Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt ratalny na zakup nieruchomości

Napisany przez Blacki78
Cześć,

zamierzam w najbliższym czasie (koniec 2014 roku) z moją żoną kupić działkę za około 40000 €. Planujemy rozpocząć budowę pod koniec 2015 roku / na początku 2016 roku.

Nasz kapitał własny wynosi obecnie 25 000 €. Z tej kwoty około 18 000 € przeznaczylibyśmy na zakup działki. Pozostałe 7000 € stanowią rezerwę na gorsze czasy (np. naprawy samochodu itp.). Ponadto koszty dodatkowe związane z zakupem działki (podatek od nabycia nieruchomości, koszty notarialne i sądowe) planujemy pokryć z tej rezerwy.

Teraz moje pytanie: Z pozostałymi 22 000 € chcielibyśmy wziąć zwykły kredyt ratalny (np. w DSL-Bank) na okres 10 lat. Nie planujemy dokonywać wpisu do księgi wieczystej, ponieważ nie chcemy zobowiązywać się do banku, co do kolejnej kredytu hipotecznego na Dom.

Ten kredyt na zakup działki zamierzamy spłacić wraz z kredytem hipotecznym na Dom.

Czy według Państwa to jest realistyczne?

Z poważaniem

Napisany przez 6Bankkaufmann
Dlaczego nie skorzystać z kredytu zmiennoprocentowego w banku XY? W ten sposób można spłacić go w każdym momencie, budując nowy Dom i finansując go w dowolnym innym banku.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
istnieje również możliwość uzyskania taniego kredytu budowlanego do €30.000,- bez wpisu do księgi wieczystej.

Napisany przez Blacki78

Dlaczego nie skorzystać z kredytu zmiennej stopy procentowej w Banku XY?
W ten sposób, przy budowie nowego domu, można go spłacić w dowolnym banku i sfinansować nieruchomość.

Dziękuję za odpowiedź.

Myślałem, że w przypadku kredytu zmiennego zabezpieczenie w postaci wpisu hipotecznego jest konieczne, czy moje założenie jest błędne?

Cytat od Kass Finanz

Cześć, istnieje także możliwość uzyskania taniego kredytu hipotecznego do € 30.000,-- bez konieczności wpisu hipotecznego poprzez kredyt budowlany.

Dziękuję również za odpowiedź.

Gdzie mogę znaleźć tę możliwość? Mamy także działające jeszcze niewysokie umowy oszczędnościowe. Niestety, nie spełniają one jeszcze warunków przeliczenia.

Oczywiście, w przypadku zmiennego kredytu konieczny jest wpis do rejestru gruntowego. Jednak koszty zmiennego kredytu i wpisu do rejestru gruntowego są tańsze niż w przypadku kredytu ratalnego.

Napisany przez Kass Finanz
Wszystkie towarzystwa budowlane oferują tę możliwość. W przeciwnym razie napisz do nas prywatną wiadomość.

Napisany przez obelix

Wszystkie kasy oszczędnościowe oferują tę możliwość.

Jaką możliwość?

@Obelix, Kass Finanz
On twierdzi również, że istnieje możliwość uzyskania kredytu w wysokości 30 000 EUR bez wpisu w księdze wieczystej

Napisany przez obelix

@Obelix, Kass Finanz
On też ma na myśli pożyczkę na oświadczenie w wysokości 30 000 EUR bez wpisu hipotecznego

chciałem to tylko dokładnie wyjaśnić. Dla mnie nie jest to jasne.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata