Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Inwestycja na około 20-30 lat.

Napisany przez finanz_forum
Cześć wszystkim,

najpierw chciałbym się krótko przedstawić:
Mam 25 lat i pracuję w branży motoryzacyjnej.

Teraz chciałbym zainwestować pieniądze (ok. 10 000€) na okres 20-30 lat.
Myślałem o różnorodnym portfelu składającym się z akcji, różnych funduszy i surowców (złoto).

Jakie byłyby wasze propozycje/rady? Jak zainwestowalibyście te pieniądze?

Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi

Napisany przez Cici
Cześć!

Czy masz inne rezerwy finansowe lub regularne dochody, które umożliwiają budowę takich rezerw? Jak ryzykowny jesteś w inwestycjach? Czy jesteś gotów na spadki cen o 50% lub więcej, nie tracąc zimnej krwi? Czy na pewno nie będziesz musiał sięgnąć po swoje pieniądze przez 20 lat i jesteś gotów zaakceptować znaczącą stratę w razie konieczności?

Jeśli tak, to zdecydowałbym się zainwestować większość kwoty w pasywne fundusze giełdowe (ETF-y). Uważam, że aktywne fundusze są zbyt drogie i długoterminowo mniej opłacalne; kwota inwestycji w pojedyncze akcje jest zbyt mała, aby sensownie je dywersyfikować. Z uwagi na trudną sytuację na światowych rynkach walutowych, a zwłaszcza w strefie euro, warto byłoby rozważyć dodanie fizycznego złota do portfela. Możliwe byłoby więc podzielenie inwestycji na 85% akcji (np. fundusze z europejskimi i północnoamerykańskimi akcjami) oraz 15% złota w postaci mniejszych monet.

Trochę bardziej ryzykowne byłoby inwestowanie w srebro zamiast złota, ale długoterminowo może być równie atrakcyjne. Ponadto dywidendy powinny być regularnie reinwestowane, aby zwiększyć stopę zwrotu. W przypadku mniejszych kwot warto rozważyć oszczędności na opłatach poprzez plan oszczędnościowy w akcjach.

Pozdrowienia
Cici

Dziękuję bardzo za Twoją odpowiedź.

Moje rozważania przebiegły w podobnym kierunku, jak opisałeś.

Dodatkowo chciałbym zakupić ETF z branży spożywczej.
Czy ktoś może mi coś polecić?

Napisany przez carlo123
Ja, nie znam takich, są jednak ETFy rolnicze, które zawierają same dobra. Na przykład soja, cukier, pszenica, itp. Nie poleciłbym ich jednak niezaawansowanemu inwestorowi. Temat pojedynczych akcji: polecam dodanie ich do portfela, w niewielkiej ilości, skupiając się na dużych, takich jak np. Nestle i inne. Osobiście nie dodawałbym jednak tytułów takich jak Bayer czy Monsanto (oba mają zresztą coś wspólnego z produkcją żywności), ponieważ obie firmy działają na rynku genetycznie zmodyfikowanych organizmów. Przy okazji, ETFy zazwyczaj nie wypłacają dywidendy, ponieważ są to zazwyczaj tylko fikcyjne kosze. Planowane są jednak zmiany.

Dziękuję za Twój wkład.

Mogę sobie również wyobrazić, że wezmę 1-3 pojedyncze akcje.

Jeśli chodzi o ETF, myślałem o ETF na np. STOXX Europe 600 Food & Beverage, jak np. ten: DE000A0H08H3.

Co o tym sądzicie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Na podstawie perspektywy 20-30 lat zdecydowanie odradzam inwestowanie w akcje, jeśli nie jest to Twoje hobby.
A jeśli koniecznie musi to być akcja, to taka, która jest wolna od długów.
Nie jest trudno taką znaleźć.
W najlepszym przypadku zainwestuj w fundusz z akcjami samochodowymi, ponieważ na pewno się na tym znasz albo rozumiesz.
Warren Buffet kiedyś powiedział coś w tym stylu: Kupuj tylko to, co rozumiesz...

Napisany przez Cici

Przy okazji, ETF-y nie wypłacają dywidend, ponieważ zwykle są to tylko fikcyjne kosze.

Jeśli ta wypowiedź odnosi się do akcji ETF-ów, to jest ona zdecydowanie fałszywa w tak ogólny sposób. Nawet jeśli w ETF-ie nie ma akcji, które faktycznie powinny tam być według indeksu, i tak są kupowane akcje, które śledzą cenę indeksu. Reszta może być uzupełniona poprzez swap. Dywidendy tych akcji będą wtedy wypłacane lub reinwestowane w zależności od struktury.

Napisany przez carlo123
Tak, masz rację, ta informacja nie dotyczy wszystkich ETF-ów. Jednakże ustalenie, które z nich opierają się na swapach, a które są „prawdziwe”, jest bardzo skomplikowane. Większość dotychczasowych działa na zasadzie swapu. Mimo to, nie jestem pewien, czy dywidendy są wypłacane. Moim zdaniem istnieją na przykład indeksy DAX Performance Index oraz indeks cenowy. Dywidendy nie są uwzględnione w indeksie cenowym.

Napisany przez DerFreibierFred
Zainwestuj w to, co rozumiesz - zdecydowanie. Dopóki nie wiesz, w co dokładnie inwestujesz, lepiej trzymaj pieniądze na banku i poznaj podstawy jakiejś formy inwestycji, która cię interesuje. Najlepiej na temat kilku.

Napisany przez Cici

Niemniej jednak jest bardzo trudno ustalić, które ETF-y są oparte na wymianie (swap) a które są rzeczywiste.

To powinno być jasno określone w prospekcie sprzedaży. Można również sprawdzić informacje na temat ETF-ów na stronie justetf.com.

Niemniej jednak nie jestem pewien, czy dywidendy są wypłacane.

Tak jak już wspomniano, w przypadku ETF-ów wypłacających dywidendy są wypłacane - zdecydowanie. W przypadku akumulujących dywidendy są one reinwestowane. Trzeba sobie więc zdecydować, czy chce się mieć bieżące dochody do konsumpcji czy do reinwestowania, albo czy chce się, żeby kwoty były automatycznie reinwestowane (co może generować dodatkowe obciążenia podatkowe).

Moim zdaniem istnieją znane indeksy, takie jak indeks DAX Performance i indeks kursowy. W przypadku indeksu kursowego dywidendy nie są wliczane.

Jednak są to tylko indeksy, które nie mają nic wspólnego z konstrukcją ETF-ów.

Chodziło mi również o wspomniane ETF-y z surowcami w mojej wypowiedzi. Tam nie ma dywidend, odsetek itp., więc naturalnie nie są one wypłacane.

Możliwy podział mógłby więc być 85% akcji (na przykład po jednym funduszu na europejskie i północnoamerykańskie spółki) oraz 15% złota w mniejszych monetach.
Cici

Czy możecie mi tutaj konkretnie polecić ETF-y?
Jeśli to możliwe, z siedzibą w Austrii?
W przeciwnym razie dywidendowe, ze względu na aspekt podatkowy.
Czy raczej wybralibyście replikację fizyczną czy syntetyczną?

Pytania, pytania?!?

Bardzo dziękuję za pomoc

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata