Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Błędna informacja o odstąpieniu od umowy - tutaj w szczególności KfW.

Napisany przez hertz5
Cześć wszystkim,

czytałem forum trochę, zainspirowany wieloma relacjami chciałbym poprosić o waszą radę.

W 2011 roku wzięliśmy kredyt ratalny w ING DiBA. Jest on podzielony na około 2/3 DiBa i 1/3 KfW. Jak dotąd wszystko w porządku. Zainteresowany medialnymi relacjami postanowiłem sprawdzić oba moje umowy. Wynik zrzeszenia konsumentów wskazał, że obie umowy zawierają wady. Kuriozalnie obie umowy zostały zawarte tego samego dnia, jednak zawierają zupełnie różne klauzule odstąpienia. Według zrzeszenia konsumentów zwłaszcza kredyt KfW jest znacznie wadliwy, a kredyt DiBa poza błędami formatowania jest w miarę w porządku.

Na pytanie zrzeszenia konsumentów doradzono mi poinformowanie o tym DiBa i oczekiwanie na ogólne oświadczenie. Teraz myślę, że może być najlepiej skonsultować to z prawnikiem, ponieważ chciałbym od samego początku popełnić jak najmniej błędów. Nie mam jeszcze ubezpieczenia od ochrony prawnej.

Generalnie uważam, że sukces w sprawie kredytu KfW jest bardziej możliwy. Jednak usłyszałem kilka opinii na ten temat, na przykład że nie są one w ogóle potrzebne klauzule odstąpienia.

Moim celem jest minimalizacja mojego miesięcznego obciążenia.

Jaką strategię/rady polecilibyście mi przyjąć?

Zabawne jest to, że w moich umowach podano zupełnie błędny adres, numer i miejsce obiektu kredytowego.

Cieszę się na wasze opinie/ zalecenia/ porady, szczególnie dotyczące problemów związanych z KfW.

Dziękuję bardzo.

Napisany przez immerfernweh
Witaj Hertz5,
podstawowe pytanie brzmi: jak wysokie są oprocentowania kredytów? Innymi słowy: ile zaoszczędziłbyś, gdybyś zawarł nowe umowy? Jeśli wyciągniesz wnioski z doświadczeń użytkowników forum, to zazwyczaj okazuje się, że oprocentowanie kary za wcześniejszą spłatę zostaje obniżone, ale i tak trzeba ją zapłacić. Nowe stawki oprocentowania zazwyczaj wynoszą około 2%, o ile znajdziesz bank, który zaoferuje nowy kredyt na podstawie prawa odstąpienia od umowy.
Jeśli kwota uzyskana byłaby względnie wysoka, mogłoby się to opłacać inwestować czas i pieniądze (w radcę prawnego). Jeśli wszystko zrównoważyłoby się najprawdopodobniej, warto się zastanowić, czy cały ten zamęt, a ZAMĘT na pewno będzie!, faktycznie się opłaca. W sieci dostępne są kalkulatory spłat, możesz się nimi pobawić (porównaj obecne oprocentowanie z ewentualnym nowym oprocentowaniem)? Wtedy powinieneś mieć jaśniejszy obraz sytuacji. ;-)

Napisany przez hertz5
Cześć immerfernweh,

Dzięki za odpowiedź. Tak, myślę, że to jest problem z oboma pożyczkami. Całkowita suma pożyczek wynosi prawie 100 000 euro, z czego 3,55% to Deutsche Bank, a 4,15% to KfW jako stopa oprocentowania nominalnego. Gdybym dzisiaj podpisał nową umowę pożyczkową (bez KfW), moje miesięczne obciążenie wynosiłoby 520 euro, zamiast dotychczasowych 600 euro. W przypadku refinansowania obecnej pozostałej sumy obciążenie wyniosłoby 445 euro. W takim przypadku warto byłoby zastanowić się nad podważeniem obu umów pożyczkowych. Jeśli atakowane byłby jedynie udział KfW, wydaje mi się, że koszty przewyższają korzyści.

Pytanie brzmi, czy powinienem spróbować ogólnie bez adwokata, czy nie? Z doświadczeń na forum wynika, że instytucje kredytowe starają się odsunąć nas na bok, więc wszelkie środki pozostają chyba tylko w rękach specjalisty adwokata, zgadza się? Pozostaje również kwestia dotycząca KfW.

Napisany przez immerfernweh
Cześć Hertz5,
twoje wrażenie z forum jest słuszne, bez prawnika zdaje się być coraz trudniej uzyskać przysługujące nam prawa od ustawodawcy. Sami również znajdujemy się teraz w trakcie tego procesu, jednakże kwoty, o które walczy pracownicy, są znacznie wyższe (łącznie ok. 310.000,00 euro). Dotychczasowe rezultaty: najpierw samodzielna próba przekonania banku do swojego błędu, w którym nasze pouczenie o odstąpieniu od umowy zawiera poważne błędy (w rzeczywistości BRAK pouczenia o odstąpieniu od umowy i jedno z kilku wyroku sądowych to potwierdza). Niewiele to dało, banki są nieugięte (nasze pouczenie o odstąpieniu od umowy jest w porządku!) i nadal to badamy. Teraz działa prawnik, terminy jeszcze trwają. Co z tego wyniknie, prawnik nie może jeszcze powiedzieć. Podstawowa myśl: Prawo MAMY, czy otrzymamy prawo, to jeszcze nie pewne. Przed sądem i na morzu...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata