Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Sprzedaż połowy mojego udziału.

Napisany przez HansHartl
Cześć,

mam pytanie:

Razem z moim bratem posiadamy w równych proporcjach (50 - 50%) Dom z 6 mieszkaniami.
Jesteśmy odpowiednio zarejestrowani w księdze wieczystej.
Ponieważ chcę się teraz zorientować, planuję sprzedać swoją część, nasz sąsiad jest zainteresowany przejęciem mojego udziału i zabezpieczeniem sobie przyszłego praw do pierwszeństwa wobec mojego brata.
Czy mogę to po prostu załatwić?
W kwestii wartości prawdopodobnie zamówiłbym ekspertyzę.
Obecnie wydaje mi się, że jest to bardzo dobry moment na sprzedaż, ceny są bardzo wysokie, popyt jest duży, a podaż niewielka.
Dziękuję za pomoc i starania.

Pozdrowienia

Napisany przez Kass Finanz
Zazwyczaj nie powinno być problemów ze sprzedażą Państwa udziału, chyba że istnieją inne ograniczenia, takie jak prawo pierwokupu, ograniczenia w zbywalności itp..
Decyzję o ewentualnym udzieleniu prawa pierwokupu na rzecz nowego współwłaściciela podejmuje Państwa brat samodzielnie.

Napisany przez jule-gotti
Czy znasz sytuację finansową swojego brata? Być może nie będzie w stanie skorzystać z prawa pierwokupu?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata