Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Podanie podpisane - Umowa jeszcze nie - Odsetki spadły - Co teraz??

Napisany przez helpmegod
Cześć,

mam pilne pytanie.
W ciągu dwóch dni mamy podpisać umowę kredytu budowlanego.
Tygodnie temu podpisaliśmy wniosek w banku Sparda.
Teraz mam umowę tutaj.
Umowa nadal zawiera 1,72% oprocentowania, podczas gdy aktualnie reklamowane jest 1,55%.
Chciałem poruszyć ten temat z bankierem, gdy otrzymaliśmy dokumenty, ale od razu zablokował i powiedział, że teraz nie można tego zmieniać.

Czy umowa zostaje zawarta przez złożenie wniosku?
Jeśli teraz nie podpiszę, czy na mnie nałożone zostaną jakieś opłaty?
Co powinienem zrobić?

Dziękuję za wszelką pomoc z góry.

Pozdrowienia

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oczywiście, jest możliwe przejście na 1,55%.
Po prostu często mówi się, że nie jest to możliwe do zmiany.
Bo zmiana nie jest prosta.
Konieczne będzie ponowne wewnętrzne zweryfikowanie wszystkiego, co zajmuje czas bankierom.
Błądzącym byłoby sądzić, że można po prostu zmienić i za minutę mieć nową umowę.

Jest partner bankowy, o którym jestem pewien, że w analogicznej sytuacji do pańskiej, początkowe żądanie kredytu w wysokości 1,72% zostanie zakończone, a będziesz musiał złożyć zupełnie nowe zapytanie o pożyczkę.
I trafi na sam dół stosu dokumentów. A w zależności od czasu obróbki, może minąć kilka dni lub nawet tygodni zanim otrzymasz nowe potwierdzenie pożyczki w wysokości 1,55%.

Napisany przez helpmegod
Dziękuję bardzo :-)

A co się stanie, jeśli nie podpiszę.
Mamy jeszcze trochę czasu.
Według terminu banku powinniśmy podpisać pojutrze.
Czy może grozić nam jakieś koszty z powodu podpisania wniosku?

Nie, o jakich kosztach mówisz?
Koszty związane z badaniem kredytu hipotecznego w Sparda nie są mi znane.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
według moich informacji liczy się tylko podpisana umowa pożyczkowa, a nie wniosek. Bank na pewno nie będzie chętnie zmniejszać warunków. Jeśli istnieją alternatywy dla niskiej stopy procentowej, zalecam bezpośrednie zapytanie pracownika banku o lepsze warunki.

Oczywiście, powinieneś również zachować stoicką twarz i powiedzieć doradcy finansowemu, że możesz otrzymać te 1,55% gdzie indziej, i wtedy przestaniesz być ich klientem. Na pewno pokażą trochę elastyczności.

Napisany przez helpmegod
Dziękuję za odpowiedzi.

Więc bankier nie ustępuje.

Co gorsza, chciałem finansować kolejne 50 000 poprzez program finansowania nieruchomości KfW, dodatkowo do pożyczki na Dom efektywny energetycznie w wysokości 50 000.

Bankier twierdzi, że nie jest w stanie utrzymać oprocentowania w głównej pożyczce w wysokości 150 000, ponieważ Dom nie wytrzymałby większego obciążenia finansowego....

Osobiście uważam to za irytujące, ponieważ myślałem, że KfW Bank jest wierzycielem subordynowanym i w rezultacie Sparda-Bank nie ponosi większego ryzyka. Poza tym, pożyczkę KfW mogę otrzymać tylko za pośrednictwem mojego banku hipotecznego...

Posiadamy umowę mieszkania Riester na 50 000 euro, z czego tylko 7 000 euro zostało dotychczas oszczędzone, którą teraz mamy sfinansować z oprocentowaniem 1,75% (kontynuować oszczędzanie przez 7,5 roku i spłacać przez kolejne 10 lat z oprocentowaniem 1,75%.... początkowo planowałem dokonać całkowicie bezpłatnego wypłacenia środków na cele budowlane i wykupić nową na 10 000 euro (ponieważ otrzymujemy 454 euro dodatków) i znowu wypłacić tę kwotę na cele budowlane, a następnie być może znowu całą operację powtórzyć.....

To już naprawdę dużo obliczeń i szukania optymalnego rozwiązania.

Być może ten bankier nie chce, ale inny bankier może chcieć.
Trudno jest znaleźć balans pomiędzy pozostaniem w banku a jasne wyrażenie, że nie jest się związany z Sparda i można pójść do innego banku.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć helpmegod,

Co masz na myśli mówiąc, że miałeś jeszcze zrobić KfW lub z tym coś zrobić? Twój post brzmi tak, jakby wszystko było już złożone, więc wymienione - teraz poprawione - warunki wypłacają się, czy KfW nie było uwzględnione?

Zwłaszcza oprocentowanie, które podałeś, jest tańsze niż oprocentowanie KfW, jak została złożona wniosek o pożyczkę i co chcesz teraz zmienić?

Jakie są koszty produkcji?

@Noel
Klient złożył wniosek o 1,72% w Sparda, a potem Sparda obniżyła do 1,55%.
Pracownik banku jednak mówi, że nie można już zmienić na 1,55%.
Z mojego punktu widzenia mówi to tylko dlatego, że Sparda jest w trudnej sytuacji, więc klient znów musiałby czekać długo na nowe potwierdzenie.
Niestety, nieładnie, jak tratuje się klientów.

Napisany przez NaTwoim13
Tak, ale o co chodzi z KfW?

Każdy bank postępuje inaczej w przypadku obniżek i podwyżek; gdyby oprocentowanie wzrosło, Sparda również nie dostosowałaby go. Może to mieć związek z refinansowaniem - jeśli warunki zostały już ustalone w celu zabezpieczenia warunków, nie można ich po prostu obniżyć, gdyż wpłynęłoby to na marżę.

nie wiem, ale czy Sparda może po prostu powiedzieć to klientowi?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata