Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Odsetki spadły - Odwołanie / Liczymy na życzliwość

Napisany przez x103
Cześć,

kilka dni temu przedłużyłem moje finansowanie. Dziś stawki procentowe spadły o 0.2%. Czy ma sens porozmawiać z bankiem/wzmianka o możliwości odstąpienia od umowy (14 dni), aby skorzystać z obniżonych stawek procentowych?

Dzięki.

Napisany przez Hanomag
W każdym razie, dopóki masz prawo do odstąpienia, możesz ostatecznie zerwać umowę.

W tym względzie moj bank zawsze był wyrozumiały. Byłam kiedyś w podobnej sytuacji i bez problemu otrzymałam nową umowę z niższym oprocentowaniem.

Napisany przez NaTwoim13
Jaki oprocentowanie i na jaki okres wykupienia odsetek otrzymali Państwo?

Jaka jest wartość nieruchomości, a jaka suma została przez Państwa pożyczona?

Napisany przez x103
Przed 5 laty wziąłem 4 kredyty w Diba:

- KFW 100 000 na 3,5% na 10 lat na zakup własności mieszkaniowej
- KFW 50 000 na 2,55% KFW 55 na 10 lat
- Diba 25 000 na 4,5% na 10 lat, musiałem go wziąć, ponieważ kredyt Diba musiał mieć taką samą długość jak kredyty KFW
- Diba 170 000 na 3,6% na 5 lat

Nowa oferta, którą przyjąłem dla ostatniego kredytu, wynosi 1,45%, a od dzisiaj jest to 1,25%. W sumie zostało jeszcze 290 000.

Napisany przez NaTwoim13
W jakim banku wzięli Państwo nowy kredyt? W dotychczasowym banku?

Napisany przez x103
Jestem przedłużeniem w Diba.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Tak, warunki w Diba zostały obniżone. Jeśli nadal jesteś w okresie 14-dniowego prawa odstąpienia - jak piszesz - to zalecam, żebyś skontaktował/-a się z DIBA przed złożeniem odstąpienia, aby dowiedzieć się, jak najłatwiej uzyskać obecnie 0,2% korzystniejsze warunki.

Napisany przez x103
Dziękuję bardzo. To mam zamiar zrobić. Należy zauważyć, że nie zawsze wszystko jest poprawnie przedstawione przez te całkiem miłe panie i panów.

Oczywiście, ponieważ znowu wiąże się to z dodatkowymi nakładami pracy związanymi z przestawieniem.

Napisany przez Hanomag

To oczywiste, ponieważ ponowne przełączenie generuje dodatkowe nakłady pracy.

Przy spłacie w wysokości 2 procent i okresie kredytowania 10 lat oznacza to oszczędność rzędu 5000 €. W takim przypadku można już żądać trochę dodatkowych nakładów pracy.

Napisany przez x103
Po rozmowie telefonicznej z Dibą wynika, że w przypadku przedłużenia pożyczki nie przysługuje 14-dniowe prawo do odstąpienia od umowy.

Napisany przez Hanomag

Po rozmowie telefonicznej z Diba, ta firma stoi na stanowisku, że w przypadku przedłużenia pożyczki nie ma się 14 dniowego prawa do odstąpienia od umowy.

Jest całkiem możliwe, że wnioski o przedłużenie zazwyczaj nie zawierają pouczenia o prawie do odstąpienia.

Napisany przez x103
Tak, wygląda na to. Szkoda.

To byłoby przykre, gdyby w Państwa refinansowaniu nie było oświadczenia o odstąpieniu od umowy.
Ale jeśli tak nie jest, to niestety nic się nie da zrobić.

Napisany przez Hanomag

byłoby to szkoda, gdyby w przypadku Państwa refinansowania nie było oświadczenia o odstąpieniu.
Ale jeśli nie ma, to po prostu nic się nie da zrobić.

Myślę, że WRB zazwyczaj są wymienione tam, gdzie odstąpienie jest wymagane prawnie. Prawdopodobnie nie będzie go wymagane przy przedłużeniu umowy.

Napisany przez Harley
Właśnie zwróciłem uwagę na ten wątek.

Moim zdaniem istnieje nadal możliwość dostosowania warunków.

Ponieważ według informacji autora, oryginalna umowa została zawarta około 5 lat temu, czyli w drugiej połowie 2009 roku, według mojej wiedzy zawarte w niej warunki odnośnie terminu odstąpienia od umowy mogą być grubo błędne. Istnieje decyzja Sądu Najwyższego z dnia 24.03.09, BGH XI ZR 456/07, która uznaje formułowanie stosowane przez DiBa za niewłaściwe.

Z tego powodu cała umowa kredytowa, a co za tym idzie także umowa dotycząca oprocentowania z 11.2014 roku, powinna być nadal podatna na unieważnienie.

Napisany przez x103
Cześć Harley,

niestety wiąże się to z znacznym nakładem pracy i niepewnością (patrz sąsiedni wątek).

Dziękuję mimo wszystko.

Napisany przez Hanomag

Pięć lat temu wziąłem 4 kredyty w Diba:

- KFW 100.000 na 3.5% na własność mieszkalną, 10 lat
- KFW 50.000 na 2.55% KFW 55, 10 lat
- Diba 25.000 na 4.5%, 10 lat, to było konieczne, ponieważ kredyt w Diba musiał mieć taką samą długość jak kredyty KFW
- Diba 170.000 na 3.6%, 5 lat

Nowa propozycja dla ostatniego kredytu, którą przyjąłem, to 1.45%, od dziś byłoby 1.25%. Pozostało jeszcze 290.000.

Z 1,45% dla większości Twoich pożyczek jesteś teraz dobrze na tym. Niemniej jednak znajdziesz wystarczająco wielu kłócicieli w sąsiednim wątku, którzy podejmują walkę o krótszy okres kredytowania i mniejszy pozostały kredyt.

Napisany przez x103
No i co teraz? Dobrze rozumiem. Bank tutaj również nie jest wyrozumiały.

Napisany przez 3eugh
Czy to pomaga? (nawet jeśli jest późno)
Czy pouczenie o odstąpieniu od umowy jest nieważne?
Doświadczenia z jokerem odstąpienia od umowy
Pozew o jokera odstąpienia od umowy
Zwrot środków z jokera odstąpienia od umowy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata