Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: pożyczka samochodowa pomimo ujemnego salda konta

Napisany przez manfred
Cześć wszystkim,

mam nadzieję, że możecie mi pomóc...

planuję kupić samochód (używany, 2 lata), ponieważ nasze obecne uległo poważnej awarii dwa tygodnie temu.

Oto dane:

Cena zakupu: 22 500 EUR
Wpłata własna: 2 000 EUR
Potrzebny kredyt: 20 500 EUR

DOCHODY
Miesięczny dochód netto: 4 000 EUR
Świadczenie rodzinne: 368 EUR

WYDATKI
Wynajem: 980 EUR
kredyty: 650 EUR
Ubezpieczenia: 250 EUR

Ocena bazowa SCHUFA: 94,63%

Z powyższymi danymi złożyłem wniosek o finansowanie w Royal Bank of Scotland, który został wstępnie zatwierdzony online (miesięczna rata 270 EUR przez 84 miesiące). Po przesłaniu żądanych dokumentów potwierdzających dochody z ostatnich 3 miesięcy za pośrednictwem PostIdent, poproszono mnie o przesłanie wyciągów z konta z ostatnich 4 tygodni.

Ponieważ się tego nie spodziewałem, byliśmy w zeszłym miesiącu na urlopie i miałem więc bardzo wysokie saldo karty kredytowej, aktualnie konto ma saldo ujemne w wysokości 1 500 EUR (ale mam debet w kwocie 7 000 EUR). To ujemne saldo zostanie spłacone z następnej wypłaty. Ponadto otrzymam trzynastą pensję w listopadzie oraz dodatkowo dwa wynagrodzenia miesięczne jako premię w lutym przyszłego roku.

Chciałbym poczekać z zakupem samochodu do tego czasu, ale teraz potrzebujemy samochodu.

Teraz moje pytania:

1. Dlaczego poproszono o wyciągi z konta, skoro początkowo pytano tylko o dowody dochodów?

2. Czy możliwe jest, że z powodu ujemnego salda na koncie nie otrzymam kredytu? ...i czy mój wynik w SCHUFA ucierpi z tego powodu?

3. Czy powinienem ponownie wyjaśnić, że wysokie saldo karty kredytowej wynika z letniego urlopu, gdy przekażę wyciągi z konta?

4. Czy powinienem zwrócić uwagę na nadchodzące premie, gdy przekażę wyciągi z konta?

Będę wdzięczny za każdą ocenę, ponieważ absolutnie nie mogę sobie teraz pozwolić na odmowę.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Im bardziej informacji ma decydent Banku RBS, tym lepiej.
Jednak banki mogą już żądać wyciągów z konta, ale nie wszystkie to robią.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Czy mogę zadawać krytyczne pytania, czy wy macie kontrolę nad Waszymi finansami?

4 400 EUR miesięcznych dochodów, już 650 EUR rat kredytowych do spłacenia, a teraz ma zostać dodane kolejne 270 EUR, bo potrzebujecie samochodu za 22 000 EUR?

Jeśli Wasze konto już jest na minusie, skąd weźmiecie 2 000 EUR na wpłatę własną? Może również z debetu?

Prawdopodobnie dostaniecie kredyt, bo jeszcze jest trochę luzu......

Napisany przez manfred

Czy mogę zadać bardzo krytyczne pytanie, czy radzicie sobie ze swoimi finansami?

4,400 EUR miesięcznego dochodu, już 650 EUR rat kredytowych do spłaty, a teraz ma być dodane kolejne 270 EUR, bo potrzebny jest samochód za 22,000 EUR?

Jeśli teraz wasze konto jest już na minusie, skąd weźmiecie te 2,000 EUR zaliczki? Czy też z debetu?

Prawdopodobnie dostaniecie kredyt, bo jeszcze jest trochę luzu...

Z tych 650 EUR odpadnie pod koniec roku 130 EUR, ponieważ ten kredyt zostanie wtedy spłacony.

Ponadto planuję wykorzystać część dodatkowych wypłat w listopadzie i lutym na dodatkowe spłaty.

Ale w tej chwili koniecznie potrzebujemy samochodu, który pomieści całą rodzinę i posłuży nam przez kolejne 8-10 lat.

Ale są też używane samochody za 10 000 EUR

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Z 650 EUR do końca roku pozostanie 130 EUR, ponieważ kredyt zostanie wtedy spłacony.

Ponadto planuję wykorzystać dodatkowe płatności w listopadzie i lutym w częściach na dodatkowe spłaty.

Ale w tej chwili pilnie potrzebujemy samochodu, który pomieści całą rodzinę i posłuży przez najbliższe 8-10 lat.

Cześć Manfredzie,

na wstępie chciałbym zaznaczyć, że nie jestem świętym w sprawach finansowych, ale czytając takie posty, zawsze przypomina mi się moja kariera dłużnika. Już od mojej nauki zawodu miałem debet na koncie, bank patrzył, aż było za późno, i zaczęło się od restrukturyzacji debetu na kredyt ratalny, ponownego przekroczenia debetu, zakupu samochodu na raty, pierwszego wyposażenia mieszkania na kredyt, zepsutej pralki, nowej na mały kredyt itp....

Przez dobre 25 lat byłem świetnym klientem banków. Obecnie trwa jedynie finansowanie naszego domu. Wszystko (naprawdę wszystko !!!) jest opłacane gotówką lub oczekuje, aż pojawi się na to pieniądze.

Różne perspektywy wydają mi się bardzo znane:

Z 650 EUR do końca roku pozostanie 130 EUR, ponieważ kredyt zostanie wtedy spłacony.

Niemniej jednak miesięczne obciążenia ponownie nieco wzrosły.... łączne zadłużenie nawet o 20 tys. EUR....

Ponadto planuję wykorzystać dodatkowe płatności w listopadzie i lutym w częściach na dodatkowe spłaty.

Tak, to dobre świąteczne premie.... Czy święta Bożego Narodzenia będą tym razem skromniejsze..... naprawdę, czy jednak pieniądze wydadzą się na prezenty/wigilię świąteczną itp. ?

A w lutym przyjdzie w porę rozliczenie kosztów dodatkowych z dopłatą.....

Ale w tej chwili pilnie potrzebujemy samochodu, który pomieści całą rodzinę i posłuży przez najbliższe 8-10 lat

Macie dwoje dzieci, czyż nie ?
My mamy 5 i kupiliśmy przed 4 laty vana, rocznik 2004, 90 tys. km, kosztował 10 000 EUR i oprócz normalnego zużycia dotąd bardzo dobrze służył. Za różnicę 12 000 EUR mogę pokryć wiele napraw....

Z drugiej strony miałem ostatnio problemy z elementem silnika w firmowym samochodzie, który po okresie gwarancji musiał zostać opłacony przez firmę (2 800 EUR !!).

Podsumowując:
Finansowanie na pewno dostalibyście, nawet jeśli ostatecznie okazałoby się, że oprocentowanie wynosi 4,XX, ale spiralę będzie ciągnęła stopniowo w dół.

Tak właśnie jest, spirala się dalej kręci...

Napisany przez Kass Finanz
Witaj,

oczywiście można doskonale opisać, dlaczego ktoś potrzebuje finansowania i czy jest to sensowne czy nie. Na pewno do tego dojdą również osobiste opinie i doświadczenie życiowe.
Dla konkretnego pytania chciałbym jednak udzielić konkretniej odpowiedzi:

Najtańsze banki, z którymi dotąd nie ma konta, chętnie chcą zobaczyć wyciągi bankowe, aby ocenić zdolność kredytową nowego klienta i sprawdzić, czy istnieją rzeczy takie jak nieuregulowane sprawy finansowe, które nie są zgłoszone do Biura Informacji Kredytowej. Można również zauważyć pewne nawyki płatnicze lub dodatkowe obciążenia, które niekoniecznie są pokrywane przez opłaty ryczałtowe.

W takich przypadkach saldo na wyciągach bankowych nie jest negatywnie oceniane, jeśli konto jest prowadzone zgodnie z przyznanym limitem debetowym. Raczej byłoby to niekorzystne, gdyby nie przyznano limitu debetowego, ponieważ w takim przypadku bank może odmówić tej możliwości.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata