Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Umowa oszczędnościowa z dodatkową wpłatą

Napisany przez goldlack
Aby otrzymać prawo do premii mieszkaniowej, dokonano jednorazowej wpłaty w wysokości 400,- € na konto oszczędnościowe budowlane. Jednak w przeznaczeniu nie było to jednoznacznie wskazane. Ponadto, regularnie co miesiąc pracodawca przekazuje 40,- € jako świadczenia majątkowe.

Odpowiedź kasy oszczędnościowo-budowlanej:

Wpłata na konto oszczędnościowe-budowlane na taryfie BS1

Wpłata w wysokości 400,- € na konto oszczędnościowo-budowlane nie może zostać przyjęta i zostanie zwrócona. Wpłacana kwota w wysokości 400,- € przekracza dozwoloną składkę regularną na bieżący rok kalendarzowy w wysokości 360,- €. Jako składkę uznaje się wszelkie wpływy pieniężne z płatności cyklicznych, jednorazowych wpłat, zlecenia stałego oraz świadczeń majątkowych. Zatem jest to wpłata specjalna zgodnie z § 2 ust. 2 Regulaminu kasy oszczędnościowo-budowlanej. Specjalne wpłaty przyjmujemy zawsze wtedy, gdy możemy je zainwestować w interesie naszej społeczności oszczędnościowo-budowlanej. W obecnym okresie niskich stóp procentowych nie jest to jednak możliwe, dlatego wpłata nie może być przyjęta. Ponieważ do tej pory została osiągnięta pełna składka regularna na cały rok kalendarzowy, wpłaty będą możliwe dopiero w przyszłym roku.

Aby móc otrzymać premię mieszkaniową, należy łącznie wpłacić dodatkowo do 512,- €. Czy kasa oszczędnościowo-budowlana nie powinna przyjąć tej konkretnej wpłaty? Jest to stary kontrakt z wyższymi odsetkami, który nigdy nie był wpłacany wyższymi składkami. W przeszłości jednorazowa wpłata była akceptowana bez problemu.

Napisany przez Cici

Aby otrzymać prawo do premii mieszkaniowej, muszą zostać wpłacone dodatkowe środki w łącznej wysokości do 512 euro.

Nie sądzę, że chodzi o dodatkowe 512 euro, ale raczej o miesięczne kwoty oszczędności zawarte tutaj. Dzięki rocznej oszczędności w wysokości 480 euro dostałbyś prawie najwyższą możliwą premię mieszkaniową.

Czy kasa oszczędnościowo-budowlana musi zaakceptować tę specjalną wpłatę?

To zależy od tego, co jest zapisane w umowie. Z punktu widzenia kasy oszczędnościowo-budowlanej jest zrozumiałe, że starają się ograniczyć specjalne wpłaty, ponieważ w obecnym niskim środowisku oprocentowania wyższe zyski ze starych umów nie mogą być już zagwarantowane. Spróbuj na koniec roku po prostu jeszcze raz przelać przynajmniej te 32 euro do pełnej premii mieszkaniowej, być może ta niewielka kwota przejdzie.

Napisany przez goldlack
Cześć Cici,

dziękuję za odpowiedź. Dotychczas myślałem, że muszę samodzielnie wpłacić do 512,00 € (po odjęciu oczekiwanych odsetek) na premię mieszkaniową, co daje około 400,- € własnej wpłaty. Tak robiłem jako student. Ponieważ zacząłem pracę pod koniec 2013 roku, teraz mam również prawo do dodatkowej premii oszczędnościowej dla pracowników. Pracodawca przekazuje miesięcznie dodatkowo po 40,- € na te oszczędności. W 2013 roku wszystko było tolerowane przez kasę oszczędności mieszkaniowej. Zgodnie z Pańskimi wyjaśnieniami rozumiem, że aby otrzymać obie dotacje, wystarczy wykazać oszczędności w wysokości 512,- € (a nie 512,- + ok. 480,-). Czy to jest prawda?

Kwota regularnej oszczędności w wysokości 1 promila od kwoty oszczędności kasy 10.000,- € wynosząca 360,- € została już przekroczona. Tego nie rozumiem.

Czy kasa oszczędności mieszkaniowej nie powinna zaakceptować wpłat umożliwiających uzyskanie pełnej premii mieszkaniowej i premii oszczędnościowej dla pracowników? Takie było oczekiwane skutki uboczne przy zawieraniu umowy kredytu mieszkaniowego.

Biorąc pod uwagę, że jestem obecnie początkującym w zawodzie, a moje zatrudnienie jest obecnie czasowe, nie mogę jeszcze przystąpić do żadnej budowy.

Oczywiście kasa oszczędności mieszkaniowej będzie naciskać, aby podpisać nową umowę oszczędnościową. W obecnej fazie niskich stóp procentowych byłoby to dla mnie jednak finansowym ryzykiem, ponieważ mam już starą umowę.

Jak długo i do jakiej kwoty można oszczędzać w ramach umowy oszczędnościowej, jeśli nie planuje się wzięcia pożyczki?

Napisany przez uwehaensch
Cześć, jeśli chodzi o możliwe wsparcie (dodatek pracowniczy do oszczędzania, WBP), możesz otrzymać oba, ale nie na te same kwoty. Cytat (strona internetowa Stowarzyszenia BSKs): Dodatek pracowniczy do oszczędzania kontra premia budowlana Bausparbeiträge, które są świadczeniem oszczędnościowym, są priorytetowo wspierane przez dodatek pracowniczy do oszczędzania. Osoba, która oszczędzała środki oszczędnościowe, ale ze względu na przekroczenie limitów dochodowych nie ma prawa do dodatku pracowniczego do oszczędzania, może otrzymać premię budowlaną za te oszczędności, jeśli nie przekracza limitów dochodowych. Osoba, która opłaca składki oszczędnościowe na kwotę wyższą niż 470 euro rocznie, może otrzymać za nie premię budowlaną. W kwestii dodatkowych wpłat, znam BSKs, które pozwalają na dodatkowe płatności w celu uzyskania pełnych świadczeń AnSpZ / WBP, ale jest to zasada dozwolona, a nie obowiązkowa. Najlepiej skonsultować to ogólnie z BSK, ale nie masz do tego prawa. Pozdrawiam,

Napisany przez Cici
Nawiązując do Pańskich słów, rozumiem, że ogólnie trzeba zaoszczędzić tylko 512,- €, aby móc otrzymać oba dofinansowania (a nie 512,- + ok. 480,-). Czy to jest poprawne?

Przepraszam, przeoczyłem tę kwotę 40 euro, którą wpłaca pracodawca. Powinno to więc być zgodne z opisem uwehaensch. W przypadku premii mieszkaniowej specjalne składki musiałyby zostać wpłacone własnoręcznie.

Poza tym zazwyczaj używamy tu w forum ty. Przy Pan czujemy się tak staro.

Jak długo i do jakiej kwoty można faktycznie oszczędzać na koncie oszczędnościowym na cele mieszkaniowe, jeśli nie chcemy skorzystać z kredytu?

Zazwyczaj do pełnej kwoty oszczędnościowej. Jaką masz umowę i w jakiej kasie oszczędnościowej? Wszystko powinno być tam dokładnie uregulowane.

Napisany przez goldlack
Cześć, dzięki za informacje. Po konsultacji z bankiem hipotecznym, składki na premię mieszkaniową są uznawane jako płatność dodatkowa i nie są akceptowane. Na szczęście płatności od pracodawcy na pomoc mieszkaniową nie są również odrzucane. Z tego wynika, że jeśli chcę odebrać premię mieszkaniową, muszę zawrzeć nową umowę oszczędzania mieszkaniowego? Uważam to za niesprawiedliwość. Czy opłaca się w okresie niskich stóp procentowych jeszcze zawierać drugą umowę oszczędzania mieszkaniowego specjalnie na premię mieszkaniową? Jaka byłaby sensowna kwota, jeśli obecnie nie mogę skorzystać z pożyczki i na co trzeba zwrócić uwagę przed zawarciem umowy, aby móc dokonywać dodatkowych wpłat?

Napisany przez uwehaensch
Cześć,
czy opłaca się to zależy od osiągniętej rentowności netto.
Nie sposób uniknąć opłaty za zamknięcie umowy.
Najrozważniej wybrać taryfę oferującą jak najwyższe oprocentowanie oszczędności, zwykle są to taryfy z bonusem odsetkowym. Ten bonus jest zazwyczaj uzależniony od określonych warunków (np. rezygnacji z pożyczki, minimalnego okresu oszczędzania wynoszącego 7 lat, braku podziału itp.).
Poproś o ofertę (w niektórych kasach oszczędnościowych możesz to obliczyć online), wtedy będziesz mógł obliczyć rentowność netto.
Przykładowo, następujące kasy oszczędnościowe oferują takie taryfy:
Bausparkasse Mainz, Deutscher Ring, Signal, Alte Leipziger

Kwota kredytu mieszkaniowego powinna być jak najmniejsza, sprawdź regularną rachunkową danego pakietu, wtedy łatwo możesz sam(a) obliczyć niezbędną kwotę kredytu mieszkaniowego.
Jednak dodatkowe wpłaty są w większości tych taryf niemożliwe lub bardzo ograniczone.

Pozdrowienia,

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata