Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Składki na ubezpieczenie społeczne za pracę dorywczą?

Napisany przez Michael1981
Kochani,

jestem zatrudniony na pełny etat i regularnie płacę składki na ubezpieczenie społeczne.

Dodatkowo zarabiam trochę pieniędzy i opodatkowuję te dochody również pod koniec roku, bardzo grzecznie. Czy muszę jednak płacić składki na emeryturę lub ubezpieczenie zdrowotne od tych honorariów?

Pomocy, ta biurokracja! Kto może mi pomóc.

Napisany przez Hanomag
Aby udzielić poprawnej odpowiedzi, przydałoby się wiedzieć, czy jesteś dobrowolnym czy obowiązkowym członkiem NFZ.

Napisany przez Michael1981
Jestem dobrowolnym członkiem GKV.

Napisany przez Hanomag
1. ubezpieczenie zdrowotne i opieka pielęgniarska

Jako dobrowolny członek GKV jesteś zobowiązany do opłacania składek od wszystkich swoich dochodów, maksymalnie do odpowiedniej granicy obowiązkowego ubezpieczenia (w 2014 roku miesięcznie 4050 €).

Ponieważ prawdopodobnie ze względu na wysokie dochody przekroczyłeś wartość JAEG (w 2014 roku = 53 550 €), możesz dobrowolnie się ubezpieczyć. Dlatego już teraz, z uwagi na wysokość Twojego wynagrodzenia, przekroczyłeś granicę podstawy wymiaru składki (w 2014 roku 48 600 €) i nie musisz obawiać się dalszych potrąceń.

2. ubezpieczenie emerytalne

Dla ubezpieczenia emerytalnego obowiązuje wyższa granica obowiązkowego ubezpieczenia (w 2014 roku = 71 400 €), gdzie tylko dochody pracownicze podlegają ubezpieczeniu emerytalnemu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata