Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Hipoteka na podatek od spadku.

Napisany przez JensF
Cześć,
Czy możliwe jest sfinansowanie zaległego podatku od spadku jako kredytu hipotecznego? Jako zabezpieczenie dostępny jest Dom jednorodzinny.

Działka odziedziczona jest w całości tylko w połowie. Drugi właściciel lub spadkobierca nie musi brać udziału w finansowaniu. Czy jest możliwe zabezpieczenie hipoteczne na tej drugiej połowie? Na własną połowę? Wartość tej połowy jest również wyższa niż wartość całego domu jednorodzinnego, co może prowadzić do lepszych oprocentowań.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Częściowe zabezpieczenie kredytowe nie jest możliwe dla domu jednorodzinnego.
Jeśli obaj właściciele się zgodzą, można wziąć pożyczkę także na dowolne cele, w tym na opłaty spadkowe.

Napisany przez JensF
Cześć,
Dom jednorodzinny już należy do nas. Dziedziczony w połowie. Zostanie przepisany w przyszłym tygodniu u notariusza. Jest to budynek mieszkalno-usługowy. Nawet połowa tego budynku jest warta więcej niż nasz Dom jednorodzinny.
Czy tylko moja połowa budynku mieszkalno-usługowego może być obciążona hipoteką?

Tylko wtedy, gdy Dom jest podzielony, czyli istnieje więcej niż 1 księga wieczysta.
W takim przypadku tak. Wtedy można obciążyć swój udział, jeśli jesteś jedynym właścicielem określonej części. W przeciwnym razie, jeśli istnieje tylko jedna księga wieczysta, nie można obciążyć połowy bez zgody innego właściciela.

Napisany przez obelix
Oczywiście jest możliwe obciążenie tylko własnej części (częściowy udział) w księdze wieczystej, o ile obciążona część stanowi cały udział współwłaściciela. Bez zgody drugiego właściciela. Patrz § 1114 Kodeksu cywilnego.

W praktyce jest to dość powszechne, chociaż nie wszystkie instytucje kredytowe na to zezwalają.

@Obelix
oczywiście, że jest to prawidłowe pod względem prawnym.
Jednakże w przypadku domu jednorodzinnego nie można obciążyć hipoteką swojej połowy udziału w wartości nieruchomości w przypadku gdy drugi współwłaściciel nie wyrazi na to zgody.
Pokaż mi jedynie bank, który udowodnił, że zrobił to praktycznie.
Zauważ, że chodzi o Dom jednorodzinny, w którym istnieje tylko jeden księga wieczysta.

Napisany przez obelix

jasne, to jest możliwe z prawnego punktu widzenia.

aha.

Cytat od Bankiera

Jednak w przypadku domu jednorodzinnego nie można obciążyć ideowej połowy jako 50% właściciela, jeśli drugi właściciel nie wyrazi zgody.

a potem sprzeciw?

Sprawdź to samodzielnie.

To oczywiste, że bank w tych przypadkach przeprowadza bardziej szczegółową ocenę i stosuje surowe standardy, ale to możliwe. Drugi właściciel musi tylko wyrazić zgodę, jeśli obciążony jest cały obiekt, a nie tylko jego własna połowa (jedna księga wieczysta!).

Napisany przez JensF
Cześć,
dziś mieliśmy rozmowę w naszym domowym banku (VoBa). Jest tak, jak napisał Obelix. Drugi spadkobierca nie musi podpisywać. Dziękuję za informację.

@obelix

Może rozmawiamy o czymś innym.

Ja zawsze zakładałem, że mówimy o EFH z księgą wieczystą.

I potem dwie osoby są wpisane do księgi jako właściciele, w połowie każda.

Teraz jedna osoba chce obciążyć połowę bez zgody drugiej.

Oczywiście, jeśli druga osoba się zgodzi, nie ma problemu. Jednak dziedzic musi wiedzieć, że 50% drugiej osoby w księdze zostanie obciążone.

Bo co w przypadku licytacji z egzekucji komorniczej? Jaka wartość domu jednorodzinnego zostanie wtedy zlicytowana?

Niestety, nie jest to takie proste.

Napisany przez obelix

Ale zawsze zakładałem, że chodzi o Dom jednorodzinny z księgą wieczystą.
I potem 2 osoby zostały wpisane do księgi wieczystej jako właściciele po połowie.
Teraz jedna osoba chce obciążyć połowę bez zgody drugiej.

o to też mówię (obciążenie własnej połowy). Nie ma znaczenia, czy chodzi o Dom jednorodzinny czy wielorodzinny, ważne jest posiadanie księgi wieczystej.

Oczywiście ma to wady dla banku udzielającego kredyt. Ale jeśli wartość jest wystarczająco dobra, bank może spokojnie poczekać, pobierać odsetki i w momencie, gdy jakieś działania mają być wykonane w księdze wieczystej dotyczące obu połówek, zareagować.

@Obelix
Jeśli bank miałby to zrobić, wiązałoby się to z rzeczywistym ryzykiem w razie niepowodzenia.
Tam, gdzie kiedyś pracowałem w biurze bankowym, takie pożyczki ułamkowe zawsze były odrzucane. I to z dobrego powodu, moim zdaniem.
Wyobraź sobie tylko licytację komorniczą.
Jak to miałoby się technicznie odbyć? Same problemy, ponieważ nie jest dokładnie zdefiniowane, komu należy co w przypadku domu jednorodzinnego.

W przypadku budynku wielorodzinnego nie ma problemu, ponieważ można utworzyć własność odrębną

Napisany przez obelix

Jeśli wartość jest dobra, ta bank może spokojnie poczekać, pobierać odsetki, a gdy zajdzie potrzeba jakiejś zmiany w księdze wieczystej dotyczącej obu połówek, działać.

Trochę mnie dziwi, że bankier (?) nie zna tej możliwości, która jest stosowana w praktyce.

Ponownie cytuje swój powyższy post:

Co się stanie z bankiem udzielającym kredytu przy wspomnianych przeze mnie dobrych wartościach? Bank ten zarobił pieniądze i może zrelaksować się.

Czytając odpowiedź użytkownika TE, wydaje się, że wszystko zostało potwierdzone. Banki domowe zawsze są pierwszymi adresatami. Osobiście znam banki krajowe, które również stosują ten model. doradca kredytowy powinien o tym wiedzieć.

@Obelix
byłem sam zatrudniony w dziale wielkich kredytów w banku w Stuttgarcie i tam była ona surowo odrzucana.
Może po prostu to jest polityka biznesowa odpowiedniego banku.
Ale piszesz tak, jakby zdobycie ułamkowego obciążenia na Dom jednorodzinny było łatwe i przyjemne.
Niestety nadal tak nie jest.
Skąd miałbyś wiedzieć o wszystkich tych specjalnych przypadkach?
Ale zostawmy to, nie zawsze musimy być tego samego zdania.

Napisany przez obelix

@Obelix
byłem sam w sektorze dużych kredytów w banku w Stuttgarcie i tam stanowczo to odrzucili.
To może po prostu być polityka biznesowa danego banku.

innych rzeczy nigdy nie napisałem. Pomimo tego jest to dozwolone i możliwe.
Banki, które to odrzucają, również mógłbym wymienić.

Cytat od Bankkaufmann

Ale piszesz tak, jakby łatwo i prosto było uzyskać pożyczkę frakcyjną na Dom jednorodzinny.

tego nie napisałem. Napisałem, że to jest możliwe (przy dobrych wartościach) i są banki, które to akceptują. Przykłady zostały podane, nie tylko przeze mnie.

Dlaczego nie akceptujesz tej rzeczywistości po prostu? Wymigiwanie się nie ma sensu.

Cytat od Bankkaufmann

Ale zostawmy to, nie zawsze musimy być zgodni.

nie musimy. Ale fakty powinny być akceptowane. Jeśli nie znasz tu wymienionych warunków, to nie jest mój problem. Twoje nieprawdziwe twierdzenie z 14.11., godz. 13:17, było powodem tej dyskusji. Na pewno są punkty, w których ja również spontanicznie błędnie podałbym informację, być może nieświadomie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata