jeśli będzie potrzebne cokolwiek, proszę mi o tym powiedzieć.
Przyszły tydzień we wtorek mam spotkanie u notariusza z moimi rodzicami, aby załatwić wszystkie formalności.
Ile to może potrwać? Tylko dla informacji. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiliśmy. Moi rodzice będą oczywiście nadal płacić i mieszkać, dopóki nie zdecydują się wyprowadzić.

To idzie szybko. Notariusz następnie przygotuje projekt po omówieniu, aby mogli go spokojnie przeczytać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata