Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Członkostwo / udział w banku spółdzielczym

Napisany przez Leve451
Cześć,

właśnie zastanawiam się nad tym przypadkiem:

Wiele banków spółdzielczych oferuje udziały, które są częściowo oprocentowane na poziomie 5% i więcej. (Oprocentowanie może być corocznie ponownie ustalane)

W zamian trzeba zdeponować kapitał, a często akceptuje się obowiązek uzupełnienia depozytu.

Według mojej wiedzy, wcześniej zawsze pierwszy reagował system zabezpieczenia bankowego, zanim członkowie byli wzywani do odpowiedzialności.
Prawdopodobnie ta sytuacja zmieni się w 2015 roku, prawda?

Powodem moich obaw są artykuły dotyczące nowych postanowień dotyczących uregulowania odpowiedzialności w przypadku ratowania banków.

Niestety nie mam jeszcze dostępu do linków, więc proszę wyszukać w Google, jeśli ktoś nie wie o co chodzi

Czy udziałowcy banku spółdzielczego również będą musieli wdrażać się w realizację od 2015 roku, czy nie?

Co myślicie o takich udziałach jako inwestycji. Banki zazwyczaj szczędzą na tych udziałach i zazwyczaj są one udzielane tylko dla dobrych klientów. Czy są one też często żądane? Niesłusznie?

Jak oceniacie ryzyko?

Byłbym wdzięczny za pasjonującą dyskusję!

Napisany przez Fynn84
Cześć,

kiedyś odbywałem szkolenie w banku spółdzielczym, nie tak dawno temu, więc mogę popisać trochę zdrowego półprawdziwego wiedzy.

O ile mi wiadomo, obecnie i od zawsze, o ile pamiętam, istnieje obowiązek dodatkowych wpłat, o którym wspomniałeś. Ten obowiązek wynika z faktu, że jesteś udziałowcem danego banku i w zasadzie musisz ponosić część zysku lub poniesionej straty.

To może zniechęcić na pierwszy rzut oka, zgadza się. Zwłaszcza że obowiązek ten dotyczy każdej udziały i zazwyczaj znacznie przewyższa wartość udziału. (Przykład: wartość udziału 100€; obowiązek dodatkowych wpłat 400€)

Teraz ważne jest, czy dany bank jest członkiem funduszu gwarancyjnego banków. O ile mi wiadomo, WSZYSTKIE Banki, które wydają takie udziały, do niego należą. Wiem z doświadczenia, że bezpieczeństwo budzi wątpliwości, więc powiem teraz tylko, że to dotyczy 95% wszystkich banków.

Ponadto nie sądzę, że w 2015 roku coś się zmieni, popyt na tego rodzaju udziały nadal będzie istniał. Dlaczego nie? Oczekuje się naprawdę wysokiej i relatywnie stabilnej stopy zwrotu, zazwyczaj około 5%, co nie jest możliwe osiągnąć z innymi depozytami uznawanymi za bezpieczne.

To tyle na temat inicjacji dyskusji.

Pozdrowienia

Napisany przez Angka
Dlaczego udziały są ograniczone, tak że każdy członek może kupić/mieć tylko tyle i tyle?

Napisany przez Leve451
Moim zdaniem ma to następujące uzasadnienie:

Jeśli ktoś nabyłby bardzo dużo udziałów, które następnie okazałyby się niewypłacalne w przypadku nakazu uzupełniającego kapitał, wówczas całe zadłużenie dodatkowe nie pomoże bankowi spółdzielczemu.

Ponadto, przez to oferowanie staje się rzadsze / bardziej specjalne.
W ten sposób stymuluje się zainteresowanie zakupem.

Napisany przez Fynn84
Coś w tym jest,

dodatkowo taka ograniczenie zapobiega inwestowaniu przez klienta lub członka swoich środków wyłącznie w takie udziały. (Co przy stopie zwrotu średnio 5% byłoby całkiem atrakcyjne)

Cała inna oferta produktowa banku, zwłaszcza w obszarze lokat terminowych i oszczędności, zostałaby w innym przypadku częściowo lub całkowicie zastąpiona przez te udziały.

Ponadto udziały te gwarantują prawo głosu na zgromadzeniu członków/ przedstawicieli, więcej udziałów => większe prawo głosu.

Pozdrowienia
Fynn

Napisany przez Hopper
Jeszcze jedno, gdy kupujesz udział w spółdzielni, powinieneś również sprawdzić, czy odsetki nie zostaną pochłonięte przez opłaty za prowadzenie konta. Znam to z niektórych banków, gdzie po uwzględnieniu tych kosztów otrzymujesz tę samą stopę procentową, jaką miałbyś na lokacie terminowej na 1-2 lata. (Udziały w spółdzielni są przecież przechowywane zawsze przez cały rok i kontynuowane, jeśli ich nie wypowiadasz na czas.)

Oczywiście zależy to od tego, ile udziałów w spółdzielni możesz kupić.

Nie znalazłem nigdzie więcej niż łączną wartość około 1500,-EUR. Oznacza to, że nie przekracza się kwoty, od której opłaty za prowadzenie konta zaczęłyby się amortyzować. Są też nieliczne przypadki, gdzie jest to za darmo. Wydaje mi się, że przy Volksbanku w Hanowerze i Hamburgu, Monachium, Norymberdze i Berlinie oprocentowanie było dobre, a za korzystanie z konta bieżącego nie pobierano opłat.

Należy zawsze sprawdzać to, gdzie się mieszka. Ponieważ banki spółdzielcze są z zasady (czasem bardziej, czasem mniej) zobowiązane do przestrzegania zasady regionalnej. Czasem istnieją również systemy bonusowe, które umożliwiają zmniejszenie opłat (np. przy dużych wpływach wynagrodzenia lub zawarciu umowy na Riester).

Napisany przez Jesper
Czy ktoś tutaj ma doświadczenie z pożyczkami na kupno domu od banków spółdzielczych, w których sam się udziały posiada? Przeczytałem w różnych miejscach w sieci, że dzięki tej konstelacji można uzyskać szczególnie korzystne warunki. Czy to może być tylko bzdura? Dzięki za podzielenie się doświadczeniami.

Napisany przez kub0185
Właśnie otrzymałeś następującą wiadomość.

Wiadomość: Wypłata dywidendy 2020
Szanowni Członkowie,
W związku z pandemią Covid-19 i oczekiwaną recesją, BaFin i Europejski Bank Centralny uważają, że konieczne jest, aby banki nie wypłacały dywidendy do października 2020 r.
Banki spółdzielcze nie wypłacają jednak dywidendy akcjonariuszom, ale członkom. Wypłata naszej dywidendy trafia bezpośrednio do ludzi w regionie.
Bank PSD RheinNeckarSaar eG byłby obecnie w stanie wypłacić odpowiednią dywidendę za rok obrotowy 2019. Jednak będziemy postępować zgodnie z zaleceniami BaFin i przełożymy decyzję o dywidendzie na czwarty kwartał 2020 r. Z tego powodu planujemy również przeprowadzenie naszego walnego zgromadzenia również w tym okresie.
Bonus dla członków PSD wypłacimy niezależnie od tego około końca czerwca 2020 r.
Wszyscy przechodzimy obecnie przez szczególny okres, który wymaga specjalnych działań. Dlatego mamy nadzieję na zrozumienie zmienionego podejścia w tym roku.
Pozostań zdrowy.
Serdeczne pozdrowienia
Stefan Bender Matthias Brändle
Prezes Zarządu Członek Zarządu

Co w ogóle ma do gadania BaFin w kwestii wypłaty dywidendy?

Napisany przez 2utopus
kub0185 pisze:
Dlaczego w ogóle BAFIN mieszają się w wypłaty dywidendy?

Ponieważ częściowo podczas kryzysu finansowego w latach 2008/2009 część dywidend/bonusów w bankach, które musiały być ratowane publicznymi pieniędzmi podatkowymi, w pewnym stopniu znowu ujęła te fundusze podatkowe - co nie miało sensu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata