Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie uzupełniające z udziałem KfW i różnymi terminami płatności

Napisany przez Tejay
Hej Forum,

mam dwa kredyty, o których muszę zadbać o refinansowanie w przyszłym roku.
Termin wiązania oprocentowania u banku kredytowego kończy się 31.08.2015
a pośrednie pożyczki w KfW 1.1.2016, po 10 latach.

Bank kredytowy oferuje mi akceptowalną pożyczkę z umową odkupu (związanie oprocentowania na 10 lub 15 lat).
Niestety, pożyczka KfW stanowi dla mnie duży czynnik niepewności.
Ofertę otrzymam tutaj dopiero 6 tygodni przed końcem wiązania oprocentowania, czyli PO zakończeniu terminu wiązania oprocentowania pierwszej płatności do spłacenia.
Wtedy już praktycznie nie będę miał alternatyw.

Bank nie chce wcześniejszego rozwiązania pożyczki KfW dla mnie i twierdzi, że mogę pozwolić na bieganie pierwszej pożyczki przez 4 miesiące od 1.09.2015 do 1.1.2016 po stawkach odniesienia na ten dzień...
Ten wariant jednak jeszcze mniej mi się podoba.

Czy są tu może jakieś pomysły?

Dzięki
Tejay

Napisany przez Aipnos
Cześć Tejay,

ponieważ KfW nie będzie już finansować pożyczek (po 10 latach wygasa), dlaczego Twoje bank kredytowy Ci tego nie oferuje?

Zaproponowałbym od razu 2x wyprzedzające kredyty:
- 1x kończący się 31.08.2015, kwotę znasz prawdopodobnie:
- 1x KfW na 01.01.2016, tutaj po 10 latach otwarte do sprawdzenia w umowie lub do obliczenia (weź ostatni wyciąg z konta + oblicz spłatę/odsetki do 31.12.2015)

W ten sposób mógłbyś już teraz zrobić wyprzedzające działania dla obu elementów, ponadto miałoby to korzyści, ponieważ oba razem w sumie byłyby bardziej interesujące dla banku, więc też bardziej opłacalne!

Ale skoro Twój bank nie oferuje Ci oferty kredytu KfW, zakładam, że najprawdopodobniej zrobią wyprzedzające maksymalnie na 12 miesięcy.
Warto w takim przypadku poszukać alternatyw. Być może od razu można zabezpieczyć odsetki dla obu elementów i być może nawet taniej niż w banku domowym?

PS. Nie robiłbym tego PO zakończeniu okresu obowiązywania odsetek, ponieważ istnieje ryzyko, że:
- odsetki wzrosną w ciągu następnych 12 miesięcy? (będzie to droższe dla Ciebie)
- przez 4 miesiące miałbyś zmienną stopę oprocentowania obecnie o około 1,5 - 2,5% wyższą niż oprocentowanie stałe, co oznacza większe ryzyko, że w sumie będzie drożej!

Pozdrawiam
Aipnos

Napisany przez Kass Finanz
Cześć, chciałbym również przeliczyć kredyt przed terminem spłaty dla obu kredytów. Chociaż obowiązują niewielkie dopłaty do odsetek za każdy miesiąc aż do terminu spłaty, możesz już teraz zablokować aktualnie niskie stopy procentowe na piśmie. Jednak dla kredytu KfW obliczana jest druga pozycja rangowa.

Napisany przez Tejay
Cześć ponownie,

dzięki za szybkie odpowiedzi!

Umowa KfW jest na 30 lat, kończy się tylko 10-letnia styczność od 1.1.2016. Jednakże, stopa procentowa, którą się spodziewam, jest nieprzewidywalna.

Zażądałem również umów terminowych dla obu pożyczek. Niestety stopy procentowe są wtedy (prawdopodobnie z powodu większego ryzyka dla banku) znacząco wyższe (na 10 lat 3,2% dla obu pożyczek zamiast 2,2% dla jednej).

Dodatkowo będę miał ten sam problem za 10 lat.
Dwa pożyczki o różnych terminach wygaśnięcia, które nawet pociągną za sobą opłatę za niedostateczną kwotę.

Tejay

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Tejay,

Oprocentowanie Twoich dwóch kredytów przedpłaconych, również z różnymi terminami wypłaty, wynosi około 2,2% przy 10-letnim okresie ustalenia oprocentowania!!

Styczeń 2016 jest dokładnie o 0,08% droższy niż wrzesień 2016.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata