Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Odstawienie na starość: Strach przed jutrem!

Napisany przez Skorpy
Cześć drodzy ludzie )

O sobie:

09/2010 - 07/2013 Wykształcenie
07/2013 - obecnie stałe zatrudnienie w dziale IT [ T ]
Rocznego brutto: 33960 euro
Stan cywilny: singiel
Długi: brak
Skłonność do ryzyka: =0
Kapitał własny:

- 17.000 €- książeczka oszczędnościowa (założona w 1994 r. w Sparkasse), miesięczna rata: 52 euro. 50% premia od rocznie wpłaconej kwoty.

- Umowa oszczędnościowa LBS: LBS-FU6, 20.000 euro, dotychczasowa oszczędność: 3.000 euro

- konto oszczędnościowe: 15.000 euro oszczędności od 07/2013

Wydatki MIESIĘCZNE:

- Umowa telefoniczna: 50,- euro
- Koszty dojazdu: 150,- euro
- ubezpieczenie samochodu: 85,- euro
- Książeczka oszczędnościowa: 52,- euro
- konto oszczędnościowe: 800-1000 euro na oszczędności miesięcznie

Moje dotychczasowe działania:

- Sparkasse: Temat ubezpieczenia zawodowego, otrzymałem propozycję firmy interRISK. Odrzuciłem ją - interRISK nie wzbudził mojego zaufania!

- Ubezpieczenia Allianz:

ubezpieczenie zawodowe: Allianz StartPolice, TARYFA: R21UZOBOR
Zabezpieczenie: 1500 euro do 63 roku życia
Faza początkowa 3 lata
Faza wzrostu 7 lat
Bez dynamizacji
Gwarantowana wypłata bez nadwyżki: 42,07 euro, Kapitał: 14186,00 euro
Z nadwyżką: 89,32 euro, Kapitał: 22016,60 euro
Składka:
Rentowność przyszłościowa Klasyczna: 9,21 euro
Rentowność z tytułu niezdolności do pracy Plus: 51,52 - Nadwyżka = 43,28 euro
Zwolnienie ze składek - Nadwyżka = 0,74 euro
== 53,23 euro (Faza początkowa)

Roczne zwiększenie fazy wzrostu 2,66 euro

Łączna kwota po fazie wzrostu minus nadwyżka = 80,23 - 8,38 euro = 71,85 euro

LUB

Allianz ubezpieczenie zawodowe Inwestycyjne, Taryfa OBUFOU, również na 1500 euro, miesięczna składka 61,25 euro, Wybór funduszy: Allianz Koncept Bogactwa Defensywne - C - EUR

Ubezpieczenia Nürnberger:
Taryfa: Komfort Inwestycyjny, IBU2700C.
Wiek końcowy: 63 lata
Zabezpieczenie: 1500 euro
Wypłata na zakończenie: 28100,- euro gwarantowane
Składka: 51,79 euro

Które z nich polecacie? Praca biurowa: 99%, które ubezpieczenie zawodowe w razie szkody wypłaca w sposób niezawodny?

EMERYTURA:

Allianz Prywatna renta Klasyczna bez dynamiki: ZAPLANOWANA!!!
- 50,- euro miesięcznie
- Wiek emerytalny: 63 lata
- Gwarantowany dochód: 95,29 euro, Kapitał: 32134,00 euro bez nadwyżki
- Z nadwyżką: 226,38 euro, Kapitał: 55797,80 euro

Fundusz emerytalny pracodawcy: Plan kont kapitałowych
Cel roczny: 33960 euro
Składka: 2,5 % x 33960 euro = 849 euro
Wiek mnożnikowy: 21 lata, Mnożnik: 2,8
Suma ubezpieczenia: 849 x 2,8 = 2377,2
Zysk: 2377,20 euro rocznie.

Dotychczas w ramach funduszu emerytalnego pracodawcy wpłacono składki tylko na emeryturę. W czasie nauki zawodu pracodawca również wpłacał przez 3 lata.

Jak postępować dalej z ubezpieczeniem zawodowym i prywatną rentą? ubezpieczenie Riester? Rürüp? Zabezpieczenie emerytalne pracodawcy? Nieruchomość (Dom/mieszkanie/działka..)?

Cele życiowe: Nowy samochód. Proszę zaakceptujcie to moje życzenie! Samochód może kosztować 30.000 euro w następnym roku kwietniu. Obecnie mam samochód o wartości pozostałej: około 8500 euro.

Będę wdzięczny za wskazówki i Wasze opinie

:-)

Skorpyy

Napisany przez EasyD
Przy planowaniu emerytury podstawowe pytanie brzmi: jakie są Pana/Pani osobiste cele? Mówiąc krótko, w jakim wieku chce się przejść na emeryturę i ile chce/musi Pan/Pani mieć netto do dyspozycji miesięcznie?

Jeśli chodzi o ubezpieczenie od niezdolności do pracy, absolutnie nie jestem zwolennikiem tych wariantów inwestycyjnych. Uważam, że lepiej jest zastosować nadwyżki w celu obniżenia składki. Różnicę między składką a ratą składkową można znacznie lepiej wykorzystać w innych inwestycjach. Konkretnie mówiąc: ubezpieczenie od niezdolności do pracy ma na celu zabezpieczenie ryzyka i moim zdaniem nie nadaje się do gromadzenia kapitału!

Co było przeciwko InterRiskowi? Pod względem warunków na pewno należą do lepszych.

Napisany przez Torsten Breitag
Co było przeciwko InterRiskowi? Pod względem warunków na pewno należą do lepszych.

Czy mówisz poważnie?

Którą byście mi polecili? Praca biurowa: 99%, która polisa na życie wypłaci wiarygodnie w razie szkody?

Żadna z wymienionych.

Roczne wynagrodzenie brutto: 33960 euro

Jak powinienem kontynuować ... ?

W twoim przypadku kluczowa jest elastyczność w kwestii świadczeń emerytalnych. Elastyczność oznacza jednocześnie gotowość do przejęcia odpowiedzialności i inwestycję własnego czasu.

Obecnie Riestera nie trzeba forsować, system emerytalny bAV (na podstawie konwersji płac) zależy od przyszłego rozwoju wynagrodzeń, a Rürup generalnie przesuń do przeszłości.

Nauka, dyscyplina, plany oszczędnościowe z własnej inicjatywy pomogą Ci najbardziej w Twoim wieku. Jeśli nie jesteś gotów na wkład pracy, zdobycie wiedzy, nieuniknione będzie skorzystanie z usług osób trzecich.

---

Co do polisy na życie. Sprawa zależy od warunków umowy i wniosku. To nie jest temat do samodzielnego załatwienia. Znajdź ekspertów, skorzystaj z porady...

Napisany przez EasyD

To teraz nie jest twój poważny?

Proszę mnie wyjaśnić, Panie Breitag... Jeśli teraz przyjmujemy założenie aktualnego konceptu XXL InterRisk, to czy widzisz konkretne punkty, które są nieprzystosowane?

Osobiście mam tylko jeden, który mnie trochę martwi. Ale może wiedzą Państwo więcej.

Może szybko następujące pytania z perspektywy klienta:

Co się stanie, jeśli zostanę ubezpieczony od następstw wskutek umyślnego wykroczenia drogowego?

Gdzie w warunkach znajduje się gwarantowana Dynamiczna Dostosowalność w przypadku świadczenia?

Dlaczego i kiedy ubezpieczyciel może dostosować składkę?

Co to jest czasowe uznawanie, dlaczego IR może je wydać i co to oznacza dla mnie?

Czy mam możliwość dodatkowego ubezpieczenia, jeśli musiałem zaakceptować Lubić lub RZ podczas składania wniosku?

Napisany przez EasyD

Co to jest czasowe uznanie, dlaczego IR może to wyrazić i co to oznacza dla mnie?

W tym punkcie jestem z nimi na tym samym pokładzie, ten można lepiej ukształtować. Dla mnie osobiście jednak zdecydowanie nie jest to decydujące kryterium, jeśli pozostałe punkty się zgadzają.

Cytat Torstena Breitaga

Czy mam możliwość dodatkowego ubezpieczenia, jeśli musiałem przyjmować LA lub RZ podczas składania wniosku?

Nie wiemy, czy to jest istotne dla autora wątku.

Cytat Torstena Breitaga

Dlaczego i kiedy ubezpieczyciel może dostosować składkę do taryfy?

Tutaj zgadzam się z nimi częściowo. Z wyjątkiem Canada Life, żaden ubezpieczyciel moim zdaniem nie ma tego w pełni satysfakcjonująco określone w warunkach.

Cytat Torstena Breitaga

Gdzie w warunkach znajduje się gwarantowane dostosowanie w przypadku awansu w trakcie choroby?

Dla mnie również nie jest to kryterium. Jeśli chcę mieć to zabezpieczenie, to składam wniosek o to od samego początku.

Cytat Torstena Breitaga

Co się stanie, jeśli zostanę ubezpieczony na wypadek niezdolności do pracy w wyniku umyślnego przestępstwa drogowego?

Osobiście uważam to za słuszne. Jeśli ktoś działa celowo, moim zdaniem nie powinien obciążać całej społeczności ubezpieczonych.

Nawet w odniesieniu do wymienionych przez pana punktów nie widzę, dlaczego InterRisk miałaby być zupełnie nieodpowiednia jako zabezpieczenie własnej siły roboczej. Jak wspomniałem, dla mnie XXL-Tarif jest jednym z lepszych obecnie na rynku.

Temat dobrowolnego ubezpieczenia w przypadku wykluczenia z odszkodowania lub dodatku ryzyka ...

Nie wiemy, czy jest to istotne dla autora tego tematu.

Cytuję ...

Co więc przemawiało przeciwko InterRisk? Warunki techniczne na pewno należą do lepszych.

Wygląda więc na to, że przynajmniej jeden z nas wie na pewno, że TO nie musi obawiać się ani wykluczenia z odszkodowania, ani dodatku ryzyka. Gdyby tak nie było, nie mógłby przynajmniej W ŻADNYM WYPADKU zdecydować się na tę ofertę dodatkowego ubezpieczenia.

---

W kwestii dostosowania składki zgodnie z §163 VVG ...

Miałem do nich częściowo rację. Z wyjątkiem Canada Life, według mnie żaden ubezpieczyciel nie ma tego w pełni satysfakcjonująco określone w warunkach.

Osobiście mam inne zdanie. Jeśli nie dojdziemy do porozumienia w tej kwestii, będzie to wystarczająco dużo materiału na cały wieczór wraz z piwem po pracy.

Ponieważ Canada Life z powodu kryterium sztywnego ograniczenia przy akceptowalnym zmniejszeniu dochodu w przypadku restrukturyzacji, nie będziemy również najprawdopodobniej kontynuować dyskusji na temat dostosowania składek.

---

Temat dostosowania w przypadku wypłaty świadczenia ...

Dla mnie to również nie jest kryterium. Jeśli chcę to mieć, to zgłaszam z góry.

Przepraszam. Ubezpieczyciel osiąga dochody w trakcie trwania polisy i nadal osiąga je, gdy występuje wypłata świadczenia. I oczywiście chcę otrzymać swoją część wynikającą z tego wypłatę.

Różni ubezpieczyciele gwarantują mi to w swoich warunkach, co InterRisk nie robi.

To nie ma nic wspólnego z tym, że mogę dodatkowo ubezpieczyć dodatkową indeksację w momencie wypłaty świadczenia za dodatkową składkę.

---

Osobiście uważam to za słuszne. Jeśli ktoś działa zamierzenie, z mojego punktu widzenia nie powinien obciążać całej wspólnoty ubezpieczonych.

Oczywiście osobiste opinie są niewzruszone przez jakąkolwiek krytykę. Niemniej jednak zwróciłbym uwagę na §315c Kodeksu Karnego, ust. 1.

Są to wszystkie scenariusze prowadzące do zamierzenia w ruchu drogowym, w wyniku których wspomniana oferta nie oferuje żadnych świadczeń, słowem ZER0.

Ponadto, zgodnie z orzecznictwem, przy znacznym przekroczeniu prędkości zwykle działa zamierzenie, a w przypadku następującego po tym zdarzenia z wynikającym z tego orzeczenia o niezdolności do pracy, nie otrzymam żadnych świadczeń z tytułu ubezpieczenia chorobowego.

Oczywiście jako pośrednik możesz mieć swoje osobiste zdanie, a opinie są niewzruszone przez krytykę. Znana jest mi również opinia Swiss Life nie ubezpieczamy przestępców.

Ja osobiście pozwoliłbym klientowi na ocenę i decyzję, co jednak wymaga odpowiedniego wyjaśnienia ze strony pośrednika.

Nie spotkałem jeszcze klienta, który w takim przypadku powiedziałby: Nie, w tym przypadku nie chcę otrzymywać świadczeń świadomie...

Także w odniesieniu do twoich wskazanych punktów nie widzę, aby InterRisk w ogóle była absurdalnym wyborem jako zabezpieczenie zdolności do pracy. Jak wspomniałem, według mnie tarif XXL jest obecnie jednym z lepszych na rynku.

Nie twierdziłem również, że InterRisk jest całkowicie absurdalnym wyborem jako zabezpieczenie zdolności do pracy. Zdziwiło mnie tylko na pewno ... jako jedni z lepszych.

Zwłaszcza że to, co regularnie czytam od ciebie, ma zawsze sens.

Ale powiedzieć 21-latka bez znajomości jego sytuacji, że polisa, przy której może nie mieć możliwości dostosowania w ramach dodatkowego ubezpieczenia, zawsze jest jedną z najlepszych na rynku ... uważam to za odważne.

Z ostatnią sformułowaniem mogę bardziej się zgodzić. I na takim forum każdy w końcu się przyformułowuje, więc może to również być podstawą dla naszej dyskusji.

Napisany przez EasyD
To dla mnie trochę za wiele szukania dziury w całym, Panie Breitag.

Oczywiście, masz Prawo, kiedy piszesz, że klient sam decyduje, które punkty są dla niego ważne. Moim celem - i mam nadzieję, że mi się udało - było skłonienie autora tematu do zastanowienia się nad tymi punktami, gdy już z trzech wymienionych taryf wstępnie wybiera tę, którą uważa za najlepszą.

Jednak nie chcę tego teraz rozwlekać, bo myślę, że to bardziej by zdezorientowało autora tematu niż pomogło. Oczywiście, z fachowego punktu widzenia taka dyskusja sprawia Panu przyjemność, ponieważ z pewnością jest Pan profesjonalistą, Panie Breitag.

Napisany przez Skorpy
Cześć,

aby wrócić do mojego wątku początkowego.

Chciałbym mieć zapewnioną emeryturę w wieku 63 lat. Nie mogę dziś powiedzieć, czy przejdę na emeryturę w wieku 63, 65 czy 67 lat. Miłoby było mieć wiek emerytalny 63 lata.

Co myślicie o ubezpieczeniu na wypadek niezdolności do pracy? Co sądzicie o Allianz lub Nürnberg?

Napisany przez brainy
Kiedy będziesz miał 63 lata, najprawdopodobniej:
- euro już nie będzie,
- RFN w obecnej formie również nie będzie istnieć,
- dominującą religią będzie islam.

Tak jak kilka lat temu nikt nie mógł sobie wyobrazić, że dwóch osób z NRD będzie kierować Niemcami, z czego jedna jest kobietą, tak może się zdarzyć, że głowa państwa będzie nosić turban, kiedy będziesz miał 63 lata.

Co chcę przekazać: nie możesz nawet zaplanować najbliższej przyszłości.

To, co możesz zrobić, to teraz zrobić dość dużo poprawnie.

Przetrwałem swoje dzieciństwo bez kasku rowerowego i ubezpieczenia od wypadków, co dzisiaj jest nie do pomyślenia, więc prawdopodobnie w swoim zawodzie również przetrwasz bez ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy.

Oszczędzaj swoje pieniądze i nie wpuszczaj ich do gardła ubezpieczycielom.

Wskazówki dotyczące oszczędzania za pomocą ETF-ów znajdziesz tutaj na forum.

Napisany przez Skorpy

Kiedy masz 63 lata, bardzo prawdopodobne jest, że
- euro już nie będzie istnieć,
- RFN również przestanie istnieć w obecnej formie, a
- dominującą wiarą będzie islam.

Tak jak jeszcze kilka lat temu nikt nie mógł sobie wyobrazić, że dwóch mieszkańców NRD będzie rządzić Niemcami, z czego jeden będzie kobietą, tak głowa państwa może nosić turban, gdy będziesz miał(a) 63 lata.

Chcę powiedzieć: nawet najbliższej przyszłości nie można zaplanować.

To, co możesz zrobić, to teraz dużo rzeczy dobrze zrobić.

Przeżyłem swoje dzieciństwo bez kasku rowerowego i ubezpieczenia od wypadków, co dzisiaj jest nie do pomyślenia, więc i Ty, będąc w swoim zawodzie, prawdopodobnie przeżyjesz bez ubezpieczenia od inwalidztwa.

Oszczędzaj swoje pieniądze i nie wpadaj w sidła ubezpieczycieli.

Wskazówki dotyczące oszczędzania za pomocą funduszy ETF można znaleźć tutaj na forum.

Jak poważnie trzeba traktować sprawę związaną z euro? Czy powinniśmy tu również zastanowić się nad tematem dewaluacji pieniędzy? Czy lepiej inwestować w nieruchomości niż w jakiekolwiek polisy emerytalne?

Czy uważasz, że ubezpieczenie od inwalidztwa z gwarancją zwrotu składek jest naprawdę bez sensu? Przy miesięcznej składce na całe życie bez waloryzacji mam wypłatę końcową w wysokości 28100 euro przy składce 51,79 euro miesięcznie z ubezpieczeniem od inwalidztwa na 1500 euro?

Naprawdę nie mogę się zdecydować:

Nürnberger
Allianz
czy może coś zupełnie innego? Czy ktoś może mi coś polecić?

Napisany przez brainy
Składka jest pewnie niska, ponieważ nie została „w pełni sfinansowana”.

Jeśli dzisiaj stałbyś się inwalidą, miałbyś emeryturę inwalidzką do wieku 63, 65, 67 lub najlepiej 70 lat. Później otrzymałbyś tylko rentę z ZUS, która mogłaby być bardzo niska. Więc czego Ci brakuje?

1 500 EUR za 20 lat będzie warte 750 EUR, a za 30 lat tylko 400 EUR, jeśli wszystko dobrze się ułoży (zaufaj mamie). Więc czego Ci brakuje?

Jakie dziewczę zwróci na Ciebie uwagę w przypadku renty inwalidzkiej w wysokości 1 500 EUR?

I już się robi dużo drożej.

Pamiętaj jednak: Twoja grupa zawodowa ma bardzo niskie ryzyko inwalidztwa.

Napisany przez Skorpy

Ten wpis jest pewnie tak niski, bo nie został odpowiednio sfinansowany.

Jeśli dzisiaj stajesz się niezdolny do pracy, to do 63, 65, 67, a może nawet 70 lat będziesz otrzymywał rentę stałej niezdolności do pracy. Potem otrzymasz tylko rentę emerytalną, która prawdopodobnie będzie bardzo niska. Czego więc brakuje?

1500 EUR za 20 lat będą warte jedynie 750 EUR, a za 30 lat jedynie 400 EUR, .... jeśli wszystko pójdzie dobrze (ufaj mamie). Więc czego brakuje?

Jakie dziewczę spojrzy na Ciebie w przypadku renty z tytułu niezdolności do pracy w wysokości 1500 EUR?

I już to się robi o wiele droższe.

Pamiętaj jednak: Twoja grupa zawodowa ma bardzo niskie ryzyko niezdolności do pracy.
Co masz na myśli mówiąc, że nie zostało odpowiednio sfinansowane?
Wiem, że obecnie pracuję w biurze w 99% czasu - i to już teraz, mając 20 lat, zaczyna odbijać się na moim zdrowiu! Ponadto mogę zostać niezdolny do pracy w wyniku udaru lub wypadku samochodowego... (czy się mylę?). Co również nie można zapomnieć to wypalenie zawodowe! Widzę, jak coraz więcej kolegów znika z dnia na dzień. Czy coś takiego jest objęte ubezpieczeniem?

Warunki Allianz są w różnych aspektach gorsze niż te w IR i żadne z nich nie są rewelacyjnymi wartościami.

Jeśli już przyjmujesz ograniczoną ochronę w ramach warunków z różnymi otwartymi flankami, to przynajmniej cena powinna być odpowiednia. Nie uważam kryterium ceny za sensowne, ale mogę to jeszcze zrozumieć. Na przykład, zaakceptować Volksworld z różnymi ustępstwami w warunkach, ponieważ jesteś zbyt wrażliwy na cenę, ja nie jestem tego zdania.

Generalnie, Norymberczyka nie powinno się nawet dotknąć w rękawiczkach (bez względu na to, w jakiej branży działa), nawet jeśli warunki ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy nie są już tak katastrofalne jak kilka lat temu.

W skrócie: To podejście dla mnie nie ma sensu. Moim zdaniem należy najpierw zastanowić się, jakie kryteria w sprawie ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy są dla ciebie ważne, co oferuje rynek i co świadomie chcesz kupić.

To wymaga bardzo surowego doradztwa, przynajmniej 2 godziny suchego materiału dotyczącego ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy wraz z kolejnymi spotkaniami.

Wszystko inne sprowadza się do tego, że wybiera się ubezpieczyciela według koloru. Czy w razie potrzeby będzie to produktywne, wyrażam delikatne wątpliwości.

Co do kwestii emerytury, 16.10.2014 o 16:15 napisałem wszystko, co uznałem za wartościowe.

Marzenie o zabezpieczeniu się w wieku 63 lat przy obecnym dochodzie możesz śmiało zapomnieć, to nigdy nie zadziała z obecną wartością twojej siły roboczej.

Warunkiem koniecznym dla tego celu byłaby znacząca poprawa twojego kapitału ludzkiego / wartości twojej siły roboczej... a nie wiele kolorowych polis ubezpieczeniowych.

Napisany przez Skorpy
Czym dyskredytują się klauzule Allianz? Co w nich jest, co nie pasuje? Czy cena jest za wysoka? A może sprawiają kłopoty w przypadku wystąpienia szkody?

Napisany przez mehrgeldag
Przed podpisaniem umowy ubezpieczenia na życie warto przeczytać Finanztest. Możesz pobrać test ubezpieczeń na życie na swoje komputer za opłatą na stronie www.test.de. Pozdrawiam, Werner

Napisany przez uwehaensch
[cytat=mehrgeldag">
Przed zawarciem ubezpieczenia na życie szkodowe nie zaszkodzi przeczytać Finanztest. Możesz pobrać test ubezpieczeń na życie na swojego komputera za opłatą na stronie www.test.de. Pozdrawiam, Werner Arbeitsgemeinschaft mehr Geld - Home
[/cytat]
Znowu kompletnie bezsensowna wskazówka z Pańskiej strony. Widocznie jesteś laikiem w dziedzinie finansów, co jest całkowicie w porządku. Ale udajesz specjalistę (patrz na swoją stronę internetową) i popisujesz to, co inni wcześniej powiedzieli.

Proszę, nie rozpowszechniaj więcej bezsensownych i niebezpiecznych porad, zwłaszcza jeśli chodzi o tak ważne sprawy jak ubezpieczenie na życie szkodowe. Test Finanztestu, co potwierdzają wszyscy prawdziwi specjaliści, jest fachowo wielokrotnie błędny i pełen błędów rzemieślniczych, to jeden z najgorszych porównań, dotyczący produktu, którego nie można porównywać w ogóle lub tylko z dużymi ograniczeniami.

Kolejna zupełnie bezsensowna rada ze strony Pana/Pani. Wyraźnie jesteś laikiem w tej dziedzinie, i to w porządku. Ale udajesz fachowca (patrz na Twoją stronę internetową) i powtarzasz tylko to, co wielu inni wcześniej powiedzieli.

Proszę, nie rozpowszechniaj więcej bezsensownych i niebezpiecznych porad, zwłaszcza dotyczących tak istotnych spraw jak ubezpieczenie chroniące zdrowie. Test Finanztest, oraz wszyscy prawdziwi fachowcy się zgadzają, jest wielokrotnie błędny fachowo i pełen niedociągnięć, jedno z najgorszych porównań, dotyczących produktu, który nie może być porównywany w ten sposób lub tylko z dużymi zawężeniami.

Dlaczego jestem uważany za laika, gdy polecam lekturę Finanztest przed podpisaniem umowy? Osoba czytająca Finanztest może zaoszczędzić dużo pieniędzy na umowach i uniknąć kosztownych błędów.

Dla Twojego pouczenia: (bezsensowne i niebezpieczne porady) Kim tak naprawdę jesteś? Z jakiego prawa nakazujesz mi, co mam robić lub czego unikać?

Twierdzisz, że test Finanztest jest błędny itd. patrz wyżej. Jakie masz kwalifikacje, aby móc tak oceniać tak ważną dla konsumenta fundację?

Zachowujesz się tutaj na forum jak ekspert. Napisz coś o Twoich kwalifikacjach i swojej działalności. Z poważaniem Werner

Napisany przez Matthew Pryor
Dlaczego jestem uważany za osobę niewykwalifikowaną, gdy zalecam przeczytanie Finanztestu przed podpisaniem umowy?

Proszę najpierw zapoznać się z testem i wieloma uzasadnionymi krytykami, które zostały w niej sformułowane. Dlatego chciałbym podać Państwu dobrą radę, podobnie jak naszej ofierze mobbingu w forum, Hanomagowi: a) czytaj, b) rozumiej, a potem, jeśli b) działa, być może c) się wypowiedz. W przeciwnym razie Państwa wpisy pozostaną tym, czym są obecnie: naiwnie umieszczone reklamy.

Napisany przez uwehaensch

Dlaczego jestem fachowym laikiem, jeśli polecam przeczytanie Finanztest przed zawarciem umowy? Kto czyta Finanztest, może zaoszczędzić dużo pieniędzy na umowach i uniknąć drogich błędów.

To jest w niektórych obszarach naprawdę prawdziwe, ale - w obszarze ubezpieczenia od utraty zdolności do pracy (BU) redaktorzy Finanztest nie mają zbyt dużego zrozumienia tematu. To zostało już w internecie i innych miejscach odpowiednio docenione, bardzo konkretnie.
Ostatnie porównanie ubezpieczeń BU (a także poprzednie) było pełne błędów technicznych i czasami po prostu błędne. Nadrzędny punkt jest taki, że chociaż można zestawić i w części porównać poszczególne warunki ubezpieczeń BU, ocenianie ich i tworzenie na tej podstawie kolejności jest bez sensu, potencjalnie niedbałe i całkowicie przeciwdziałające zamiarowi.
To samo dotyczy zresztą również porównań prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych ze strony Finanztest.

Napisany przez obelix
Stiftung Warentest wydaje się być w porządku,

Stiftung Finanztest jest w dużej mierze niekompletna i dlatego zbyt powierzchowna.

Stowarzyszenie Warentest wydaje się być w porządku,
natomiast stowarzyszenie Finanztest jest w dużej mierze niekompletne i dlatego zbyt powierzchowne.

Co dokładnie odróżnia oba?

@ Matthew Pryor Finanztest jest spółką-córką Stiftung Warentest. Pozdrowienia, Werner

Napisany przez obelix

Co dokładnie odróżnia te dwa?

Produkty, które zostały przetestowane.

produkty, które zostały przetestowane.

Ah. Jakie produkty zostały przetestowane przez testy produktów i vice versa Finanztest?

Napisany przez Couponschneider

Kiedy będziesz miał 63 lata, prawdopodobnie nie będzie już
- euro,
- RFN w obecnej formie
- a dominującą religią będzie islam.

Podobnie jak kilka lat temu nikt nie mógł sobie wyobrazić, że dwójka ludzi z NRD będzie przewodzić Niemcom, z których jeden jest nawet kobietą, tak samo będzie z głową państwa.

Dlaczego nikt nie mógł sobie tego wyobrazić? I dlaczego jest to takie niezwykłe? Wszystko, czego potrzeba, nie jest przecież rozłożone ze względu na kierunki nieba. A kim tak naprawdę jest Genscher? Pochodzi z Halle/Saale.

Ale ogólnie rzecz biorąc, nie powinienem zatrudniać się dziesięciolecia tylko w jakiekolwiek roszczenia pieniężne, lecz w aktywa, czyli udziały w firmach, akcje. Akcja to akcja to akcja. Jest ona wyceniana co sekundę w euro i centach, ale ma wartość niezależną od euro. Jednak roszczenia z ubezpieczenia na życie kapitałowe lub renta mogą zostać szybko zniszczone przez zmianę waluty, co już kilkakrotnie zdarzyło się w niemieckiej historii.

Wskazówki dotyczące oszczędzania przy użyciu funduszy ETF można znaleźć tutaj na forum.

Ponadto mogę tylko to polecić. Ja jednak wolę bezpośrednie inwestowanie w akcje. Opłaty związane z ETF są prawie zerowe, ale wciąż dla mnie za wysokie.

Napisany przez Hanomag

Ale ogólnie rzecz biorąc, nie chciałbym przez dziesięciolecia nabywać jakichkolwiek roszczeń pieniężnych, ale aktywa, czyli udziały w firmach, akcje. Akcja to akcja to akcja. Co prawda jest ona wyceniana w euro i centach co sekundę, ale ma ona wartość niezależną od euro.

Najpierw powinno się inwestować w własne cztery kąty. Dzięki bezpośredniej inwestycji w akcje, do dziś zarobiłem już mały majątek, ale w przeszłości też straciłem trochę. Można polecać cokolwiek, ale przede wszystkim inwestor jest odpowiedzialny. A jeśli ktoś nie może konsekwentnie zarządzać pieniędzmi, może lepszym rozwiązaniem będzie produkt na starość.

Napisany przez Couponschneider

Witajcie kochani ludzie )

O mnie:

09/2010 - 07/2013 Wykształcenie zawodowe
07/2013 - obecnie umowa o pracę na czas nieokreślony w dziale IT [ T ]
Roczne brutto: 33960 euro
Stan cywilny: stan wolny
Długi: brak
Skłonność do ryzyka: =0
Kapitał własny:

- 17.000 €- Książeczka oszczędnościowa (założona w 1994 r. w Sparkasse), miesięczna rata 52 euro. 50% premii od rocznej wpłaconej kwoty.

- Umowa oszczędnościowo-budowlana w LBS: LBS-FU6, 20.000 euro, dotychczas oszczędzone: 3.000.

- konto oszczędnościowe: 15.000 euro oszczędzone od 07/2013

Wydatki MIESIĘCZNE:

- Umowa na telefon komórkowy: 50,- euro
- Koszty dojazdu: 150,- euro
- ubezpieczenie samochodu: 85,- euro
- Książeczka oszczędnościowa: 52,- euro
- konto oszczędnościowe: oszczędzanie 800-1000 euro miesięcznie

Twoje wynagrodzenie nie jest zbyt obfite, ale to, że możesz nadal przelewać na konto oszczędnościowe 800 do 1000 euro miesięcznie, jest fantastyczne. Książeczki oszczędnościowe są już anachroniczne i nie opłacały się od dwunastu lat. Prawdopodobnie jesteś jednak zaopatrzony w sporą ilość kapitału do inwestowania. Nie jestem zwolennikiem oszczędzania w ramach umów budowlanych. Pieniądze można z pewnością lepiej ulokować, a składki są również korzystniejsze.

Polecam Ci mój artykuł Oszczędzanie jak Berserker.

Widzę potencjał, jeśli zdecydujesz się zrezygnować z obecnego abonamentu telefonicznego na rzecz prepaid lub czegoś podobnego. Prawdopodobnie posiadasz umowę, w ramach której otrzymałeś smartfona za darmo. Oszczędności z tytułu braku tych wydatków są jak dodatkowe dochody, ale wolne od podatku!

Jednak należy przemyśleć swoją skłonność do ryzyka i wypracować zdrowe podejście do ryzyka. Życie nie jest pozbawione ryzyka, a bezryzykowe inwestycje nie istnieją. Poprzez dywersyfikację i czas można jednak znacząco zminimalizować ryzyko, a mimo to osiągnąć odpowiednią stopę zwrotu. Wcześniej polecałem fundusze ETF, ale sam wolę inwestycje bezpośrednie w akcje, ponieważ są z niskimi opłatami.

Warto rozważyć zawarcie ubezpieczenia rentowego, ale należy wybrać ubezpieczenie czysto ryzykowne. Bez dodatkowego oszczędzania. Zawsze opłacalniejsze jest oddzielenie procesów oszczędzania i ubezpieczeń.

Już masz emeryturę poprzez system emerytalny. Dodanie do tego dodatkowej prywatnej emerytury jest nonsensem. Pieniądze tam marnują się, a inflacja dotknie Cię w pełni. Lepiej budować majątek za pomocą funduszu ETF lub inwestycji bezpośrednich w akcje dające wysokie dywidendy. W ciągu 5,5 lat udało mi się zbudować portfel wart 110 000 euro, który generuje mi 200 euro dywidend miesięcznie, netto. To już pokrywa 1/6 moich potrzeb konsumpcyjnych.

Kilka rekomendacji książkowych:

- Bogaty ojciec, biedny ojciec,
- trzy książki Gerarda Hörhana: Investment Punk, Gegengift, Null-Bock-Komplott,
- Najbogatszy człowiek w Babilonie,
- a także, jako prawdziwą perełkę: Thomas Claer „Na własną rękę: inwestowanie w akcje dla małych inwestorów”.

To zabawna i pouczająca literatura. Nie kosztuje wiele, ale może istotnie zmienić Twoje życie.

Masz dopiero 21 lat i jeszcze wiele czasu przed Tobą. W moim wieku odbywałem służbę wojskową i musiałem czekać jeszcze pięć lat, aby zacząć zarabiać pieniądze w moim właściwym zawodzie. (Studiowałem.) Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś tak wcześnie i tak stanowczo udzielił mi tak wartościowych wskazówek.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata