Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Broker chce więcej niż 7,14% prowizji.

Napisany przez rech
Cześć wszystkim,

właśnie kupuję nieruchomość od pośrednika. Prowizja dla pośrednika jest podana w kwocie stałej, a nie procentowej. Wynosi 8% ceny zakupu. Podpisałem umowę o prowizji zgodnie z tą kwotą.

Jednak prowizja jest teraz ustawowo ograniczona. Czy powinienem zapłacić tylko 7,14%, mimo że już podpisałem umowę zgodnie z 8%, i czy pośrednik ma prawo do 8%?

Dziękuję z góry za Wasze pomysły.

Napisany przez Daukind

Prowizja została jednak ustawowo ograniczona.

Jak doszedłeś do tego wniosku?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nawet jeśli to jest uregulowane prawnie, można sformułować te 8% jako indywidualne porozumienie. Jeśli naprawdę chcesz zapłacić 8% prowizji dla pośrednika, to twoja decyzja. Czy pośrednik nie ma dosyć?

Napisany przez mai172008
Cześć Bankowiec, zgadzam się z twoją opinią! Pośrednik chce zbogacić się za wszelką cenę! Prawie 8%, to jest już niemal lichwa! Czy to nie jest już nieuczciwe postępowanie?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Co oznacza nieetyczne postępowanie. Jeśli nie ma ustawowego sufitu i akceptujesz prowizję pośrednika, dlaczego miałoby to być nieetyczne?
Czy na pewno musisz kupić ten Dom?
Sprzedający jest przechlapany, gdy udziela takiego zlecenia dla pośrednika.

Napisany przez mai172008
Ale 8% to już hardkor! Naprawdę zastanawiam się, czy i jak dotychczas ten pośrednik mógł utrzymać swoje interesy, czy to jest jedyny pośrednik w okolicy? 8% zniechęciłoby mnie, bez względu na to, jak wspaniały jest Dom. Przy cenie zakupu 500 000 €, co w naszej okolicy jest już prawie normalnymi cenami, jeśli nie chcesz mieć totalnego grajdołka, to byłoby już 40 000 € tylko dla pośrednika!! Więc w końcu dla mnie byłoby już koniec, jeśli ktoś chce się tak oczywiście i bezczelnie wzbogacić (przez mnie)! I osobiście nigdy nie słyszałem o 8% prowizji! Nie znam żadnego pośrednika, który żądałby tak wysokiej prowizji! Prawdopodobnie ci musieli już zamknąć swoje biuro ;-)

Napisany przez Reibold
Tutaj w Bawarii stawka wynosi 3,54%. Jednak znam agentów nieruchomości, którzy do tej pory pobierali takie opłaty zarówno od kupującego, jak i od sprzedającego, osiągając podobne kwoty.

To, czy żądanie 8% od kupującego jest uzasadnione, zależy oczywiście od lokalnego rynku. Wolę pozostać lokatorem niż zgodzić się na coś takiego!

W tej chwili wiele osób poszukuje własnego mieszkania ze względu na bardzo niskie stopy procentowe. Jednak sprzedawcy i agenci nieruchomości zdają sobie z tego sprawę, dlatego ceny rosną.

Pozdrawiam
Alexander Reibold
Agent finansowy i ubezpieczeniowy
Neuburg an der Donau

Napisany przez verschaukelt
W naszej okolicy roszczenia prowizyjne również wzrosły. Oferta i popyt, to całkowicie normalny proces w gospodarce rynkowej.

Kto zaakceptuje ofertę z takim roszczeniem prowizyjnym, musi również zapłacić rachunek... Ja również bym się w takiej sytuacji wstrzymał i poszukałbym czegoś innego po niższej cenie. Jednak w przypadku ograniczenia oferty i dużej popytu, wzrost cen jest całkowicie normalny.

8% z VAT?

Przepis z 2015 roku dotyczy wyłącznie wynajmów. Tutaj jest jasne, że wynajmujący udziela zlecenia pośrednikowi w celu wynajmu swojej nieruchomości i musi zapłacić za tę usługę. Ta usługa jest regularnie korzystana...

W przypadku sprzedaży sprawa wygląda inaczej - pośrednik nie otrzymuje prowizji za określoną usługę, ale jest to wynagrodzenie za pośrednictwo - pośrednik po prostu pośredniczy między kupującym a sprzedającym, oferując obiekt do kupienia zainteresowanemu i informując sprzedającego - oto potencjalny nabywca. Jeśli umowa kupna zostanie zawarta, otrzymuje prowizję. Kto i w jakiej wysokości żąda pieniędzy jest uzależnione od swobodnego porozumienia. Roszczenie prowizyjne może być nawet wymagane przez kupującego, bez konieczności istnienia umowy z sprzedającym. Musi być jedynie jasne i jednoznaczne, że pośrednik życzy sobie zapłaty za swoją podpowiedź zainteresowanemu kupującemu, gdy umowa zakupu zostanie zawarta.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata