Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Kto są klientami akcji powyżej 10000 euro?

Napisany przez ADMCI4
Cześć drogie Forum.
Kiedy ostatnio chciałem ponownie zaznajomić się z rynkiem akcji, byłem całkowicie zaskoczony i
prawie nie mogłem w to uwierzyć. Okazuje się, że istnieją akcje, które kosztują ponad 100 000 dolarów za sztukę i są nabywane. Zauważyłem wtedy nazwisko Warrena Buffetta, którego firma Berkshire Hathaway emituje tak drogie akcje. Dlaczego akcje są tak drogie i kto je kupuje? Przecież można po prostu ustalić niższą wartość nominalną akcji i wypuścić na rynek ich większą ilość. To z kolei zapewniłoby większe bezpieczeństwo dla firmy, gdyby akcje były rozdzielone pomiędzy znacznie większą liczbę akcjonariuszy. Ponieważ gdy jeden z akcjonariuszy sprzeda, cała cena prawdopodobnie spadnie. Czy kupujący to raczej osoby prywatne czy też firmy?

Napisany przez MC Muffin
Odpowiedź jest bardzo prosta, wartość nominalna była kiedyś niska, a akcje nadal rosły. Spółka po prostu nie przeprowadziła podziału akcji, jak większość innych.

Kto kupuje te akcje? Inwestorzy, którzy chcą zainwestować minimum 10000$ w tę firmę. Oczywiście również fundusze itp.

Napisany przez hoffer

Ok, dobrze, a Ci, którzy teraz inwestują 100 000 USD, spodziewają się, że akcje wzrosną do 120 000 USD czy nawet do 200 000 USD? Dla mnie osobiście zupełnie nieważne...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata