Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Najpierw odprawa, potem rozwód.

Napisany przez jannux
Hej wszystkim,

Mam pytanie dotyczące mojej odprawy. We wrześniu 2013 r. (rozwiązanie umowy o pracę: 30.09.2014 r.) otrzymałem odprawę od mojego pracodawcy. Dzięki szczęśliwym okolicznościom natychmiast dostałem kolejną pracę, czyli zawsze (i nadal jestem) w zatrudnieniu. Aby oszczędzać podatki, mogłem zastosować zasadę 1/5. We wrześniu 2013 r. ja i moja żona się rozstaliśmy. Ostatnie wspólne zeznanie podatkowe będzie zrobione dla roku 2013. Czy muszę uwzględnić coś w związku z rozwodem w kolejnych rozliczeniach podatkowych?

2013: Klasa podatkowa 4 (oboje, takie same zarobki), Wysokość odprawy: 1 roczne wynagrodzenie, odprawa została podzielona

2014: Zmiana na klasę podatkową 1.

Chciałbym uniknąć jakichkolwiek dopłat, które przyjdą na mnie, ponieważ odprawa jest rozłożona na kolejne lata. Obliczenia podatku od odprawy opierają się na klasie podatkowej 4. Nawet jeśli 1 i 4 (prawie?) są takie same, nie wiem, czy to ma wpływ, i jeśli muszę zapłacić dopłatę, to muszę zadbać o to, żeby moja żona wniosła swój wkład.

Dziękuję za wasze odpowiedzi :-)

Pozdrawiam

jannux

Napisany przez Suxxess
Więc nie jestem pewien, ale skoro nikt inny się nie zgłasza.
Zasada 1/5 oznacza po prostu, że suma będzie rozłożona na 5 lat, co zwiększy inne dochody.

Załóżmy, że otrzymujesz odszkodowanie w wysokości 50 000 €, czyli 10 000 € rocznie.
Te 10 000 € zwiększą Twoje inne dochody i tym samym obciążenie podatkowe bieżącego roku.

Zajrzyj tutaj:
Aktuelle Entscheidungen: Scheidung: Ex-Frau bekommt Teil der Abfindung - Steuern & Recht - Finanzen - Wirtschaftswoche
Abfindung mit Ein-Fünftelregelung - Steuerermäßigung klug nutzen

Następnie przysługuje Ci znaczna zaliczka, zanim pieniądze zostaną podzielone. Być może warto skonsultować się najpierw ze swoim adwokatem od spraw rozwodowych, a potem z doradcą podatkowym?

Napisany przez jannux
Cześć Suxxess,

dziękuję najpierw za Twoją odpowiedź, bardzo mi pomogła.
Odprawa prawdopodobnie zostanie uwzględniona w rozliczeniu majątkowym, ponieważ po zmianie pracy nie poniosłem żadnych strat, dlatego pozostaje to na zasadzie 50/50, ale zwrot podatku (po wstępnej obliczeni programem podatkowym na ponad 5000€) prawdopodobnie będę mógł zachować przynajmniej w większości, ponieważ zwrot podatku dotyczy raczej mojego udziału.
Twoje linki pokazały mi właściwe słowa kluczowe, dzięki czemu natrafiłem na:
Przepraszam, jeszcze nie mogę udostępnić linku, ale spróbuj wyszukać zwrot podatku w roku separacji, w Google jest to (na dzień dzisiejszy) trzeci link.

Spróbuję zgłębić ten temat dalej.

Dziękuję
Pozdrowienia Jannux

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata