Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Mieszkanie własnościowe czy Dom? z 24k dochodu i 45k gotówki.

Napisany przez JohannesUlma
Dobry wieczór,

Obecnie zarabiam rocznie 24 tysiące (8000/12 oszczędzając = 666 maks. Miesięcznie) i mam jeszcze 45 tysięcy na koncie oprocentowanym na 0,15%. Obecnie interesuje mnie zakup nieruchomości, ponieważ te pieniądze po prostu leżą... zamierzam się tam także wprowadzić.

Ponieważ chcę zachować elastyczność i nie chcę na zawsze (na 5 - 10 lat) związać się z tą lokalizacją, wydaje mi się, że lepiej byłoby kupić mieszkanie niż Dom, który musiałby zostać spłacany dłużej...

Teraz pojawia się dla mnie pytanie:

Czy bardziej opłaca się wziąć kredyt KFW na 0,9/1,5% na maksymalny okres i spłacać go stopniowo, tak aby jeśli mieszkanie pokryje te koszty, to będzie opłacane przez ewentualnego najemcę?

Czy powinienem szybko spłacić gotówką?

Czy może zainwestować te pieniądze w taki sposób, aby spłacić kredyt?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy chciałbyś kupić nieruchomość do użytku własnego czy jako inwestycję kapitałową?

Napisany przez Calypso
Myślę, że można to wykorzystać przez około 5-10 lat, a następnie spłacić lub pozwolić nowemu najemcy spłacać kredyt..

Jeśli tak jest, to jest to korzystanie z własnych interesów.
Warto zatem dążyć do szybkiego spłacenia długu.
Na to istnieje kilka sposobów:
Wysoka spłata bezpośrednia
Wykorzystanie dodatkowej spłaty

Cześć,

Wkrótce muszę przeprowadzić się do innego miasta i potrzebuję mieszkania do użytku własnego (zakup planowany w ciągu najbliższych 4 miesięcy).

Prawdopodobnie będę mieszkać w tym miejscu przez 5-10 lat i chciałbym wykorzystać to mieszkanie własnościowe jako inwestycję kapitałową.

Panie Bankierze, używał Pan już terminu „wysoka bezpośrednia spłata kapitału” w innych postach, więc postanowiłem zgłębić ten temat. Czy możliwe są tu 1% odsetki od banku?

Planuję zainwestować w nieruchomość około 125-150 tys. euro.

Istnieje również opcja wzięcia raty około 400 euro i spłacenia obiektu przez najemcę (pod warunkiem, że obiekt będzie generował wystarczające dochody)... jednak chciałbym zachować miesięczną ratę w granicach 400-700 euro i sporadycznie dodatkowo spłacać, jak będzie to możliwe (cenię ludzi i kulturę i nie chcę z tego rezygnować).

Planuję spłacić ewentualnie 125 tys. - 45 tys. = 80 tys. przez 10 lat, ale jestem jeszcze trochę niepewny.

Czy załączone obliczenia są realistyczne? (Możliwe, że otrzymam 10-20 tys. jako kredyt 0% od rodziny)

PS.: Zapomniałem o umowie oszczędnościowo-kredytowej w wysokości 6,5 tysiąca!

Pozdrowienia

Ulma

Napisany przez Hanomag

Wtedy tak czy inaczej sensowne jest dążenie do szybkiego spłacenia długu.

Moim zdaniem nie byłoby to zbyt sensowne. Jasno pisze, że nie chce wiązać się z adresem zamieszkania dłużej niż 5-10 lat i dlatego planuje późniejsze wynajmowanie. Dlatego polecam powolne spłacanie długu równocześnie z gromadzeniem kapitału poprzez oszczędzanie. W ten sposób pozostanie w każdym razie płynna finansowo i będzie mogła odliczyć dochody z najmu od opłaconych odsetek w swoim rozliczeniu podatkowym po rozpoczęciu wynajmu osobom trzecim, co pozwoli na udział kosztów z fiskusem. W razie potrzeby - zwłaszcza przy dalszym użytkowaniu własnym i wzroście stóp procentowych - na końcu ustalonego okresu trwania umowy kredytu hipotecznego sugeruje się dokonanie nadpłaty.

edytowano: Ostatni wpis wyprzedził mnie. Ale pozostaję przy swoim zdaniu i zdecydowanie preferuję nieruchomość z dobrym położeniem i wyposażeniem, niezależnie od wyższych kosztów, która w przyszłości będzie również dobrą inwestycją rentownościową.

Cześć
przy cenie zakupu 125 000 EUR i pożyczce 80 000 EUR obecnie nie jest możliwe uzyskanie oprocentowania 1% na 10 lat.
Jesteśmy teraz na poziomie około 1,50% +-

Moim zdaniem to ma niewiele sensu. Jasno stwierdza, że nie chce związywać się z adresem zamieszkania dłużej niż 5-10 lat i planuje późniejsze wynajmowanie. Dlatego zalecam stopniowe spłacanie długów przy jednoczesnym gromadzeniu kapitału poprzez oszczędzanie. W ten sposób pozostanie ona płynna w każdej sytuacji i będzie mogła odliczyć dochody z najmu od zapłaconych odsetek w zeznaniu podatkowym po rozpoczęciu wynajmu osób trzecich, dzięki czemu urząd skarbowy weźmie udział w kosztach. W razie potrzeby można rozważyć dodatkową spłatę pod koniec okresu stałej stopy procentowej - zwłaszcza przy dalszym użytkowaniu własnym i wzroście stóp procentowych.

edycja: Ostatnia wypowiedź wyprzedziła mnie. Ale pozostaję przy swoim i, dzięki solidnej kapitale, zalecam wybór obiektu w dobrej lokalizacji i wyposażeniu, który w przyszłości będzie dobrym obiektem inwestycyjnym.

Bardzo mądry post, właśnie mnie zmusza do myślenia!

Być może powinienem zwiększyć swój kapitał własny, aby móc czerpać z niego odsetki i na końcu okresu zobowiązania spłacić jak najwięcej lub przedłużyć kredyt, w ten sposób pozostaje się naprawdę płynnym.

Czy 2,5-2,8% odsetek na 15/20 lat w przypadku kredytu w wysokości 125 tys. € są realistyczne?

Napisany przez Hanomag

Czy 2,5 - 2,8% oprocentowania jest realistyczne na 15/20 lat przy pożyczce na 125 tys. euro?

Istnieją tańsze oferty. Moje przyszłe bank oferuje na przykład pożyczki na 15 lat z efektywnym oprocentowaniem wynoszącym 2,19%.

Dziękuję za informację, mam spotkanie z moim doradcą 5.12, zobaczymy, co proponuje i przygotuję aktualny plan finansów domowych.

Sugestia dotycząca ulgi podatkowej była naprawdę świetna, skąd mam czerpać tę wiedzę? Czy powinienem szukać pomocy kogoś innego? Obecnie czytam Przewodnik po praktyce nabywania i finansowania nieruchomości.

Dziękuję i pozdrawiam
Ulma

Napisany przez Hanomag
[cytat=JohannesUlma">
Porada dotycząca korzyści podatkowych była naprawdę świetna, skąd mogę zdobyć całą tę wiedzę? Czy powinienem sobie kogoś poszukać? Obecnie czytam Przewodnik praktyczny dotyczący zakupu nieruchomości i finansowania nieruchomości.
[/cytat]
Myślę i mam nadzieję, że Przewodnik praktyczny zawiera istotne informacje. Sytuacja staje się bardziej skomplikowana dopiero w momencie pierwszej wynajmu. Wtedy trzeba mieć przy sobie dokumenty (umowę kupna itp.).

Jeśli nie musisz finansować więcej niż 60%, na pewno dostaniesz dobrą stopę procentową.

Napisany przez Kass Finanz
Cześć,
Przy wyborze między mieszkaniem na własność a domem oraz późniejszym wynajmem, warto zwrócić uwagę na dobrą lokalizację i rozwój cenowy nieruchomości. O decyzji będą decydować przewidywane czynsze. Każde miasto ma inne prognozy na przyszłość.
W odniesieniu do okresu wiązania oprocentowania, obecnie szczególnie niskie stopy procentowe mogą być zabezpieczone poprzez dłuższe terminy umów. Jeśli za 10 lat stopy procentowe podwajają się, rentowność wynajmu może całkowicie się zmienić. Tutaj również nie należy zapominać o aspektach podatkowych.
W zakresie wysokości spłaty kapitału, dzisiaj z prawie każdym bankiem można zgodzić się na prawo do dodatkowej spłaty. Spłata dodatkowa na poziomie 5% wartości finansowania rocznie jest praktycznie standardowa. Przy spłacie kapitału na poziomie 2% lub 3% i dodatkowej spłacie na poziomie 5%, płatności mogą być dostosowane do określonych warunków.

Zdrowieńka,

jestem trochę niezdecydowany, zapytałem przez ImmobilienScout i otrzymałem ten tekst e-mailem, który wydaje mi się trochę podejrzany. Co mam teraz zrobić? Czy muszę wypełnić ten formularz, jeśli już nie mam zainteresowania?

Ponieważ między nami i wami zostaje zawarta umowa maklerska w sprzedaży na odległość, przysługuje wam prawo do odstąpienia od umowy. Pełna instrukcja dotycząca odstąpienia jest załączona do tego pisma jako Załącznik 1. Prawo prowizyjne nie powstaje jednak wraz z przesłaniem oferty, ale dopiero wtedy, gdy faktycznie kupujesz lub wynajmujesz nieruchomość.

Możesz odwołać umowę maklerską zawartą z nami w ciągu 14 dni bez podawania przyczyny. Chętnie wyślemy ci ofertę po upływie terminu odstąpienia. Jeśli chcesz otrzymać ofertę natychmiast, przed upływem 14-dniowego terminu odstąpienia, proszę udzielić nam pisemnej zgody na załączonym do tego pisma formularzu (Załącznik 2), że zgodnie z twoim życzeniem rozpoczniemy realizację umowy przed upływem terminu odstąpienia i że wiesz, że tracisz prawo odstąpienia w momencie pełnego wykonania umowy.

Twoje prawo odstąpienia wygasa w przypadku umowy świadczenia usług także wtedy, gdy usługa została całkowicie wykonana i zgodziłeś się na jej realizację, potwierdzając jednocześnie swoją świadomość, że tracisz prawo odstąpienia po pełnym wykonaniu umowy przez nas.

Gdy otrzymamy twoją pisemną zgodę, natychmiast prześlemy ci szczegółowe informacje na temat nieruchomości. W przeciwnym razie, chętnie prześlemy ci informacje po upływie 14-dniowego terminu odstąpienia.

Dzięki!

@JohannesUlma, jeśli agenci nieruchomości do Ciebie dzwonią w taki sposób, po prostu rozważ zakup innej nieruchomości.

Oczywiście, eksponat jest za darmo. Nie musisz za to płacić. Jednak, opłata dla agenta jest wymagana, jeśli nabywasz nieruchomość.

Po prostu zapytaj uprzejmie agenta, czy może przesłać Ci eksponat teraz.

Wygląda na to, że istnieje kolejny dokument, ale zawsze jestem bardzo ostrożny, jeśli chodzi o podpisy:

Umowa natychmiastowego rozpoczęcia działalności pośredniczenia i wyłączenie prawa odstąpienia w przypadku pełnego wykonania umowy.

Czy muszę podpisać ten dokument? Do tej pory dane były przesyłane w ten sposób, ach, wszystko takie nowe...

Napisany przez Sam
@JohannesUlma, to standardowa praktyka u większości pośredników. Niestety, bez podpisu nie dostaniesz nic. Miałem niedawno podobną sytuację, kiedy poprosiłem pośredniczkę o poprawienie swojego ogłoszenia, które było niekompletne i mylące. W odpowiedzi dostałem podobnego maila, z sugestią, że mam podpisać, a potem dopiero zaczną coś działać.

Agenci nieruchomości chcą sprzedawać. Dlaczego więc robią z tego takie zamieszanie? Przecież odstraszają potencjalnych klientów. Na szczęście są także agenci, którzy natychmiast wysyłają eksponat na życzenie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata