Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możemy użyć jokera odwołania poprzez tymczasową akceptację VFE?

Napisany przez reddler
Cześć,

ponieważ moje bankowie są tak niewzruszone, że nie chcą nawet trochę ustąpić... mam inny pomysł.

Poprzednio: według Bundesgerichtshofu i specjalisty prawa finansowego, klauzule odstąpienia od umowy są wadliwe. Bank ma inne zdanie. Inne oferty kredytowe nie są dla mnie dostępne... z wyraźną wskazówką, że jestem odstępcą. Tylko z tego powodu! Tak więc jestem w zawieszeniu, a mój bank o tym wie.

Hasło: tymczasowo akceptować odstępnienie

Mój pomysł: poproszę bank o podanie kwoty, za którą mnie uwolni. Pozostały kredyt + odszkodowanie za wcześniejszą spłatę. Prawo, aby jakoś wyjść z kredytu (odbierając odszkodowanie za wcześniejszą spłatę) wynika z faktu, że połowa kredytu zostanie przekazana mojej partnerce (sprzedaż).

Żadny inny bank nie powinien mieć teraz moralnego problemu z złożeniem mi oferty na tę kwotę. W ich oczach nie jestem odstępcą.

Kiedy wszystko będzie gotowe, WTEDY wysunę kartę odstąpienia od umowy i skieruję bank do sądu.

Nie ma mowy o ugodzie. Testuję to od pół roku. Potwierdzają mi to również lokalni prawnicy.

Jakieś pomysły na pułapki ze strony banku? Czy w nim być może trzeba podpisać nowe zobowiązanie, że tracę wszystkie prawa obywatelskie, jeśli uiszczam odszkodowanie za wcześniejszą spłatę z błędnymi informacjami o prawie do odstąpienia od umowy?

Co o tym myślicie?

Pozdrowienia,

reddler

ps. Kluczowy element umowy kredytowej mógłby być jednorazowa nadpłata w wysokości odszkodowania za wcześniejszą spłatę...

Napisany przez charlesbukowski
Pomysł na pierwszy rzut oka nie jest zły. Wartość sporu powinna być tylko ułamkiem pierwotnej sumy, ponieważ teraz chodzi już tylko o opłatę za wcześniejsze wygaśnięcie kredytu a nie o całą kwotę kredytu lub pozostały dług. Ważne jest oczywiście, abyś wyszedł z umowy bez żadnych dodatkowych klauzul.....

Napisany przez 6Bankkaufmann
Moje doświadczenie wskazuje również, że warto przeprowadzić przeliczenie kredytu z użyciem VFE.
W jednym z ostatnich przypadków bank został poinformowany, że oświadczenie o odstąpieniu było nieprawidłowe i bank (Volksbank Dortmund) zgodził się na wcześniejszą spłatę przy użyciu VFE.
Bo przecież o to chodzi klientowi.
refinansowanie i zmniejszenie rat poprzez korzystniejsze oprocentowanie.

Napisany przez Calypso
@Specjalista ds. bankowości

Tak, ale bez opłaty za rozwiązanie przedterminowe ;)
Są też banki, które nie zgadzają się na spłatę z odsetkami za wcześniejsze rozwiązanie umowy..
Tylko w przypadku sprzedaży, zgodnie z ideą TE..

Napisany przez 3ducnici
Partnerka musi również ponieść część nowego kredytu, prawda? Czy pozostała w twoim ręku część stanowi wystarczającą zabezpieczenie dla kredytu?

Również my mieliśmy już takie rozważania. Sprzedaż rodzicom na przykład.

To, co mnie zastanawia, to brak możliwości refinansowania. Według finanztest, powinno być wystarczająco banków, które to zrobią pomimo odwołania. Wygląda na to, że nie InDiba, SPK, VOBa itp., które są sami dotknięte odwołaniami w dużym zakresie...

Alternatywnie istnieje również możliwość zawarcia finansowania z zmienną stopą procentową w banku. Ponieważ takie finansowanie jest zawsze (najprzynajmniej tak powinno być) zawsze (3 miesiące okresu wypowiedzenia?) zerwalne... więc szukamy banku, który to zrobi (pomimo odwołania), nie zwracamy tak dużej uwagi na niskie oprocentowanie i wypowiadamy umowę po pół roku...

Pomysł?

Jakie WRB mamy tutaj do czynienia?

Napisany przez reddler
Cześć,

To, co mnie niepokoi, to brak możliwości uzyskania finansowania dodatkowego. Według finanztest, jest wystarczająca liczba banków, które to zrobią pomimo odwołania.

Teoria... Praktyka wygląda inaczej. Przynajmniej lokalnie. Ponieważ mam do czynienia z "Resthofem" i mogę korzystać tylko z lokalnych banków, które wydają się mieć zawarty pakt o nieagresji, niestety pozostaje tylko objazd.

Jaką mam klauzulę odwoławczą?

Ten artykuł pasuje jak ulał; mam taką klauzulę odwoławczą:

(niestety tutaj nie mogę (jeszcze) zamieszczać linków....)

Znajdźcie w Google klauzulę odwoławczą Związku Sparkassen z lat 2006–2008 ponownie uznana za nieważną

A moim bankiem jest taki (inna lokalizacja), który zachowuje się dokładnie tak samo jak opisano w artykule:

Znajdźcie informacje o odwołaniu od kredytów mieszkaniowych i KSK Köln: Wnioskowano o główne postępowanie

Wyroki wzorcowe ich nie obchodzą.

Partnerka musiałaby jednak również ponieść część nowego kredytu, prawda? Czy pozostająca u Ciebie część wystarcza jako zabezpieczenie kredytu?

Tak, partnerka nabywa 1/2 udziału i dzieli się kosztami.
Nowa partnerka przejmuje 1/2 udziału byłej partnerki. Wcześniej więc rozstanie (rozwód jest również powodem, dla którego bank MUSI umożliwić swoim "klientom" VFE!)

Dzwoniłem właśnie do banku. W ciągu tygodnia podadzą mi kwotę pozostałego zadłużenia + VFE. Mam nadzieję, że nie zaoferują mi pomocy z VFE... i jednocześnie nie zrobią mi podpisząć dokumentu, którym (poprzez pomoc...) wszystkie prawa wynikające z starej umowy przepadną...

Jestem jeszcze trochę zdenerwowany, czy "tylko" sprzedaż 1/2 udziału wystarczy, aby mieć prawo do wyjścia z VFE. doradca bankowy kiedyś w jakimś dodatkowym zdaniu powiedział, że w przypadku sprzedaży tylko połowy można też anulować tylko połowę wspólnej umowy kredytowej w stosunku do VFE. Przecież to JEST WSPÓLNA umowa kredytowa.

No cóż, pozostaje jeszcze joker w postaci rozwodu (choć nigdy nie byłem żonaty).

Okres wypowiedzenia, jak przeczytałem, wynosi 6 miesięcy. Jednak doradczyni bankowa powiedziała, że poda mi kwotę VFE z dzisiejszej daty, ponieważ w przypadku sprzedaży to jakoś nie obowiązuje. Chciałbym szybkiego załatwienia sprawy, ponieważ Nadrenia Północna-Westfalia znów podnosi opłatę ustawową od nabycia nieruchomości na przełomie roku.

Pozdrowienia,

reddler

Napisany przez reddler
Cześć,

właśnie rozmawiałem z prawnikiem. Bank MUSI mi umożliwić wyjście z opłatą za wczesne wyjście, ponieważ sytuacja finansowa zmieniła się po separacji. Inaczej mówiąc.

Jednakże, żeby wzmocnić moją pozycję prawną w nadchodzącym procesie dotyczącym zwrotu opłaty za wczesne wyjście, ważne będzie, żebym WCZEŚNIEJ skorzystał z prawa do odstąpienia od umowy i bank mi to odmówił.

Haha. Bez zgody na kredyt... jak to możliwe? Skoro żaden bank nie przyjmuje odstąpców... a refinansowanie nie jest opcją... w tym przypadku grozi nam licytacja komornicza. To godne ubolewania, jak banki poprzez swoje układy mogą uniemożliwiać obywatelom korzystanie z ich praw.

No cóż, mam nadzieję, że można to zrobić bez wcześniejszego odstąpienia od umowy. Bank poinformował mnie dwa razy, że uważa swoje oświadczenie o odstąpieniu od umowy za poprawne. Oczywiście tylko ustnie... tak samo jak odmowy udzielenia kredytu przez banki... nigdy na piśmie. ;-)

No więc, prawo do odstąpienia od umowy jest zawsze aktualne. Nie traci ważności. Przecież nie przychodzę po 5 latach, lecz następnego dnia po wszystkim jestem gotowy. I potrafię wyjaśnić, dlaczego nie mogłem skorzystać z prawa do odstąpienia od umowy wcześniej.

Pozdrowienia,
reddler

Napisany przez 3ducnici

..... Ponieważ mogę korzystać tylko z lokalnych banków związanych z gospodarstwem wiejskim....

To znaczy? Gospodarstwo wiejskie, nie do końca rozumiem...

Przypuszczam, że chodzi o klasyczny SPK WRB z adnotacją Sprawdź termin w każdym przypadku i Termin rozpoczyna się najwcześniej...?

Napisany przez reddler
Jepp,

mam dokładnie taką WRB. `Lepiej` się już tego nie da zrobić.

Zobacz sobie: Finansowanie specjalnej nieruchomości - gospodarstwo wiejskie

Wtedy zrozumiesz, dlaczego finansowanie ryzyka budowy elektrowni atomowej na deptaku w Kolonii jest łatwiejsze do uzyskania...

Jeśli na przykład banki dowiedzą się, że na tym samym terenie stoi jeszcze stodoła.... padną trupem. Chcieliśmy wtedy uzyskać około 50% zaplanowanego zakresu finansowania wraz z rozbudową. Brak szans. Mimo że jesteśmy urzędnikami. I nie śledzimy marzenia o zarabianiu miesięcznych rat kredytowych poprzez ewentualne prowadzenie pensjonatu dla psów lub koni....

Mój brat właśnie kupił sobie całkiem zwykły Dom jednorodzinny w całkiem zwykłej dzielnicy domów jednorodzinnych. Przypadkowo działka ma powierzchnię 3000 metrów kwadratowych i stajnię na końcu. Zabroniłem mu nazywać to budowlę stajnią. W trakcie negocjacji umowy z bankami mówiło się o domku ogrodowym. W przeciwnym razie mogłoby to być ewentualnie traktowane jako nieruchomość specjalna.... i w rezultacie nie do sfinansowania. To, że taką stajnię można wynająć, aby zarobić dodatkowe pieniądze.... więc bardziej traktować to jako dodatkowe dochody.... Nie, bankom często brakuje wyobraźni w tej kwestii. Chyba że kupisz to poprzez ich dział nieruchomości...

pozdrowienia,

reddler

Napisany przez 3ducnici
oraz odpowiedni wyrok....

"https://openjur.de/u/701083.html"

Napisany przez reddler
Chcę upewnić się, że dobrze rozumiem, że jedno z nielicznych orzeczeń (z Bawarii....) zostało unieważnione, które chroni mocno interesy banków?!? Trudno (dla mnie) to zrozumieć.... pod względem treści...

Moja pracownica banku mówiła o bawarskim orzeczeniu, mówiąc, że są również wyroki KORZYSTNE dla ich pouczenia o odwołaniu.

To chyba tyle.

Chociaż czekam szczerze mówiąc na to, aż Amigos wpłyną na politykę federalną w taki sposób, że błędne pouczenia o odwołanie będą miały negatywne konsekwencje dla banków dopiero od 2070 roku...

Napisany przez reddler
To właśnie przyszła mi do głowy absurdalna gra myślowa: Czy nie mogę po prostu skorzystać z pewnej, stałej gwarancji finansowej banku dotyczącej pozostałego zadłużenia i opłaty za wypowiedzenie umowy? Jeśli - na moje nieszczęście - as w rękawie zostanie zaakceptowany, nowy bank raczej nie będzie mógł powiedzieć: Oh, pożyczamy ci dużo pieniędzy... ale mniej... bo to kłopot... nie, nie tak... W przeciwnym razie po prostu wezmę całą tę gotówkę. Pozdrawiam, reddler

Napisany przez 3ducnici

Czy dobrze rozumiem, że jedno z niewielu wyroków (z Bawarii...) zostało unieważnione, które było na korzyść banków?!? Trudno to zrozumieć (dla mnie) pod względem treści...

Mój pracownik banku mówił o bawarskim wyroku, kiedy mówił, że tak samo wydawane są wyroki ZA ich pouczenia o odwołaniu.

To chyba na tyle.

Chociaż: Szczerze mówiąc, nadal czekam na to, że kumple wpłyną na politykę federalną w taki sposób, że błędne pouczenia o odwołaniu będą miały negatywne konsekwencje dla banków dopiero od roku 2070...

Mam inne wyroki, które skazały te pouczenia o odwołaniu

LG Hamburg z dnia 16.04.2014, nr sprawy 302 O 159/13

https://www.finanztip.de/fileadmin/im...O_159_13A.pdf/

LG Hamburg z dnia 06.02.2014, nr sprawy 313 O 191/13

Brandenburski OLG z dnia 17.10.2012, nr sprawy 4 U 194/11

https://openjur.de/u/634464.html

Napisany przez 3ducnici

Właśnie wpadł mi do głowy absurdalny pomysł:

Czy nie mógłbym po prostu skorzystać z wcześniejszego prawa odstąpienia od umowy dzięki ustalonej wcześniej zgody banku na pełne spłaty zadłużenia plus opłata za wczesne spłaty kredytu?

Jeśli - co mało prawdopodobne - to zadziała, to nowy bank raczej nie może powiedzieć: "Hej, pożyczamy Ci dużo pieniędzy... ale jednak trochę mniej... bo to byłby problem... jakoś tak..."

W przeciwnym razie po prostu wezmę całe pieniądze.

Pozdrowienia,

reddler

Sprzedaj całą sprawę i sfinansuj ponownie (kwotę zakupu + opłatę za wczesne spłaty + koszty sądowe), być może poprzez pożyczkę z zmiennym oprocentowaniem (możliwą do wypowiedzenia w dowolnym momencie), a następnie podjąć działania prawne...

Nawiasem mówiąc... jeśli cały twój majątek nie jest nowym budownictwem (co zakładam) i jest wykorzystywany do celów własnych (co również zakładam)... po prostu wykup dobry ubezpieczenie ochrony prawnej. Przypadek szkody następuje dopiero wtedy, gdy odstąpienie od umowy zostało odrzucone... a nie w chwili zawarcia kredytu... co oznacza... jeśli dzisiaj zawrzesz ubezpieczenie ochrony prawnej (zazwyczaj ze 3-miesięcznym okresem karencji) i załatwisz odstąpienie za powiedzmy 6 miesięcy (z odmową odstąpienia od umowy), ubezpieczenie ochrony prawnej powinno wtedy wejść w grę (o ile nie ma wyłączeń).

Odstąpienie od kredytu - Ubezpieczyciel ochrony prawnej często ma obowiązek świadczenia - Kancelaria prawna Lenné

A co do problemu z majątkiem... dlaczego by po prostu nie oddzielić budynku mieszkalnego i terenu od reszty mienia? Czyli oznaczenie obiektów hodowlanych, stodół itp. jako odrębne numery działek...

Napisany przez Daukind

To niedopuszczalna gra, w jaki sposób banki za pomocą swoich porozumień mogą na przeszkodzie obywatelom w korzystaniu z ich praw.

reddler

To już jest paradoksalne, gdy ludzie, którzy desperacko próbują wyciągnąć jokera odwoławczego, mówią o niedopuszczalnej grze.

To samo dotyczy opłaty manipulacyjnej. Jakoś nikt nie zmusił nikogo do zawarcia umowy kredytowej z opłatą manipulacyjną....

Napisany przez Hanomag

To samo dotyczy opłaty manipulacyjnej. Zatem czy ktoś był zmuszony do wzięcia kredytu z opłatą manipulacyjną....

Żyjesz trochę oderwany od rzeczywistości.

Ludzie nie chętnie biorą kredyty, a jeśli już to robią pod presją. W takich sytuacjach wiele banków wykorzystuje to poprzez wątpliwe postanowienia umowne i dodatkowe opłaty.

Ale jak już wspomniałem, nasza państwo prawa wydaje się nadal działać.

Napisany przez Sam
@reddler, Czy są u Ciebie jakieś pozytywne wieści?

Chciałbym się dowiedzieć, czy Twoja strategia się sprawdziła, czy może próbowano wcisnąć Ci jakiś dokument w związku z przeniesieniem wszystkich praw po spłacie reszty długu + opłaty manipulacyjnej?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata