Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Pytania dotyczące pierwszego/drugiego samochodu.

Napisany przez coletrickle
Chłopaki, może możecie mi pomóc w sprawie ubezpieczenia samochodu.

Mój tata jeździ VW, który zostanie odebrany w poniedziałek we WOBie.

Oto sytuacja:

On jest właścicielem.

Zasadniczo ubezpieczającym powinna być moja mama (SF26).

Niestety sprzedawca nie miał jeszcze tutaj jej podpisu, dlatego teraz jako ubezpieczającego wziął mojego tatę. Jednak nie korzysta on z własnej zniżki (19), tylko z mojej mamy.

Całość nazywa się przeniesieniem SF, a nie tak często spotykaną transfuzją. Po prostu przez czas finansowania pożycza zniżkę SF mojej mamy.

Teraz chcę ubezpieczyć moje auto na tatę. Czy jest to teraz pierwszy samochód czy drugi samochód? Tutaj trochę się gubię.

W Huk24 są dodatkowo kilka opcji dla drugiego samochodu... tutaj już nie ogarniam.

Wybrałem wszystkie możliwe konfiguracje dla mojego auta.

Pierwszy samochód i SF 19 = np. 550€
Drugi samochód z przeniesieniem pierwszej umowy i SF 19 = ta sama składka
Klasyfikacja drugiego samochodu = np. 1000€

Drugi samochód z przeniesieniem na inną osobę (trzeba podać staż posiadania prawa jazdy, na pewno to jest transfuzja SF)

Może mi pomóc?!

Dzięki Cole

Napisany przez lamande
Co byś powiedział na to, gdybyś po prostu zadzwonił do ubezpieczalni? =)

Jeśli jakieś ubezpieczenie samochodu jest na twojego taty i chcesz ubezpieczyć samochód na jego nazwisko, to będzie to drugi samochód, czyli tzw. drugi pojazd.

Być może byłoby korzystniej ubezpieczyć go na twoje imię albo na imię twojej mamy.

Napisany przez coletrickle
Widzę, że nie przeczytałeś tekstu lub go nie zrozumiałeś.

Napisany przez Hanomag

Jest on właścicielem.

W zasadzie ubezpieczający powinien być matka (SF26).

To jest możliwe w przypadku małżeństw, nawet bez podpisu. Ojciec musi być jedynie wymieniony w potwierdzeniu ubezpieczenia matki jako właściciel.

Cytat od coletrickle

Niestety sprzedawca nie miał jeszcze podpisu, dlatego teraz kupujący wziął mojego tatę jako ubezpieczającego.

Potwierdzenie ubezpieczenia można uzyskać telefonicznie, nie jest wymagany żaden podpis. Więc o co chodzi z brakiem podpisu?

Cytat od coletrickle

On jednak nie korzysta z rabatu SF (19), tylko moja mama.

Ja wiem, że wtedy rabat matki musiałby zostać przeniesiony. I to byłoby bez sensu, matka w przyszłości (np. w przypadku rozwodu) nie miałaby prawa do tego rabatu.

Cytat od coletrickle

To się nazywa przejęcie za zniżkę SF, a nie przeniesienie, tak jak to często się dzieje. On pożycza sobie rabat SF mojej mamy na czas trwania finansowania.

Być może jest to wewnętrzne udzielenie rabatu w HUK. Tylko specjalista z HUK może udzielić informacji na ten temat.

Wszelkie promocje nie powinny zaciemniać obrazu, często składka z mniejszym rabatem w innym ubezpieczycielu jest niższa. Zawsze porównuj, co wychodzi na to samo.

W moim ubezpieczeniu ojciec byłby właścicielem, a matka KW ze zniżką SF 26 (25%). Drugi samochód byłby u ojca jako pierwszy pojazd z zniżką SF 19 (28%), jeśli ojciec lub matka potrzebowałaby tego samego planu dla siebie, wtedy faktycznie byłby on dla ojca lub matki drugim samochodem z zniżką SF 2 (54%), reguła drugiego samochodu dla syna wynosiłaby SF 1/2 (70%).

Ponieważ incydent miał miejsce kilka dni temu, czy mógłbyś nam opowiedzieć, jak rzeczywiście się skończyło.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata