Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Na co nas stać?

Napisany przez readytorumble88
Cześć wszystkim,

następująca sytuacja:

On (28) zatrudniony na czas nieokreślony, netto 2350 €, roczne podwyżki o 5 % przez następne 3 lata gwarantowane umową
Ona (25) zatrudniona na czas nieokreślony, netto 1300 €

Plan na dzieci w ciągu 2-5 lat (po wybudowaniu domu). Planujemy z jej strony zaoszczędzić tylko 800 euro netto od tego momentu. Mamy więc obecnie 3650 € netto i później 3150 € netto do dyspozycji. Nie uwzględniam zasiłku rodzinynego (koszty dziecka...), a zasiłek dla rodziców jest raczej trochę wyższy, ale obliczam ostrożnie.

Obecnie on po odliczeniu wszystkich kosztów stałych może zaoszczędzić około 1000 €, ona oszczędza 500 euro.
Ciepła czynszowa 560 euro (70m2).

Założenie: Po wybudowaniu domu (czynsz odpada, wyższe koszty eksploatacyjne, wyższe koszty ubezpieczeń, tworzenie rezerw na Dom itp.) on mógłby nadal zaoszczędzić lub spłacić 800 euro, a ona 400 euro (założono zasiłek dla rodziców).

Wymarzone: Dom jednorodzinny o powierzchni około 150-160 m2, brak piwnicy, podwójny garaż

Wkład własny:
13.000 € zgromadzone w 50.000 Bausparvertrag (dlatego jeszcze nie gotowy do alokacji)
50.000 € gotówka
Jako wkład własny chcemy wnosić: instalacje grzewcze i sanitarną (jej brat nauczył się tego zawodu), elektrykę (jego brat nauczył się tego zawodu), prace związane z podłogą, prace malarskie. Jaką wartość można przyjąć/wliczyć w banku dla tych branż jako wkład własny?

Jaką sumę pożyczki moglibyśmy solidnie udźwignąć? Spłata 1200 euro (patrz założenia po wybudowaniu domu powyżej). Ponieważ obliczenia były raczej konserwatywne i np. wzrost wynagrodzenia o 5% nie był uwzględniony, chcę w każdym razie mieć możliwość dokonywania dodatkowych spłat. Dodatkowo w ciągu najbliższych 3-5 lat można oczekiwać znacznego wzrostu wynagrodzenia (o około 500 euro netto). Oczywiście takiego czegoś nie uwzględniam w obliczeniach.

Nasz Dom powinien być całkowicie spłacony po 20-25 latach.

Dla mnie kredyty KFW nie wchodzą w grę ze względu na wkłady własne w rodzinie. Ceny działek (wiejskie tereny w Nadrenii Północnej-Westfalii) wynoszą około 80 € za m2. Chcielibyśmy mieć około 1000 m2, czyli wartość działki około 80.000 + koszty.

Inne długi/kredyty poza spłatą BaFöG od niej (około 6000 € w ciągu 5 lat) nie istnieją.

Dzięki z góry!!!!!!!!!!!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak więc całkowite koszty budowy w wysokości 330 000 EUR powinny być całkiem realne.
Czasami nawet więcej.
Istnieje jednak wiele warunków, o których najlepiej porozmawiać najpierw z deweloperem lub sprzedawcą, aby mieć jakąś kwotę na papierze.
Po odliczeniu kosztów działki, byłaby to cena domu wynosząca maksymalnie 250 000 EUR.

Napisany przez readytorumble88
Dziękuję!!

Czy ktoś może coś powiedzieć na temat wkładu własnego?
Co bank mógłby tutaj uznać za kapitał własny?

Napisany przez Aipnos
Wkład własny: r n wszystko, co wymieniłeś, można uznawać za wkład własny. r n r n Oznacza to prace związane z: r n -
- ogrzewaniem,
- hydrauliką
- elektryką
- układaniem podłóg
- malowaniem itp. (w przypadku pierwszego zamieszkania)

. W zależności od banku, 25–75% prac własnych zostanie zaliczone na poczet kapitału własnego.
Banki zazwyczaj nie mają problemu z kwotą 10 000–15 000 euro; w przypadku wyższej kwoty również mogą ją zaliczyć. Należy jednak przedstawić szczegółowe dowody na to, że prace zostały wykonane przez fachowca (w takim przypadku nie powinno to stanowić problemu!).

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Aipnos,

dlaczego program KfW 124 nie wchodzi w grę z powodu twojej własnej pracy?

W przypadku wymienionych przez ciebie usług budowlanych udział własny można szybko obliczyć i jest on uznawany w całości za wzrost wartości. W rezultacie wskaźnik obciążenia kredytem jest niższy, co pozwala poprawić warunki.

Napisany przez Aipnos
Cześć Noelmaxim,

zapytaj: readytorumble88
nie mnie, jestem niewłaściwą osobą (odpowiedziałem tylko...)

Osobiście uważam, że KfW 124 może być brane pod uwagę, tylko 153 (ze względu na warunki itp.) powinno zostać pominięte.
(To jest moje dotychczasowe zrozumienie...)

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
na podstawie przedstawionych faktów, nie widzę żadnych trudności nawet do finansowania w wysokości do € 300.000,--. Z uwagi na kapitał własny i możliwe wkłady własne, bardzo atrakcyjne warunki powinny być możliwe.
Banki akceptują wkłady własne o różnej wysokości, ewentualnie może być konieczne przedstawienie dokumentów potwierdzających kwalifikacje zawodowe lub kalkulację oszczędności. Warto dokonać porównania ofert banków.
W przypadku środków KfW, oczywiście każdemu wolno zdecydować, czy ubiegać się o nie czy nie. W programie dla właścicieli 124 nie trzeba przedstawiać specyficznych wartości domu. W programie dotyczącym budownictwa energooszczędnego 123 trzeba potwierdzić przez firmę budowlaną lub rzeczoznawcę, że spełniono odpowiednie wartości domu.
Ponieważ ze względu na kapitał własny i wkłady własne możliwe są bardzo atrakcyjne warunki, zaleca się przynajmniej porównanie warunków KfW i rozważenie, czy są teraz interesujące czy nie.

Napisany przez HerrWerner
Cześć,

Aby być w pełni pewnym, zdecydowałem się skorzystać z porady na miejscu. Istnieje wiele sposobów, aby utrzymać to wszystko w rozsądnych granicach dzięki rządowym dotacjom i subwencjom. Wtedy skorzystałem z porady mojego banku... wielki błąd. Alternatywnie firma, która wybudowała nasz indywidualny Dom z prefabrykatów (DaVinci-Haus.de), przydzieliła nam doradcę. Spędził z nami około 2,5 godziny, omawiając każdy szczegół, na który należy zwrócić uwagę. Zacząwszy od finansowania, przez dotacje aż po spłaty, co się dzieje w przypadku zgonu itp. Porada była naprawdę doskonała. Dzięki dotacjom i subwencjom ogólna pożyczka została obniżona o prawie 8 000 €. Mam nadzieję, że znajdziesz godnego zaufania doradcę....

Pozdrawiam

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata