Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa o zmianę

Napisany przez Ralf1101
Cześć,

mam następujący problem. W 2008 roku zawarłem kredyt budowlany w moim domowym banku na zakup mojego domu. Ten kredyt budowlany jest gromadzony i zabezpieczany przez oddzielny kontrakt oszczędnościowy z cesją na rzecz banku domowego. Ponieważ dowiedziałem się, że pouczenia o odwołaniu mogą być wadliwe, zleciłem sprawdzenie mojej umowy i jej pouczenie o odwołaniu do sprawdzenia przez wykwalifikowanego prawnika. Po przeglądzie prawnik powiedział mi, że pouczenie o odwołaniu jest wadliwe przynajmniej na dwóch miejscach. Na początku się ucieszyłem. Po krótkim czasie natrafiłem jednak na problem. W 2012 roku zmieniłem warunki umowy oszczędnościowej na korzystniejsze. Ponieważ instytucja oszczędnościowa naturalnie powiadomiła o tym bank domowy, otrzymałem od banku domowego nową umowę, w której zmieniły się tylko data rozpoczęcia umowy i pouczenie o odwołaniu. Ponieważ dokonałem zmian wyłącznie w umowie oszczędnościowej, a nie w umowie kredytu budowlanego, teraz zastanawiam się, które pouczenie o odwołaniu obowiązuje w przypadku kredytu budowlanego, albo inaczej mówiąc, czy bank domowy może mi pokrzyżować plany w przypadku odwołania?

Mam nadzieję, że znajdzie się tu ktoś, kto może mi pomóc.

Dziękuję.
Pozdrowienia,
Ralf

Napisany przez Harley

....zostałem przesłany przez bank korzystający z domu zmieniającą umowę, w której zmieniły się tylko data rozpoczęcia umowy i pouczenie o odstąpieniu od umowy. Ponieważ dokonałem zmian tylko w umowie oszczędnościowej na cele mieszkaniowe, a nie w umowie kredytu budowlanego, teraz zadaję sobie pytanie, które pouczenie o odstąpieniu od umowy obowiązuje teraz dla umowy kredytu budowlanego albo inaczej mówiąc, czy bank może teraz pokrzyżować mi plany w przypadku odstąpienia od umowy?

Moja odpowiedź może cię nie ucieszyć, ale jeśli drugie pouczenie o odstąpieniu od umowy nie zawiera już błędów, to bank ma prawo zasadnie odrzucić twój wniosek o odstąpienie od umowy.

W zasadzie wierzyciel w przypadku błędnego pouczenia o odstąpieniu od umowy może w dowolnym momencie podczas trwania stosunku kredytowego uzdrowić swoje błędy, przesyłając poprawne pouczenie o odstąpieniu. W rezultacie, 14 dni od otrzymania nowego, poprawnego pouczenia o odstąpieniu, prawo odstąpienia wygasa. W praktyce banki rzadko z tego korzystają, aby nie wywoływać niepotrzebnych problemów.

W twoim przypadku bank prawdopodobnie wykorzystał twoją prośbę o zmianę w umowie oszczędnościowej na cele mieszkaniowe jako dogodną okazję, aby potajemnie wcisnąć ci również poprawne pouczenie o odstąpieniu. Biorąc pod uwagę, że od tamtej pory minęło pewnie już ponad 14 dni, faktycznie twoje prawo do odstąpienia mogło już przeminąć.

Niemniej jednak zalecam ostrożność w sprawie nowego pouczenia o odstąpieniu. Mimo wszystko może ono być ponownie błędne, chociaż prawdopodobieństwo tego jest niewielkie. Ważne jest także, kiedy otrzymałeś nowe pouczenie o odstąpieniu. Do połowy 2010 roku w wielu przypadkach stosowano pouczenie, które później zostało uznane przez orzecznictwo za nieważne.

Napisany przez Hanomag

Zależy również od roku, w którym otrzymałeś nową WB. Do połowy 2010 roku w wielu przypadkach stosowano WB, która została później odrzucona przez orzecznictwo.

To pytanie nie ma już sensu. W 2012 roku prawdopodobnie żaden bank nie będzie wystawiał niewłaściwej WB.

Cytat od Ralf1101

W 2012 roku zmieniłem oprocentowanie umowy oszczędnościowej na korzystniejsze. Ponieważ kasa oszczędnościowo-budowlana poinformowała o tym oczywiście bank, od którego odkupiłem kredyt, dostałem od tego banku umowę zmieniającą, w której zmieniły się tylko początek umowy i pouczenie o odstąpieniu.

Napisany przez Harley

Ta kwestia już nie istnieje. W 2012 roku niewątpliwie żadny bank nie wydałby już błędnej WB.

Masz oczywiście rację. W mojej odpowiedzi nie pamiętałem, że zmiana nastąpiła w 2012 roku. Dzisiaj rano było mi trochę za wcześnie...

Napisany przez Calypso
Cześć Ralfie!

U mnie ta sama sytuacja..
BSK również próbował wmówić mi nową umowę z nieco lepszym oprocentowaniem BS.. Efektem byłaby nowa WRB, którą w momencie ewentualnego podpisania nigdy bym nie zobaczył - ponieważ, podobnie jak w Twoim przypadku, zostałaby ona dostarczona dopiero po zgłoszeniu przez finansujący bank..

Na szczęście nie podpisałem..

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata