Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Oszacowanie depozytu

Napisany przez vollbio
Cześć, jestem tu nowy i nazywam się Andreas

około 3 lata temu przekazałem swoje finanse znajomemu z firmy Allfinanzunternehmen. Jestem zadowolony z jego produktów, była to poprawa w porównaniu do doradcy z Allianz i Sparkasse, gdzie wcześniej byłem.

Od około roku mam także konto maklerskie u niego z następującymi funduszami: Około 50% mojego majątku jest tam zainwestowane.

Bantleon Opportunities L PA A0NB6S LU0337414485
Carmignac Patrimoine A EUR acc A0DPW0 FR0010135103
C-QUADRAT ARTS Total Return Flexible T A0YJMN DE000A0YJMN7
DWS Rendite Optima Four Seasons A0F426 LU0225880524
DWS Top Dividende LD 984811 DE0009848119
ETHNA AKTIV E -A 764930 LU0136412771
Flossbach von Storch SICAV - Multiple Opportunities R A0M430 LU0323578657
Sarasin-FairInvest-Universal-Fonds A A0MQR0 DE000A0MQR01
Templeton Global Total Return Fund A (acc) EUR-H1 A0MNNP LU0294221097
Threadneedle Credit Opportunities Fund Acc.EUR A0RGEA GB00B3L0ZS29
Threadneedle European Select Fund Cl. 1 987663 GB0002771169

Co sądzicie o tych funduszach?

Dziękuję
Andreas

Napisany przez Cici
Cześć,

czy mogę zapytać, jak wysokie jest twoje majątek? Na pierwszy rzut oka, 11 pozycji wydaje mi się dosyć dużo, nie patrząc teraz szczegółowo na poszczególne fundusze. Wydaje mi się, że brak tutaj jasnej strategii.

Jaką strategię inwestycyjną obserwujesz? Czy pozycje są regularnie rebalansowane? Jak postępujesz z dywidendami? Jaki jest twój horyzont czasowy? Jak są ulokowane pozostałe 50% majątku? Czy istnieje podział docelowy według klas aktywów? Czy kiedyś porównywałeś rozwój swojego portfela z porównywalnym pasywnym portfelem? Bez dodatkowych informacji trudno to wszystko ocenić.

Pozdrowienia
Cici

Napisany przez vollbio
Cześć Cici,

Dzięki za odpowiedź

obecnie moje rozdzielenie wygląda następująco:

9% Bantleon Opportunities L PA A0NB6S LU0337414485
14% Carmignac Patrimoine A EUR acc A0DPW0 FR0010135103
21% C-QUADRAT ARTS Total Return Flexible T A0YJMN DE000A0YJMN7
6% DWS Rendite Optima Four Seasons A0F426 LU0225880524
3% DWS Top Dividende LD 984811 DE0009848119
17% ETHNA AKTIV E -A 764930 LU0136412771
12% Flossbach von Storch SICAV - Multiple Opportunities R A0M430 LU0323578657
13% Sarasin-FairInvest-Universal-Fonds A A0MQR0 DE000A0MQR01
2% Templeton Global Total Return Fund A (acc) EUR-H1 A0MNNP LU0294221097
2% Threadneedle Credit Opportunities Fund Acc.EUR A0RGEA GB00B3L0ZS29
2% Threadneedle European Select Fund Cl. 1 987663 GB0002771169

4 z nich miesięcznie otrzymuje regularne wpłaty, ale najpierw muszę sprawdzić, które to są.
wszystkie kapitalizujące (dywidendy wliczone)
Horyzont inwestycyjny: 10-20 lat, średnie ryzyko do lekko podwyższonego w przypadku 4, które są regularnie finansowane.

Nie mam porównania do pasywnego portfela.

Pozostałe 50% znajduje się na lokacie terminowej lub na koncie oszczędnościowym z przeciętnym oprocentowaniem w wysokości około 1,5% na oko. Głównie z powodów bezpieczeństwa.

Jestem również przygotowany pod kątem emerytury, wypadków itp.

Dziękuję
Andreas

Napisany przez Talerbox
Ocenę portfela nie zostawię teraz, ale mam dla ciebie wskazówkę.

Jesteś swoim najlepszym doradcą ds. inwestycji. Nie przekazuj po prostu odpowiedzialności innym. Jeśli zastanowisz się nad swoimi finansami, możesz zarobić więcej pieniędzy niż zarobisz pracując.

Napisany przez vollbio
Cześć Talerbox,

Dziękuję za wskazówkę, ale gdybym to umiał, zrobiłbym to już i nie pytałbym tutaj. Byłbym bardzo wdzięczny za ewentualne rekomendacje literatury.
Pozdrawiam, Andreas

Napisany przez Talerbox
To nawet nie musi być literatura, którą kupujesz. W internecie wszystko jest dostępne za darmo.

Jeśli chodzi o ogólną książkę, którą zawsze polecam, to:
Think and Grow Rich - Napoleon Hill (pol. Denk i bogać się)
Market Wizards - Jack D. Schwager
Benjamin Graham jest bardzo dobry jako mentor Warrena Buffetta, zna się na rzeczy.

Napisany przez vollbio
Czy masz jakieś zaufane linki w internecie? Zawsze jestem bardzo ostrożny z wiedzą internetową... Każdy może pisać, co chce.

Będę sprawdzać książki.

Napisany przez domrepp
Twoje uzasadnienie podziału depozytu nie jest dla mnie zrozumiałe! Oczywiście ważny jest wybór, więc może ilość jest w porządku, ale dlaczego musi być 11 funduszy!?!?! Jaka była Begründung Twojego doradcy?
Nie znam wszystkich Twoich funduszy, ale niektóre z nich. Na pierwszy rzut oka widzę, że masz trzy fundusze mieszane w depozycie! Dlaczego??
Twoje fundusze mogą zapewne również powodować ryzyko skupienia. To znaczy, że inwestujesz w te same akcje za pośrednictwem różnych funduszy. Dlaczego? Z punktu widzenia dywersyfikacji raczej jest to niekorzystne!
Zastanawiam się również, przez jaką instytucję finansową to wszystko przebiega (bank, pośrednik w funduszach,...)
Jeśli widzę to prawidłowo, wszystkie - lub przynajmniej większość - funduszy są aktywnie zarządzane. To oznacza, że Twoje koszty muszą być ogromne na końcu. Na pewno da się to zrobić tańszym kosztem.
Tak jak zauważyli niektórzy moi poprzednicy: Musisz najpierw zdobyć własną wiedzę w tej dziedzinie. To może zająć czas i nie zawsze jest łatwe ani ekscytujące, ale na pewno się opłaca - dosłownie.
Polecam książkę: Gerd Kommer - Souverän investieren mit Indexfonds und ETFs
Ale nie panikuj! Ponieważ potem będziesz prawdopodobnie patrzył zupełnie inaczej na aktywnie zarządzane fundusze.

Napisany przez Talerbox

Czy masz może kilka zaufanych linków w internecie? Zawsze jestem ostrożny w sprawach internetowej wiedzy... Każdy może napisać, co mu się podoba.

Na pewno sprawdzę te książki.

Jeśli chcesz nauczyć się handlować.
Tradimo.com lub traderschmiede.de

YouTube,
aktywa z głową, talerbox (mój kanał)

forex:
babypips.com

Ale także zajmij się zarządzaniem pieniędzmi. Bardzo ważne. Tak samo jak psychologia giełdy.

Napisany przez Cici
Chciałbym dołączyć się do dyskusji. Przeczytaj trochę o pasywnych strategiach inwestycyjnych. Na stronie zendepot.de znajdziesz serię wprowadzających artykułów na ten temat: Inwestowanie pasywne za pomocą ETF-ów.

Jeśli to jednak nie jest dla Ciebie i chcesz pozostać przy aktywnych funduszach, zalecam przejrzenie wszystkich funduszy i co najmniej wypisanie zawartych wartości według klas aktywów, abyś wiedział, jaki jest udział akcji i obligacji.

Ponadto zalecam redukcję ilości funduszy. W zasadzie wszystkie fundusze, które mają obecnie udział w portfelu poniżej 10%, mogą zostać usunięte, ponieważ skuteczność dywersyfikacji jest tu wątpliwa, a powstają jedynie zbędne koszty transakcyjne. W każdym przypadku najpierw powinieneś wyraźnie określić, jaki podział celów chcesz uzyskać, a następnie dostosować portfel do tego podziału.

Jeśli posiadasz wyłącznie fundusze kapitalizujące w portfelu, muszę jeszcze zadać obligatoryjne pytanie: Czy kapitalizacja tego również jest regularnie zgłaszana w deklaracji podatkowej?

Napisany przez EasyD
Chociaż moi poprzednicy nie mówią niczego złego, chciałbym jednak dodać.

Dla osoby, która nie ma czasu lub zainteresowania zajmować się szczegółowo inwestycjami, moim zdaniem wybór jest w porządku.

Co prawda jest kilka kwestii, na które można byłoby się zastanowić. Ale ostatecznie każdy, kto ma także szczegółową wiedzę, robi to inaczej.

Z mojego punktu widzenia najważniejsze jest to, że wasz doradca wyraźnie uwzględnił wasze cele, życzenia i profil ryzyka. Oczekiwanie na rozsądne zwiększenie kapitału wydaje mi się uzasadnione.

Napisany przez vollbio
Cześć, dzięki za recenzję.

Teraz żałuję, że nie poświęciłem więcej czasu na fundusze i strategię podczas studiów, aby skorzystać z ożywienia od 2009 roku. Mój miesięczny plan oszczędnościowy to:

Oto kategoria z wyższym poziomem ryzyka do szansy.
DWS Top Dividende LD 984811 DE0009848119
Templeton Global Total Return Fund A (acc) EUR-H1 A0MNNP LU0294221097
Threadneedle Credit Opportunities Fund Acc.EUR A0RGEA GB00B3L0ZS29
Threadneedle European Select Fund Cl. 1 987663 GB0002771169

Pozostałe są rzekomo zrównoważone. To również było dyskutowane. Pokazał mi także wyciągi z rachunków innych klientów, którzy pewnie przetrwali kryzys z lat 2009 i 11. To było dla mnie decydujące. Moi rodzice się przejechali na funduszach z banku z powodu kryzysów.

Nie będę spekulować, przynajmniej teraz. Moja żona nadal studiuje, ja pracuję, a nasz mały syn też jest tu. Nasz wolny czas poświęcamy na dziecko.

Mam kilka niezbyt dobrze oprocentowanych lokat terminowych, a moi rodzice chcą też coś zainwestować, więc zaczniemy patrzeć w kierunku ETF-ów.

Ponieważ zbliża się Boże Narodzenie, zamierzam zakupić audiobook Denke und werde reich i słuchać go wieczorami jako bajkę na dobranoc.

Pozdrawiam, Andreas

Napisany przez MTN
Z tym zestawieniem nie uda się osiągnąć bogactwa!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata