Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zabezpieczyć finansowanie.

Napisany przez fluer
Cześć wszystkim,

Dzięki Google trafiłem na to forum i mam pytanie, ponieważ obecnie nie mogę iść dalej.

Moja dziewczyna i ja chcemy wprowadzić się do domu jej rodziców. Rodzice mają Dom z trzema mieszkaniami. Parter i 1. piętro są wynajęte. Na 2. piętrze rodzice sami mieszkają.

Nad mieszkaniem rodziców, z osobnym wejściem, znajduje się strych. Nie jest on wykończony, ale całkowicie ocieplony. Wystarczy nałożyć płyty gipsowe, poprowadzić instalację sanitarną i grzewczą. Ponadto trzeba by częściowo wyremontować schody.
Liczymy, że koszt wszystkiego, wliczając w to łazienkę i podłogę, wyniesie 35 000 euro.

Mam oszczędności w wysokości 30 000 euro, ale na razie nie chcę ich wyciągać. Co miesiąc odkładam 700 euro na umowę BS.
Ponieważ nie jesteśmy małżeństwem, a rodzice mojej dziewczyny udostępniają nam przestrzeń za darmo, chciałbym pokryć koszty remontu. Później, gdy się pobierzemy, a rodzice wrócą do swojego domu w Chorwacji, powinniśmy otrzymać nieruchomość.
W związku z tym mam następujące pytania:

- Jakiego kredytu powinno się tutaj wziąć? Zwykłego kredytu konsumenckiego czy istnieje inna możliwość finansowania? Nie ma odrębnej deklaracji i nie ma zamiaru jej sporządzać (dodatkowe koszty).

- Co w przypadku rozstania? Jak mogę się zabezpieczyć, aby nie doprowadzić do sytuacji, w której kompletnie wykończę strych, a podczas separacji pozostanę z niczym i długiem? Jak można się zabezpieczyć? Jakie opcje istnieją?

Z góry dziękuję za pomocne odpowiedzi.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

Jak wysokie jest oprocentowanie salda na obecnym BSV?
Byłoby to najgorsze rozwiązanie, kontynuowanie wpłat na BSV o mizernym oprocentowaniu po jednej stronie i branie kredytu o oprocentowaniu 4-5% po drugiej stronie.....

Napisany przez fluer
BS jest oprocentowany 0,5%. Wiem, że jest to bardzo niskie, ale ma służyć do zakupu domu za 4-5 lat. Do tego czasu będę miał również 70 000 € wkładu własnego. Po prostu nie chcę dotykać tych pieniędzy. Czy istnieją inne możliwości niż zwykły kredyt? To, co jest dla mnie naprawdę ważne, to kwestia zabezpieczenia (patrz powyżej).

Napisany przez Kass Finanz
Najpierw sprawdziłbym, czy i kiedy można sfinansować część kredytem budowlanym. Ewentualnie możliwe jest skorzystanie z taniego kredytu przed terminem przydzielenia środków z Bausparvertrag. Ponieważ przebudowa dotyczy mieszkania rodziców, muszą oni zgodzić się na obciążenie nieruchomości hipoteką w przypadku finansowania. Jednak odpowiedzialność za spłatę rat leży po stronie Pana/Pani, jeśli podejmie Pan/Pani kredyt. W razie potrzeby, we współpracy z bankiem, nie powinno się wpisywać hipoteki do księgi wieczystej, lecz oddać bankowi list jako formę zabezpieczenia. Po spłacie kredytu list ten zostanie zwrócony. W przypadku wyprowadzki, dalej miałby Pan/Pani zapewnioną kwotę i mógłby wynegocjować jej zwrot. Jeśli nie wyjdzie Pan/Pani, będzie można w przyszłości skasować roszczenie.

Napisany przez fluer
Dziękuję za odpowiedź. Więc nie chcemy tego wpisywać do księgi wieczystej.
Czyli czy istnieje tylko ta długu w formie weksla? Czy możesz to dokładniej wyjaśnić?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Po prostu:
Hipoteka zostaje zapisana w księdze wieczystej.
To jest instrument zabezpieczający dla banków.

Kiedyś istniały hipoteki dokumentalne.
Oznacza to, że hipoteka została nie tylko zapisana w księdze wieczystej, ale także przechowywana jako dokument na formacie A4. W skarbcach banków lub w domu, gdy hipoteka została spłacona.

Obecnie praktycznie występują głównie hipoteki książkowe.
Tutaj nic fizycznego nie jest tworzone (oczywiście nadal istnieje akt notarialny dotyczący ustanowienia hipoteki).
Jednak z zapisaniem hipoteki książkowej oszczędza się koszty przechowywania i tworzenia.
Bardzo sensowna jest hipoteka książkowa

Napisany przez Hanomag
Nie masz żadnego zabezpieczenia w przypadku rozstania. Dlatego radziłbym Ci sfinansować sprawę przez właściciela domu.

To niesie ze sobą kilka korzyści:
- byłby to niezwykle korzystny procent,
- nie byłoby problemów z obciążeniem hipotecznym,
- mógłbyś uczestniczyć w kosztach poprzez opłacanie czynszu,
- przyszli teściowie mogliby zmniejszyć swoje podatki dzięki procentom i kosztom remontu, oraz
- jeśli ostatecznie dostaniecie Dom, oprócz wartości czynszu miałbyś rzeczywistą wartość dodaną.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata