Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Czy zmiana obiektu po rozwodzie ma sens?

Napisany przez Sepu
Cześć wszystkim,

jestem tutaj nowy i dość zielony jeśli chodzi o sprawy bankowe.

Chciałbym teraz trochę odnaleźć się w tej sytuacji:

W maju 2010 roku ja i moja była żona kupiliśmy Dom.
Wzięliśmy trzy kredyty (2x niemiecki Bank und 1x KFW) oraz dodatkowo założyliśmy konto oszczędnościowe.
Niestety nasze małżeństwo się rozpadło i zostaliśmy zmuszeni sprzedać nieruchomość. Ma to nastąpić wkrótce, ponieważ znaleziono zainteresowanego kupnem.
Oczywiście, ze względu na pełne sfinansowanie, musimy zapłacić pewną sumę w ramach przedterminowej spłaty.

Moje pytanie brzmi:
Nasz agent nieruchomości zaproponował mi zakup mieszkania w celu przeniesienia zobowiązań przedterminowej spłaty na tę nieruchomość. Twierdzi, że banki są zobowiązane do zgodzenia się na taką zmianę obiektu. Na razie nie mam jednak zaufania do agentów nieruchomości. Czy ktoś ma doświadczenie w szczegółach dotyczących takiej sytuacji z bankami/agentem nieruchomości?
Pozostały dług w bankach bez przedterminowej spłaty to około 180 tys. euro. Cena sprzedaży domu to 171 tys. euro.

Czy bank najpierw oblicza dług wraz z przedterminową spłatą (co daje około 200 tys. euro) i odejmuje od tego 171 tys. euro? Wtedy byłby to około 30 tys., które musielibyśmy podzielić między moją byłą żoną i mną.

Jestem bardzo wdzięczny za pytania i doświadczenia!

Pozdrowienia, Sepu!
Lub
Jeśli potrzebne są dodatkowe szczegóły, wystarczy zapytać.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
dla mnie byłoby nowością, że przy sprzedaży nieruchomości kwoty finansowania, które nie są pokryte ceną sprzedaży, muszą zostać przejęte przez bank, który ma dostarczyć nowe finansowanie nieruchomościowe.
Ogólnie banki finansują do ceny zakupu nieruchomości, koszty dodatkowe związane z zakupem lub inne kredyty są czasami finansowane jako pożyczki subordynowane, jeśli zdolność kredytowa jest odpowiednia.
Jeśli agent nieruchomości wypowiada taką opinię, byłemby też bardzo sceptyczny.

Napisany przez Suxxess
Czy już rozmawiałeś z bankiem, co na to mówi? To byłby mój pierwszy krok. Pomysł brzmi nieźle na pierwszy rzut oka, ale na drugi obwód wydaje się być podwójną prowizją.

Przy tym pomysle wszyscy muszą grać fair, odpowiedni obiekt musiałby być najpierw znaleziony, twoja płynność finansowa musi pasować, wartość mieszkania byłaby niższa niż 180k, więc kredyty i tak by nie pozostały takie same, twój były mąż musiałby grać w grę, i tak dalej.

Napisany przez Hanomag

... twój były mąż musiałby się zgodzić itd.

Cześć Suxxess, mówił o swojej byłej.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Co to za makler lub opiekun. To już jest perfidne?

Ogólnie rzecz biorąc, bank finansujący zawsze musi wyrazić zgodę na zamianę zastawu. Jeśli wartość nowej nieruchomości nie wystarcza, bank finansujący dotychczas nie musi w ogóle wyrazić zgody na zamianę zastawu. Połowiczne rozwiązania nie mają sensu, choć technicznie są możliwe, ale z reguły bank po prostu nie wyraża zgody.

@Sepu, bardzo ważne jest, że bank NIE jest zobowiązany do wyrażenia zgody na zmianę obiektu. Bank ocenia obiekt, i jeśli nie spełnia warunków, to po prostu nie spełnia, co stwarza poważny problem. Ponieważ niektórzy już kupili nieruchomość na potrzeby zamiany zastawu, a potem zwracają się do innych banków lub pośredników o pomoc.

Jeśli liczą Państwo koszty całkowite w wysokości 200 000 EUR (pozostały dług i VFE), to nowa nieruchomość powinna kosztować co najmniej 200 000 EUR.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata