Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy mogę zastawić mieszkanie własne jako inwestycję kapitałową i odliczyć odsetki od podatku?

Napisany przez rech
Cześć wszystkim,

chcę kupić mieszkanie jako inwestycję kapitałową. 90% obciążenie hipoteczne, oferty odsetkowe wynoszą 2,5%.

Mam mieszkanie, które jest przeze mnie zamieszkiwane, na które mógłbym wziąć kredyt hipoteczny na potrzebną cenę zakupu i opłacić nim kapitałową inwestycję. W ten sposób mógłbym uzyskać niższe odsetki o 2%, ponieważ jest ono przeze mnie zamieszkiwane.

Teraz ważna kwestia, czyli podatek: Czy mogę tanio obciążyć mieszkanie, które jest przeze mnie zamieszkiwane, użyć pieniędzy na zakup inwestycji kapitałowej i zredukować odpowiadające temu odsetki przychodami z najmu oraz odliczyć je od podatku? Czy można tak to przyporządkować przed Urzędem Skarbowym?

Alternatywą jest normalne obciążenie wynajmowanego mieszkania, co pozwoli mi oczywiście odliczyć odsetki, ale będę miał także wyższą stopę procentową.

Dziękuję!

Re: Czy mogę zastawić mieszkanie własne jako inwestycję kapitałową i odliczyć odsetki od podatku?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Możesz wykorzystać nieruchomość mieszkalną bez obciążeń jako tańsze źródło finansowania inwestycji kapitałowej.
W umowie pożyczki należy ewentualnie ponownie potwierdzić, że pożyczka zostanie użyta na zakup inwestycji kapitałowej.

Napisany przez rech
Cześć!

Dziękuję za odpowiedź, daje mi to nadzieję.

Jednakże, mieszkanie własnościowe nie jest wolne od obciążeń. Wartość to prawie 250 000 euro, a na nim ciąży jeszcze 80 000 euro długu.

Czy mimo tego jest to możliwe? Czy istnieje jakiś link do samodzielnych badań w tej sprawie?

Dziękuję

Napisany przez Hanomag

Jednakże mieszkanie użytkowane przez siebie nie jest wolne od obciążeń. Wartość wynosi prawie 250 000 euro, a na hipotece jest jeszcze 80 000 euro zadłużenia.

Czy mimo to jest to możliwe?

Tak, ale w umowie kredytowej powinien być określony rzeczywisty cel wykorzystania.

Cytat od rech

Czy istnieje do tego również link do własnych badań?

Na pewno istnieje, ale musiałbym go - tak jak Ty - najpierw znaleźć.

Posiadając jeszcze długi w wysokości 80 000 euro, musisz znaleźć odpowiedniego partnera bankowego, który dołoży do tych 80 000 euro.

Napisany przez Hanomag

Przy istniejącym długu w wysokości 80 000 EUR musisz najpierw znaleźć odpowiedniego partnera bankowego, który przejmie dług w wysokości 80 000 EUR.

Najlepiej skontaktować się z dotychczasowym bankiem, wtedy nie będzie zaangażowane inne instytucje finansowe.

To oczywiście najłatwiejsze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata