Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Opłata za usługi doradcze w pośrednictwie kredytowym - jak wysoka?

Napisany przez Stitch
Cześć,
mam następujące pytanie.
Dostałem kontakt do pośrednika kredytowego, który z kolei skierował mnie dalej.
Teraz dostałem kredyt budowlany bez zabezpieczenia.
Ile prowizji mogą teraz pobierać pośrednicy?
Muszę powiedzieć, że nie podpisałem nic u tego pierwszego pośrednika, teraz przysłał mi to do podpisania.
Jak teraz powinienem postąpić, skoro nie widzę sensu w płaceniu prowizji trzykrotnie, zwłaszcza nie 6% od kwoty pożyczki.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli nie podpisałeś żadnego dokumentu, nie musisz płacić prowizji ani honorarium pośrednikowi. W rzeczywistości, wszelkie opłaty są zawsze uzgadniane w pełni z góry.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
jeśli z góry nie omówiono kwestii prowizji, rzetelny pośrednik nie stworzy później roszczenia. Po prostu zapytaj o podstawy prawne.

W związku z tym nie podpisuj ani nie płac.

Do pośrednictwa należy również ujawnienie prowizji, jaką doradca otrzymuje od banku. Jeśli nie może tego zrobić i przekazuje zapytanie dalej, powinno to również obowiązywać dla nowego pośrednika. Zazwyczaj przy podpośrednictwie prowizja bankowa jest dzielona.

Napisany przez Stitch
Dziękuję za tę odpowiedź. Chciałbym wspomnieć, że złożyłem tam wniosek o mały kredyt (online), ale nie mógł mi go udzielić. Jednak zna kogoś, kto mógłby mi pośredniczyć w uzyskaniu pożyczki. Podczas rozmowy telefonicznej wymienił mimochodem prowizję w wysokości 6% (co uważam za bardzo bezczelne przy pożyczce 20k). Naprawdę nie jestem niewdzięczny i nie miałbym nic przeciwko prowizji 1%, ale za po prostu przekazanie e-maila... Czy istnieje jakaś klauzula dotycząca pożyczek udzielanych online?

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
sposób przekazania jest właściwie obojętny - liczy się oferta pisemna. Tutaj nie ma różnicy między online a tradycyjną drogą.

Opcja online odnosi się do obliczenia możliwości finansowania. Istnieje możliwość bez sprawdzania zdolności kredytowej oraz z takim sprawdzeniem.

Ze sprawdzeniem zdolności kredytowej przechodzi się przez pewną siatkę, aby móc wyeliminować pewne przyczyny odrzucenia z góry. Bez sprawdzania zdolności kredytowej, generalnie tylko przekazywane są dane klienta do analizy w przeszłości, aby uzyskać propozycje lub rozpocząć proces sprzedaży.

Ogólnie każdy bank przeprowadza ocenę poświadczenia dane przed udzieleniem pożyczki i wtedy decyduje, czy ją wypłaci, czy odrzuci.

@Stich, załóżmy, że zgadzasz się na prowizję w wysokości 6%, będzie to zawarte w umowie kredytowej i wtedy będziesz mieć to czarno na białym i zawsze będziesz mógł się wycofać z umowy kredytowej.

Napisany przez Stitch
@Specjalista ds. bankowości

Nie zgodziłem się na opłatę pośrednictwa i nie podpisałem niczego w tej sprawie. W przeciwnym razie nie dostałbym teraz prośby o podpisanie tego dokumentu i odesłanie go. Przecież nie jestem głupi.
A umowa kredytowa nie została sporządzona przez pośrednika, ale przez renomowaną kasę oszczędnościową. A oni już odebrali swoją prowizję za podpisanie umowy.

@Stitch, oczywiście nie jesteś głupi. Moim zdaniem w ogóle nie musisz płacić prowizji osobie trzeciej.

Napisany przez Stitch
Tak naprawdę nie tego miałem na myśli. Chodziło mi raczej o to, że nie jestem głupi i nie podpiszę teraz czegoś takiego.

Nie miałam zamiaru atakować Pana/Pani osoby, cieszę się, że tu się udzielają kompetentni partnerzy.

Tak też to zrozumiałem. W porządku. Życzę miłego dnia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata