Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie mieszkania

Napisany przez fcbchampion
Cześć,

Planuję kupić mieszkanie za 139 000 euro. Nie mam wkładu własnego.

Mogę sobie pozwolić na ratę w wysokości 400 euro miesięcznie (bez kosztów dodatkowych).

Czy to jest wykonalne, mam 29 lat.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Nie,

139.000 EUR + koszty zakupu = około 150.000 EUR
3% oprocentowanie i 2% spłaty = 7500 EUR/rok = rata 625 EUR

plus opłaty za mieszkanie plus dodatkowe koszty, takie jak ogrzewanie/ prąd/ śmieci)

Napisany przez 6Bankkaufmann
Różowe chmury niestety wiszą wysoko.
Osoba ubiegająca się teraz o finansowanie powinna być w stanie płacić co najmniej 5 lub nawet 6 rat równych na odsetki i spłatę kapitału.

Napisany przez NaTwoim13

Niestety różowe chmury wiszą wysoko.
Osoba, która teraz finansuje, powinna móc zapłacić co najmniej jedną ratę stałą z oprocentowaniem i spłatą w wysokości 5 lub nawet 6.

Dlaczego???

Autor wątku jest stosunkowo młody, ma 29 lat i może wybrać okres zabezpieczenia o stałym oprocentowaniu na 20 lat, opcje zmiany wysokości spłaty oraz opcje dodatkowej spłaty, dlaczego więc początkowa spłata ma być wysoka? Dlaczego?

Jedna spłacona pożyczka w wysokości 1% aktualnie trwa około 49 lat bez dodatkowej spłaty.
Ten początkujący na forum chce płacić tylko 400 euro, co jest zdecydowanie za mało.
Bez wkładu własnego całość jest nie do zrealizowania.

Czy to będzie 10 czy 20 lat spłaty, to jedno.
Ale 1% lub 3-4% spłaty to zupełnie inna sprawa.

Moim zdaniem sprzedaż klientowi spłaty w wysokości 1% jest niemalże przestępstwem. To tylko moja osobista opinia.

Napisany przez NaTwoim13
mam inne zdanie, mało musieć, dużo móc! Szczególnie na początku może mieć sens wybranie niskiej amortyzacji, aby następnie dostosować ją do okoliczności poprzez opcje zmiany stawki amortyzacji i/lub skrócić znacznie czas trwania kredytu poprzez dodatkowe wpłaty.

Chęć lub możliwość początkowej amortyzacji w wysokości zaledwie 1% nie powinna moim zdaniem stanowić głównego argumentu przeciwko nabyciu nieruchomości, raczej należy skupić się na okresie zabezpieczenia stopy procentowej i możliwości zmiany niskiej amortyzacji poprzez dodatkowe wpłaty lub ich kompensację.

Moim zdaniem istotniejsze są inne aspekty, takie jak:
- Okres zabezpieczenia stopy procentowej
- Elastyczność kredytu/opcje dodatkowych wpłat i zmiany stawki amortyzacji
- Stabilność zawodowa
- Wydatki
- Przyszłe dodatkowe obciążenia związane z posiadaniem nieruchomości
- Planowanie rodziny i związane z tym spadki dochodów
- Alternatywa dalszej spłaty zobowiązań hipotecznych innej osoby
W opinii te punkty powinny odegrać ważniejszą rolę w decyzji o dokonaniu tej inwestycji.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
najważniejsze jest, aby pierwszeństwo miało życzenie klienta przy spłacie. Dobre doradztwo przedstawi odpowiednie liczby i ryzyka oraz w razie potrzeby zaproponuje alternatywy.
Istnieją klientów, których możliwości finansowe są ograniczone i potrzebują niższej stopy spłaty. Oczywiście ryzyko związane z oprocentowaniem odgrywa tutaj ważną rolę. Jednak po odpowiedniej informacji i przeliczeniach alternatywnych, decyzję ostateczną podejmuje klient i to on ponosi odpowiednie ryzyko po zakończeniu okresu oprocentowania.

Napisany przez Alex [CryptoMod]

Cześć,

Planuję kupić mieszkanie za 139 000 euro. Nie mam żadnego wkładu własnego.

Mogę sobie pozwolić na comiesięczną ratę w wysokości 400 euro (bez kosztów dodatkowych).

Czy to jest wykonalne, mam 29 lat.

@ Noelmaxim & Kassfinanz

Czy to nadal działa?

Jeśli tutaj możliwa jest tylko rata w wysokości 400 EUR, to przy pierwszej decyzji właściciela o remontach lub pracach renowacyjnych, będzie kłopot.

Tutaj nie chodzi o spłatę w wysokości 1% lub 2%.

Tak właśnie jest. Kto od samego początku za mało oblicza (rata 400 EUR), od razu przekracza możliwość dodatkowego finansowania, gdy musi finansować niezaplanowane modernizacje i to się nie uda.

Napisany przez NaTwoim13
@Herrmueller

Nie sprawdziłem tego dokładnie, zależało mi tylko na tej wypowiedzi

.....Osoba, która sprzedaje klientowi spłatę w wysokości 1%, moim zdaniem działa niemal przestępczo.......mówi bankier,

bo to jest po prostu kompletna bzdura i nikomu nie pomaga!!

Napisany przez Kass Finanz
Mój komentarz odnosił się do wysokości spłaty, a nie do pytania wejściowego. Oczywiście finansowanie w takiej skali i przy € 400, - marginesie finansowym nie jest do zaakceptowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata