Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie mieszkania

Napisany przez Funmaster
Cześć drogie forum,

moja żona i ja chcielibyśmy nabyć własność.

Informacje ogólne:
- Żonaty, jedno dziecko
- Urzędnik na okresie próbnym
- Wynagrodzenie netto: 2400,- €
- Kapitał własny około 8000,- €
- Obecnie żona jest w domu, ponieważ dziecko jeszcze nie chodzi do przedszkola, od marca 2015 roku żona zacznie pracować na pół etatu, zarabiając około 500,- €

Jakie mieszkanie możemy realistycznie sobie pozwolić?
Proszę o Waszą pomoc i z góry dziękuję ;D

Napisany przez Funmaster
Czy jest tutaj ktoś, kto mógłby mi coś obliczyć?
Wypróbowałem różne kalkulatory w sieci, ale są całkowicie nieprzydatne, ponieważ w niektórych przypadkach można uzyskać nawet do 400 000 €. To nie ma sensu, żeby podawane były nierealistyczne sumy. Chciałbym po prostu wiedzieć, ile mogę dostać finansowania na 100% zanim zacznę rozmawiać z pośrednikiem i sprzedawcą. Oczywiście będziemy się rozglądać i ustaliliśmy dla siebie granicę w wysokości 130 000 €, ale czy to jest realistyczne czy powinniśmy zrezygnować z tego pomysłu.

Napisany przez Calypso
Sprawdź inne wątki i zobaczysz, że brakuje jeszcze wielu informacji, aby ktoś mógł/miał ochotę wygłosić tutaj coś względnie wiarygodnego.. ;o)

Napisany przez Funmaster
Dziękuję Ci Calypso,
faktycznie zapomniałem o kredycie samochodowym 344,--€ miesięcznie.

w sumie nie mam nic więcej do dodania.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
gdy bazuje się na aktualnym dochodzie w wysokości € 2.400,-- netto plus zasiłek rodzinny w wysokości € 186,-- i odlicza od niego koszty utrzymania w wysokości € 1.200,-- oraz ratę kredytu oraz np. € 250,-- koszty dodatkowe związane z domem, pozostaje nieco ponad € 750,-- na finansowanie budowy domu. Oznacza to kwotę rzędu € 150.000,-- do € 180.000,--. Jednak koszty poboczne związane z zakupem, które nie są pokryte finansowaniem budowy, powinny być opłacone z kapitału własnego.
Ważną kwestią jest również rozwój historii kredytowej w bazie danych Schufa. Jeśli widać tu rosnące zadłużenie, banki uważają 100% finansowanie za zwiększone ryzyko.

Napisany przez NaTwoim13
Bardziej istotne byłoby najpierw zadać pytanie dotyczące urzędnika na okres próbny.

Czy zasadniczo znajdują się Państwo w okresie próbnym? Jak długo pracują Państwo u obecnego pracodawcy?

Napisany przez Funmaster

Ważny jest także rozwój w Schufie. Jeśli tutaj jest widoczne wzrastające zadłużenie, banki zakładają z 100-procentową finansowaniem zwiększone ryzyko.

O ile mi wiadomo, moja historia w Schufie powinna być dobra, poza kredytem samochodowym nie mam nic i zawsze płacę swoje rachunki terminowo.

Napisany przez Funmaster

Dużo ważniejsze byłoby najpierw zadać pytanie o urzędnika na okres próbny.

Czy ogólnie jesteście w okresie próbnym? Jak długo pracujesz u obecnego pracodawcy?

Okres próbny trwa jeszcze 2 lata, jestem zatrudniony u pracodawcy od sierpnia 2011 roku.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przy finansowaniu w wysokości 100% uważam to za krytyczne, jeśli trwa okres próbny.
Ale zupełnie nie rozumiem, jak możesz napisać, że pracujesz od sierpnia 2011 roku, a okres próbny trwa jeszcze 2 lata?
Cześć? 4 lata okresu próbnego?
Czy się może pomyliłeś?

Napisany przez Funmaster

Przy 100% finansowaniu widzę to jako krytyczne, jeśli trwa nadal okres próbny.
Co jednak w ogóle mnie zadziwia, to że piszesz, że pracujesz od sierpnia 2011 roku, a okres próbny trwa jeszcze 2 lata?
Cześć? 4 lata okresu próbnego?
Czy się może pomyliłeś?

Nie, tak jest, szkolenie rozpoczęło się w sierpniu 2011 r. (urzędnik na czas określony)
Listopad 2013 r. zakończono szkolenie, pierwsze trzy lata po szkoleniu są uznawane za okres próbny. Następnie następuje mianowanie na urzędnika na czas nieokreślony.

Jaka data wpisu znajduje się w Państwa odcinku wynagrodzenia?

Napisany przez Kass Finanz
Te regulacje są normalne w przypadku urzędników i dobrze znane w bankach.

Napisany przez Funmaster
01.08.2011

Więc ta informacja również może być interesująca, ponieważ pracujesz tam już od pewnego czasu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata